cumhurun başı sensin, ahmet d. zaten ağzının içine bakıyor. astığın astık kestiğin kestik. saraylar çifte çifte. oğluna, kızına 7 nesil top atsan yıkılmazlar bundan sonra. daha başkanlık falan filan ne istiyorsun gerçekten kuzum sen.
Başkanlık sistemi Türkiye için belki de iyi olabilir. Ancak Erdoğan' ın topladığı antipati yüzünden insanlar sisteme de karşı çıkıyorlar. Bence sorun Erdoğan' da.
Gazeteci yazar Süleyman Özışık, AK Parti'ye ve AK Parti seçmenine uyarılarla dolu çarpıcı bir yazı kaleme aldı. Özışık, 'Başkanlık Sistemi' için kapı kapı gezilip, insanlara sistemin anlatılması gerektiğini, inatlaşmanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a zarar verdiğini söyledi.
Aradaki halk iradesine kota koyan tüm birokratların gücünü kırarak, direkt millet iradesiyle yönetim şekli. Muhalefet bundan neden korkuyor? Anlaşılır gibi değil.
Koalisyon olmayacak diyenleri anlayamadığım sistem.
1) Partiler başkanlık seçimine çatı ile gidecek ve ilk turu birinci tamamlayıp % 50'yi geçemeyen aday ikinci tur seçilemeyebilir. Bu da başkanlık için farklı partilerin bir nevi koalisyonu demek. Başkan bakanları partilere bölüştürür.
2) Başkan RTE Olsun parlemento vekil dağılımı 7 haziran gibi olsun. AKP yasa çıkarmak için mutlaka muhalefetten birini ikna edecek. Al sana bir nevi koalisyon.
Demokrasi uzlaşma demek. Uzlaşma yollarını tıkadıkça demokrasinin ilerlediği bir örnek yoktur.
Yasamayla yürütmenin birbirinden net çizgilerle ayrıldığı sistem.
cumhurbaşkanı hem devletin, hem yürütmenin başı. başbakan falan yok. yürütme tek bir kişiden ibaret, o da cumhurbaşkanı. bu yüzden ona başkan diyoruz. başkanı doğrudan doğruya halk seçiyor. tabii başkan yürütmenin tüm işlerini kendi başına yapamayacağından bakanları var. onlara sekreter diyelim.
bu sekreterler başkan adına bazı yetkiler kullanıp başkana belli başlı işler için görüş veriyorlar. başkan bu görüşlere uyup uymamakta serbest. isterse tüm sekteterler olumsuz görüş versin, başkan "devlet yönetmeyi sizden öğrenecek değiliz." diyerek kendi kararını uygulayabilir.
ne başkan, ne de sekreterler meclis üyesi olamaz.
başkan, görev süresi (4 yıl) bitene kadar görevden düşürülemez.
bir kişi en çok iki defa başkan olabilir.
başkanın meclise karşı sorumluluğuna gidilebileceği tek bir yöntem var, o da bizdeki dokunulmazlığın kaldırılmasına benzer olarak impeachment denen bir kurum. bunun için başkanın belli bir suçu işlediği yönünde mecliste oylama yapılır ve gereken oran(2/3, tbmm'de 184'e tekabül eder) sağlanırsa başkan görevden uzaklaştırılır.
abd'de uygulanmakta olan sistem budur. fakat türkiye'de bu sisteme geçilecek olursa tabii ki uygulanacak olan, tbmm'nin çıkaracağı kanunlardır. kanunlarda oranlar, süreler, kuvvetlerin ne kadar sert bir biçimde ayrıldığı farklı farklı düzenlenebilir. 4 yıl değil de 7 yıl yapılabilir. 2/3'lik oran 4/5 yapılabilir. 2 değil de, en fazla 3 defa göreve gelebilme şeklinde kural konulabilir.
"zaten şu an fiilen başkanlıkla yönetiliyoruz, hukuki olarak da başkanlığa geçilse ne değişecek?" demeyin. çok şey değişir.
Hala destekleyenlerin goruldugu diktatörlük sistemi,işin garibi akpli olmayanlar bile var işin içinde.Bakalım neymiş bu başkanlık sistemi:
Devlet başkanı yasa önermez fakat yasama organının (parlamento) yaptığı yasaları veto etme hakkına sahiptir. Buna rağmen yasama organından nitelikli bir çoğunluk bu vetoyu iptal edebilir. Bu yöntem ingiliz Monarşi sisteminde herhangi bir yasanın kraliyet onayı olmadan yürürlüğe konamayacağı ilkesinden türetilmiştir.
Yürütme organı tek kişiden meydana gelir ve yürütme yaşamanın güvenine dayanmaz.
Evet,sadece ucunu yazdım ve diyorum ki tehlikenin farkında misiniz?
Gelirse sonu kesinlikle şeriat olacaktır,sonuçta yurutme işi yasama ile iç içe degil,yasama denetleyemiyor ve yurutme organı tek kişinin elinde.AKP nin şeriat uygulamalarını birer birer gecirmesinde etkisi çok olacaktır.
gibi örnekler mevcut. Kişisel çıkarları ile sadece ben diyen bir liderle olmaz.
Devlet başkanı dediğin kişi; toplumsal özgürlükleri, düşünce özgürlüğünü, eleştirileri kabul edecek biri olmalı.
Gerektiğinde sert çıkabilecek ama topluma değil o özgür toplum düzenine karşı olanlara sert çıkabilmeli.
espiri anlayışı kuvvetli olmalı.
toplumu düşünmeli.
bencil olmamalı.
bunlar bizim ülkemizde olması pek mümkün olmadığı için devlet başkanlığını unutmak lazım. bu sistem bizim gibi bencil insanların olduğu ülkede gayet olumlu bir sistem.
gücü tek bir elde topladığı için kötü kişilerin eline geçerse bayağı bir halka darbe vurur. akp Nin belli emelleri var zaten bunca sene başta duruyorlar bide başkanlığı ver sonra hapisten insan toplarsınız.
başkanlık güçtür ve bir insana bu kadar gücü vermek çok sakıncalıdır. yetkileri fazla oluyor ayrıca belli bir süre seçim de olmuyor.
mevcut cb ve iktidar ile türkiye'de uygulanmaya çalışılırsa, dünyanın bugüne kadar görebileceği en adi en pis en kanlı diktatörlük rejimini oluşturabilecek sistemdir.
filhakika "başkan" sıfatıyla devletin başında bulunacak kişi biraz karaktersizse, başkanlık işi bir anda "ben ağabeyim altınlar bende kalacak" durumuna dönebilir ki o saniyeden sonra ülkede kaos çıkması işten bile sayılmaz.
normal olarak eyalet sistemini beraberinde getirdiği için,gelen eyalet sistemi yiyici tayfayı azaltması anlamında yaralı olacağını düşündüğüm,bürokrasinin biraz daha hızlı akmasına vesile olabilecek sistem olmakla beraber.
başkanlık sisteminide içeren ve kötü ellerde vatandaşa hiçbir yararı olmayacak uygulayamamalarla türk siyasetçiler tarafından içine sıçılacak sistemdir.
vatandaş için iyi olup olmadığı derin tartışmalara sebep olabilecek bu sistem için
türkiyede yapılan herşey yöneten kan emicilerin işlerine gelebilecek şekilde tasarlanır hevesiniz kursağınızda kalmasın denebilir.
halk onların sikinde değildir.
kendi çıkarlarını düşünürler.
sistem ne olursa olsun halkın değil yönetenin çıkarlarını korumayı amaç edinmişse ki illaki her sistemde bir yönetici grubu vardır şimdi sosyalist ve komünist arkadaşlar itiraz edebilirler ama o sistemler içinde de yönetim tamamıyla halkın değildir.
illaki bir kodaman grubu olur kendinizi kandırmayın insan odaklı herşey çıkar menfaat içerir.
özellikle bu siyaset bilimi ise çıkarın babası vardır burada.
o yüzden sistemden çok yönetenin insafına kalmıştır insanlık.
ne yazık ki öyle olmuştur.
yoksa atıyorum krallık iyi bir sistemmidir değildir,
ama kral iyi bir adamsa iyi yönetir.
yöneten ekip insanlık adına birşeyler taşıyorsa içerisinde iyi yönetir.
kodaman kadrosu vampirse değil parlementer,sosyalizm,komünizm olsa kaç yazar.
yine sömürürler insanları,umutları,emekleri.
yani dediğim gibi burada anlatılacak izah edilecek yüzeysel bir konu değil bu.
çok derin.kendimce birkaç basit örnekle anlatmaya çalıştım o kadar.
sonuç olarak tayyip ve kadrosu iyi insanlar olmadıkları için halk için vatandaş için tehlikeli olabilecek bir sistemdir.
zaten şu halde bile yeterince astığım astık,kestiğim kestik,paralar hep cuk modunda herifler.
görünen köy klavuz istemez.
Bölünmek değildir. Başkanlık sistemi bir hükümet sistemidir federasyon yönetim ise devlet sistemidir.
Cahil seçmenini kandıran yalancı seçmenlere ve 2015 yılında ulan bu başkanlık sistemi ne acaba deyip doğruyu öğrenmek için araştırmayan seçmenlere yuh olsun. Size sözcü gazetesi çok bile. He he başkanlık padişahlıkdır zaten 2017 de abd de Obama nin yerine oğlu geçecek tahta.
abd başkanlık sistemi örneğini vermek hatalıdır. Burası Amerika değil ve hiç bir zamanda olmayacak. Başkanlık sistemi seçimle gelen bir kişinin sadece vatana ihanet ile yargılanması ve bunun dışında görevi ile ilgili tasarruflarından yargılanamaması demektir.
Türkiye'de Başkan olmak hukuken kimsenin size dava açamaması anlamına geliyor. Yüce divan bile çalışan bir mekanizma değilken partili cumhurbaşkanı veya Başkan olması demek 10.maddeyi yok saymak demektir.
Ceza davası açılabilir diyenlere adi suçtan açılan soruşturmaları hatırlatırım.