Eski şairlerimizden biri. Adı Alidir. Babası, Osman Beyin silâh arkadaşlarından Şeyh Muhlis Paşadır. 1271 yılında Kırşehirde doğdu. Babasının ilk oğlu olduğu için, o devrin geleneği gereğince kendisine «Başağa» dendi. Bu ad sonradan paşa halini aldı. Yoksa Âşık Paşa, komutanlık etmiş ve bu rütbeyi almış değildir. Âşık Paşamn ünü Orhan Bey (buna bak) zamanında yayıldı. Dinî şiirler yazdı. Bu alandaki en meşhur eseri olan «Garibname», çok açık Türkçe ile yazılmış bir şiir kitabıdır
Günümüzde konuşmasının içine ingilizce kelimeler karıştırarak konuşunca entel bir duruş sergilediğini zanneden öküzler gibi eski devirlerde de Arapça-Farsça ağırlıklı konuşunca adam olduğunu zanneden öküzler bulunmaktaydı. Aşık Paşa ise diğer pek çok Türk ozanı *** gibi eserlerini saf bir Türkçe ile oluşturarak bu öküzlere gayet güzel ayar çekmiş bir Türk büyüğüdür.
Kırşehir'de, 1272 yılında doğmuştur. Mutasavvıf bir aile geleneğinde yetişmiştir. Dindar bir kimliğe sahiptir. Bu nedenle eserlerinde tasavvufi yönünün ağır bastığı dinsel motifler bulunmaktadır. Aşık paşa'nın kimliğini oluşturan başlıca öğe, onun Türk diline verdiği önemdir. Arapça, Farsça, ibranice ve Ermenice dillerini iyi bilmesine karşın eserlerini katıksız öz Türkçe ile ortaya koymuştur. Arap ve Fars kültürlerine ve dillerine duyulan hayranlığı kınamış ve eserlerini Türk dilinde kaleme alarak bu eğilimlere karşı koymuştur. Yapıtlarıyla kendinden sonra gelenleri etkilemiştir. En ünlü yapıtı Garibnâme adlı mesnevisidir. 3 Kasım 1333 yılında Kırşehir'de vefat etmiştir. Mezarının üzerine mermerden bir türbe yapılmıştır ve bir ziyaret merkezi hâline getirilmiştir.
1272 yılında Kırşehir'de doğan Türk dilinin gelişmesi ve yayılmasında büyük hizmetleri bulunan, bu uğurda ölümsüz eserler yazan ilk Türkçeci şairlerimizdendir. en tanınmış eseri, 12.000 beyitlik Türkçe Garibnâme'sidir.
Babalılar tarikatının kurucusu Baba ilyas'ın oğludur.