aşık feymani

    5.
  1. Tasavvufi anlayıştan etkilenmiştir.

    Çukurova yöresinde üstat şairdir.

    Ahu gözlüm, sevgi şehri, gönül sarayı şiirleridir.
    0 ...
  2. 3.
  3. Aşık Feymani nin, asıl adı Osman Taşkaya'dır ve 2 Mayıs 1942'de Osmaniye'nin Kadirli ilçesi Azapli köyünde doğmuştur. 1964'e kadar Çoban Osman ismini kullandı. Altmışlı yıllardan itibaren gelişen aşıklar geleneğinde öne çıkmış ve ünlenmiştir. Özelikle Çukurovalı aşıklar arasında büyük saygınlığı bulunmaktadır. Şiir ve atışmalarda etkili olmuştur.
    Bir otobiyografi kitabındaki kendi açıklaması şöyledir:

    "Küçük yaşta mecazi bir aşka tutuldum. Bu aşk 15 yaşıma kadar devam etti. ilk yıllarda çoban Osman mahlasıyla şiir yazar, türkü söylerdim. 1964'ün sonbaharında ve 1965'in ilkbahar ve yaz aylarında birkaç kez rüyamda Nurani yüzlü bir zatı görmüştüm. Bana hep Feymani diye seslenmişti. Bu yüzden bu adı mahlas olarak aldım. 1972 yılında evlendim. Üçü oğlan, biri kız, dört çocuğum oldu. Halen Azaplı köyü'nde oturuyorum".

    kaynak: http://tr.wikipedia.org/w...3%82%C5%9F%C4%B1k_Feymani

    kendisini tanıtmışken, bir şiirini paylaşmamak olmaz.

    Ahu Gözlüm

    Ahu gözlüm tut elimden,
    Vazgeçmeden emelimden,
    Aşkın beni temelimden,
    Yıkmadan gel, yakmadan gel.

    Derde salmadan başımı,
    Noksan etmeden işimi,
    Damla damla gözyaşımı,
    Dökmeden gel, akmadan gel.

    Göz değmeden yapımıza,
    Yıkılmadan tapımıza,
    Kara deve kapımıza,
    Çökmeden gel, ıkmadan gel.

    Kader bağlamadan zincir,
    Bağlar ise gönül incir,
    Felek ocağıma incir,
    Dikmeden gel, ekmeden gel.

    Bu ayrılık telimizi,
    Bulandırır selimizi,
    Hasret, gurbet belimizi,
    Bükmeden gel, bıkmadan gel.

    Feymânî’yim kaçma benden,
    Gönül usanmadı senden,
    Ecel tatlı canı tenden,
    Çekmeden gel, çıkmadan gel.
    1 ...
  4. 4.
  5. kitabımin ucuna sikistirilmis adam.

    Üzüldüm şu an kendisine. *
    0 ...
  6. 1.
  7. Aşık Feymani (Osman TAŞKAYA)

    1942 yılında Adana'nın Kadirli ilçesinin Azaplı köyünde dünyaya geldi. Babası Mehmet, Van'ın Gevaş ilçesi'nin Avşar köyünden Hallac aşiretinden, annesi Hüsne ise Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesi'nin Avşar Potuklu köyünden ve Avşar aşiretindendir.

    Babası Van'dan 1914 yılında Kadirli'ye göç etti. Bu yöreye gelinceye kadar Osman Taşkaya'nın babası, Güneydoğu Anadolu'da çok güç koşullarda hayat memat savaşı verir. Hiçbir yerde mekan tutamaz. Sonunda Kadirli'nin Azapil köyüne yerleşir. iki kez evlenir. Fakat her iki eşi de vefat eder. Aşık Feymani'nin anası Hüsne'nin aşireti Avşardadaloğlular yazı Kayseri'de, kışı ise Çukurova'da geçirmektedirler. Yine bir kış, Çukurova'da geçirmektedirler. Yine bir kış, Çukurova'ya geldiklerinde Osman'ın babası Hüsne Hanım'la evlenir. Aşık Feymani dünyaya geldiğinde oğluna kendi babasının adını koyar.

    Özgeçmişi hakkında bu bilgileri bize veren Aşık Feymani, aşıklığı hakkında şunları söyledi: "Küçük yaşta mecazi dediğimiz aşka tutuldum. Bu aşk 15 yaşıma kadar devam etti. Çoban Osman mahlasıyla şiir yazar, türkü söylerdim. 1964'ün sonbaharında ve 1965'in ilkbahar ve yaz aylarında birkaç kez rüyamda Nurani yüzlü bir zatı görmüştüm. Bana hep ''Feymani'' diye seslenmişti. Bu yüzden bu adı mahlas olarak aldım. 1972 yılında evlendim. Üçü oğlan, biri kız olmak üzere dört çocuğum oldu. Halen Azaplı köyü'nde oturuyorum''. Aşık Feymani, 1966 yılında başlatılan Türkiye Aşıklar Bayramı'na 1968'den itibaren katılmaya başladı. Şiir ve atışma dalında büyük başarı gösterdi. Çeşitli ödüller kazandı. Daha sonra yurt genelinde yapılan Aşıklar şölenlerine de katıldı. Şiirlerinde tasavvufi deyişlere geniş yer verir. Çukurovalı aşıklar arasında büyük saygınlığı vardır. *
    ~http://www.turkuler.com ~
    0 ...
  8. 2.
© 2025 uludağ sözlük