Gerçek ismi ismail aydın olan, istanbul doğumlu erzincanlı zaza kökenli alevi halk ozanıdır.
Neredeyse yaşıtı olduğu davut sulari'den bağlama dersi almış ve halk müziğine elle tutulur eserler kazandırmıştır.
Oğlu kazım aydının
Pkkya katılarak öldüğü iddia edilmekte.
Eşi gülsüm aydın ise bu yıl yaşamını yitirmiştir.
Üstteki yazarın paylaştığı eseri söyle bir okudum da insanı ne güzel özetlemiş ozan.
Bir dörtlükte hakkın varlik Deryasi olmuşum, hakkın sahibi hak için olan,ilim ve kelam sahibi, eksiklik hissetmeyenim, meleklere secde ettirenim, allahin ruhundan var olanim enel hakkım. Ötesi var mi?
Lakin söyle bir son dörtlüge bakinca da
daimi' yim harap benim
ayaklarda turap benim
asiklara sarap benim
mademki ben bir insanim.
insanlık bu, insan!
Dün bu bugün bu yarin bu.
Meleklere secde ettiren de insan, yeri gelip daragacinda bile enel hak diyen de insan sevdiginin ayagina turab olmayi kabullenen de.
"insan Hak'ta Hak insanda,
Ne Ararsan Var insanda,
Çok Marifet Var insanda
Mademki Ben Bir insanım.."
Sesi hasat dolu, halk müziğine ömrünü adamış bir ozan..
1932 istanbul doğumlu aşık daimi, asıl adı ise ismail aydın.
Aslen tercanlı.
iki dedesinin de yörenin bağlama ustası olması sebebiyle çok iyi başlamış müzik yaşantısına daimi, bunun üzerine bir davut sulari'nin yanında da 2.5 sene usta eğitimi almış. Yörenin aşıklarını, türkülerini, toprağını sindirmeye çalışmış.. dile kolay, on yaşındaymış davut sulari hocasının yanındayken.
1948 yılında ilk şiiri, bir seher vaktinde indim bağlara'yı yazan daimi, trt'nin açmış olduğu sınavı da kazanarak sanatçılığına resmiyet kazandırdı sadece.
kızı Yadigar Aydın Orhan tarafından hayatı ve eserlerine dair bir de kitap yazılmıştır:
"aşık daimi hayatı ve eserleri." ozanın 400 civarında şiiri bulunmaktadır ve bir bölümünü bestelemiştir. Kitabın yayıncısı can yayınları dır. ancak bu yayınevi erdal öz ün can yayınları değil, sahibi adil ali atalay vaktidolu, olan can yayınları dır.
Aşık Daimi 1932 yılında istanbul'da doğdu, aslen Erzincan'ın Tercan ilçesindendir. Ali Babaoğullarından Baba Daimi, Birinci Dünya savaşı sıralarında istanbul'a göç etmiştir. Aşık Dami'nin iki dedesi de saz şairiydi o nedenle saz çalmayı ve söylemeyi kolayca öğrendi. Bir süre sonra da kendi deyişlerini okumuştur. istanbul'dan ayrılarak bir süre baba diyarında kalan aşık 1950 yılında evlendi iki kızı ile iki oğlu dünyaya geldi. 1962 yılında bir daha dönmemek üzere istanbul'a yerleşti.
TRT Genel Müdürlüğü'nce açılan sınavı kazandı. O tarihten sonra kaşeli sanatçı olarak görevini sürdürdü. Zaman zaman yurtiçi ve yurtdışında konserler verdi. 17 Nisan 1983 tarihinde aramızdan ayrıldı.http://www.turkuler.com