Vücudumuzda yaşayan 100 trilyon hücre bulunduğu tahmin ediliyor. işte bu rakamın 10 misli fazlası kadar yararlı bakterilerimiz var! Bağırsak mikrobiyotamızda bulunanların bakterilerin ağırlığı ise tamı tamına 2 kg! işte bağırsaklarımızda yaşayan bakteriler hem 2 kg ağırlığında olmaları hem de önemli işlevleri nedeniyle artık bir organ olarak kabul ediliyor.
Bağırsak bakterilerinin, yenidoğanın annesinin vajinal kanalındaki mikroorganizmalar ile karşılaşması sonucu oluşmaya başladığı bilinmektedir. Doğum sırasında oluşan bağırsak mikrobiyotası ise erişkin döneme dek gelişimini sürdürür.
Bağırsak mikrobiyotası çeşitliliği daha doğum sırasında şekillenmeye başladığı için araştırmalar sezaryen doğum ile dünyaya gelen çocukların bu anlamda hayata bir sıfır yenik başladıklarını göstermektedir. Araştırmalar aynı zamanda normal doğum ile dünyaya gelen çocukların bağırsak mikrobiyotaları ile sezaryen doğum ile dünyaya gelen çocukların bağırsak mikrobiyotalarının birbirinden farklı olduğunu ortaya koymaktadır.
Bağırsak mikrobiyotası hakkında yapılan araştırmalar, bu ekosistemin sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi sağlığı üzerinde direkt olarak etkili olabileceğini göstermektedir. Dolayısıyla bu dengenin bozulmasının birçok hastalık ile bağlantılı olabileceği tahmin edilmektedir. Obezite, çocuklarda görülen alerjik hastalıklar, irritabl bağırsak hastalığı, artrit gibi hastalıklar, bu hastalıklara örnek olarak verilebilir.
Bağırsak mikrobiyotası ile ilgili yapılan araştırmalar hala tam anlamıyla yeterli olmasa da vücudumuzda 35.000’den fazla bakteri türünün bulunduğu düşünülmektedir.