emilimin az olması gibi metabolik bir sıkıntınız yoksa bol yoğurt tüketmek yeterli oluyor. çok yumurta ve peynir tüketmediğim halde 440 idi benmki.
nbl focus formula gibi takviyelerle destekleyebilirsiniz.
B12 eksikliği besinsel olarak sadece ekmek ve sebze- meyve yiyenlerde ortaya çıkar. Yani Türk toplumunda olması çok zor. Herkes süt ürünü, yumurta veya et yer.. esas eksiklik altında midede bulunan intrensek faktör eksikliği yatar. O olmadan b12 emilemez. intrensek faktör eksikliğinde ya dil altı sprey ya da kas içi tedavi gereklidir..
Noksanlığı Genelde sinirsel yangıların katbekat fazla duyumsanmasına neden olur ve yaraların iyileşmesinde de gecikmeye sebebiyet verir.
Unutkanlık vs’den bahsetmeye gerek yok, ninem bilir.
Kan seviyesiyle birlikte değerlendirildiğinde görülecektir ki Demir eksikliği ile beraberdir.
Toplum olarak da bağırsak kurduna olan yatkınlığımız sebebiyle altta yatan neden tedavi edilmediği sürecek bu probleme mecburuz.
B12 vitamini (kobalamin), vücudumuzun ihtiyaç duyduğu ancak üretemediği suda çözünen önemli bir vitamindir. Doğal olarak hayvansal gıdalarda bulunur ama endüstriyel olarak üretilerek kahvaltılık gevrekler gibi bazı gıdalara eklenebilir. Kırmızı kan hücreleri oluşumunda, DNA üretiminde ve beyinle sinir sisteminin sağlıklı işlemesinde önemli bir role sahiptir. Özellikle yaşlılarda, vegan beslenenlerde veya besinlerin emilimini etkileyen sindirim sistemi bozukluğu olan insanlarda görülebilen B12 eksikliği anemiye, psikiyatrik ve nörolojik sağlık sorunlarına yol açabilir.
Placebo etkisi midir bilemiyorum fakat 2 gündür herseyi en ince ayrıntısına kadar hatırlıyorum.
2 gündür bi yere koyduğum şeyi sonradan hatirlayabiliyorum, bir şeyi ilk okuyusta sonradan hatırlıyorum, youtube u açarken neye girecegimi bile unutuyordum keza google a girince de öyle artık unutmuyorum.
Hayatımı resmen alt üst ediyordu umarım placebo etkisi değildir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren, sinir sisteminin doğru ve hızlı çalışmasında görev yapan vitamindir. et, yumurta, balık, yumurta ve sütte bol miktarda bulunur.
kendi kendine iğnesini yapmak tehlikeli olabilir. sağlık ocağına gitmek, hemşire bir arkadaşa yahut iğne yapmayı bilen birine yaptırmak daha mantıklıdır. diğer türlü göbekten falan tehlikeli olabilir.
Biyokimya hocamız ara ara bahseder. Türkiye de B12 si yeterli kimse yok her gidenin eksik çıkıyor derdi. Bence de eksik balık hafızalıyız kafa bişeye de basmıyor zaten.
b12 700 ün üzerinde olmalı diyen sığ cahilin tekidir. suda çözünen vitaminlerden yüksek dozu toksik olan tek vitamin b12dir. burda 700 üstü olmalı diyen cahilin teki yüzünden sağlığınızla oynamamanız dileğiyle.
tıbbi biyokimya referanslarında fizyolojik düzey için 200-900 pikogram arasında olması yeterlidir der, burda afedersiniz cahilin teki 700 ün altı olamaz daha üstleri olacak der. ota boka vitamin isteyenler bunlar oluyor genelde.
edit: aldığım referans aralığının kaynağını da belirteyim, mayo clinic labs. dünyanın en tanınmış ve yayın da yapan tıp kurumlarından biri. bilimsel araştırmayı ve tıbbi deneyimleri en doğru harmanlayan kurum belki de. en azından yayınlarında bunu görmek mümkün.