maliye bakanlığına her ayın 5'ine kadar bildirilmesi gereken formdur. mal alış, mal alış iadesi, mal satış, mal satış iadesi, demirbaşlar, giderler vb. (kısaca faturalandırılmış belgeler) hesaplarında kdv hariç tutarda 8.000,00 tl'yi geçen faturaların 0toplam tutarlarını ve fatura adetlerinin bildirilmesi gerekmektedir.
edit: son değişikliğe göre limit 5.000 TL. bakalım, bekliyoruz limitin 1000 tl'ye düşmesine. çok değişiklik oluyor tutamıyoruz kendilerini. bakanlığa bildirim tarihi en geç ayın son günü.
5 bin lira ve üzerinde mal ya da hizmet alan ve satan işletmeler, bunların listesini yapıyor ve Ba-Bs formu denilen bir bildirimle, her ayın sonuna kadar ilgili vergi dairesine veriyor.
Bu bildirimde, şu anki yasamıza göre/vuk* bir harf hatası ya da rakam hatası olursa, 1000 TL'ye kadar ceza kesilebiliyor. *
faks çekersiniz tenezzül edip cevap alamazsınız. telefon açarsınız sizi muhasebecilerine yönlendirirler. muhasebeci benim elli firmam var tek tek uğraşamam diye tavır yapar.
mutabık olunmayan durumlarda götünün keyfini düşünüp yazıcıdan aldığı ekstre çıktısını fakslamaktan hadi onuda geçtim iki tuş ile yapabileceği mail ile göndermekten aciz muhasebeci görünümlü kıraathaneden çıkma ön muhasebe elemanları yüzünden kaderinizle baş başa kaldığınız, bu hanzolar yüzünden meslekten nefret ettiren muhasebe uygulaması.. allah işini layıkıyla yapan dostlara sabır ihsan eylesin..
Ba bs formu bildirim yükümlülüğüne uymamanın müeyyidesi de oldukça ağır.
01.01.2018 tarihinden itibaren mükellef grupları itibariyle kesilecek özel usulsüzlük cezaları ise aşağıdaki gibidir (2018 yılı için geçerli raramlar prantez içindedir):
1. Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 1.000 (490 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2018’den itibaren 1.600 TL) Türk Lirası,
2. ikinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 500 (490 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2018’den itibaren 800 TL) Türk Lirası,
3. Yukarıdaki bentlerde yazılı bulunanlar dışında kalanlar hakkında 250 (490 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2018’den itibaren 400 TL) Türk Lirası.
Mükellefin takip etmediği faturanın ceremesini muhasebecilerin çekmesi. Aylık angarya işlemlerinin birincisi. Maliyenin haybeden kazandığı ipc lerin (vucz) dayanağı. Vermedinmi cezası Az da değil üstelik.
hiç mi vermediniz yoksa eksik mi. eğer eksikse hiç düzeltme verme . şimdi versen de ilerde farkedilip versen de aynı cezayı yiceksin zaten.
ayrıca bu ay itibariyle de sadece kağıt belgeler ve kağıt belgelerle birlikte 5000 tl yi geçen belgeler için verilmeye başlandı.