yemek yapma sanatı. türkiye de yeterince değer kazanamamasının sebebi türk kadınlarının yemek yapma becerileri ve sevgileridir.
avrupa , amerika ve bazı asya ülkelerinde aşçılık çok önemli bir meslektir.
not : şefler yarışıyor programında ( 06.07.2012 ) eğitmen şef vs ev hanımını yarıştırdılar.
ev hanımına soruyor spiker : rakipten çekiniyormusun ?
ev hanımı : biraz !!
hani şefler yarışıyordu ? eğitmen şef ile ev hanımını yarıştırmak program formatına aykırı değilmi?
( amacım programı kötülemek değil mesleğe verilen değerden konu bahis )
bu nedir yahu yuh dedirtiyorlar insana . niye doktorları yarıştırmıyorsunuz , niye avukatları yarıştırmıyorsunuz , niye kimya mühendisleri yarışmıyor ?
görsel sanat ise bu iş , ressamlarda yarışssın heykel traşlar , grafikerler niye ?
şüphesiz hepsi çok değerli meslekler tüm mesleklere saygı duyduğum gibi yukarıda yazı meslerede saygı duyuyorum.*
akdemik anlamda aşçılık bölümleride mevcut. amaç bilimsellikse !
tavsiye edilmez ama yapabilen için kebaptır. benim lise tercihlerime müdür yardımcının ipneliği yüzünden yazılmıştı ve mecbur gitmek durumunda kalınca gördüm ebemi bana göre değildi iş ama evlenmeyecek ve yalnız yaşayacaklar için iyi bilgiler öğrendim hiç olmazsa aç kalmam diye düşünerekten elinizdeki herşeyi değerlendirebiliyorsunuz. örneğin evinizde bayat ekmek var üzerine bi sirke bi maydonoz koyun alın size ekmek.
üçünü de sağladığınızı düşünüyorsanız siz bu meslek için doğmuşsunuz demektir.
Elin sıcak sudan soğuk suya girdiği, parmakların renklendiği, gözlerin yandığı, burnun aldığı kokular, uzakdoğu, italyan mutfağı, vinterize, borani, havuç yatağında, közlenmiş patlıcan dilimleri, 180 c derecede önceden ısıtılmış fırın, victorinox bıçaklar, şef kepi, damak tadı... bu kelimeleri duymak isteyen ve sürekli telaffuz edecek kişilerin kendi hayatını adadığı bir meslektir. Tavuk etinin hangi kısmının alınmasını gerektiğini bilen, kürdanla islim kebabını tutturan, her türlü sofraya eşlik edebilecek maklubeyi hazırlayabilenlerin işidir. bir zevktir, bir dörtköşe olmaktır. saatleri saymadan alınteri döküyorum demeden o yoğuran eller, kesen eller, doğrayan kızartan pişiren, soteleyen, marine eden, salamuraya yatıran, saran, kapatan, açan, düğümleyen o eller mübarektir. o ellerden yemek yemek herkese nasip olmaz, bulnduğunda ise mutlaka elinden bir meze yenmeli, ve mutfağın kralı o insanları her daim yakınınızda bulundurmalısınız.
Ahçı diyenlere elimin tersiyle yapıştırmak istediğim meslek türü.
Yurt dışında oldukça iyi bir itibarı vardır. Türkiye'de de tutunmaya başlamış bir daldır. Ayrıca aşçılık deyince ilk aklıma gelenler:
(bkz: home tv)
(bkz: ıssız adam)
Mektepsiz adamı çırak olarak almayın kardeşim. Torna tesviye mezunu adam gelmiş sezonluk işe girmiş, necisin sen kardeş? soğukçuyum abi. Lan hassiktir ordan gavat seni. özetle mesleğin anası sikildi, herkes paranın derdine düşmüş.
gerçekten aşkla yapılması gereken meslek. aşkla yapılmadığı sürece zehirdir diğer meslekler gibi. sadece yemek yapmak değildir aşçılık bir sanattır da aynı zamanda el becerisi, göz zevki ve ağız tadı ister. yeteneği olan aşçı olabilir aksi halde her yemek yapan aşçı olurdu.
Kolay gorunen, yuksek paralar hayal edilip, bulasik yıkamak ve komi olarak baslanilan meslek. Sabirli olmak ile birlikte sosyal hayattan mahrum bir gelecek devam edersem beni beklemekte. Seçtiğim ve okudugum icin bazen pisman olsam da zevklidir,eglencelidir.
Halihazırda yapmaya devam ettiğim meslek. Çalışma şartları ve çalışma arkadaşları kaliteli olduğu taktirde, yapması oldukça zevkli bir meslek aynı zamanda. Lâkin hiç öyle olmuyor, Hep bir eksik hep bir eksik.
Erkek egemen bir sektör. Kadınlar neden tutunamıyor ve aktif olamıyor diye çok düşündüm. Kadınlar buna ikna ediliyor bence. Alakart mutfakta bir erkeğin yapıp benim yapamayacağım hiçbir iş yok. Pratik zeka her şeyi çözer. Evet kuvvet isteyen işler oluyor ama bu zekayla çözülebilir. Yeter ki iş bitirici olun.
mutfakta çalışan tek kadın ben oldum nasıl denk geliyor bilemiyorum. Yine öyleyim. Ve mutfaktakilerin yaptığı her işi yaptım hiç yapamam demedim. Boy kuvvet dezavantajım var ama düşününce çözülebilir şeyler. Hiç sıkıntı yaşamadım.
Sıkıntı yaşadığım şeyler fikirleri sikimde olmayan adamların istediği gibi konuşma cesaretinde bulunması bu da pozisyonla ilişkili bir şey. Mutfak kadınlara göre bir yer değil, ben kadınla çalışmam gibi şeyler duydum. Hakkımı savunduğum için parmak sallandığı oldu, önlük bıraktığım ve şefle kavga ettiğim oldu.
Bu işin gecesi gündüzü, bayramı tatili yok. Hafta sonu tatili yok. Herkesin gezip eğlenip dans ettiği günlerde siz o insanların yemeklerini pişiriyorsunuz. Yılbaşı, doğum günü planınız olmuyor çünkü akşam çalışıyorsunuz. Bazen uyu, uyan, işe git-gel, uyu ve uyan şeklinde geçiyor aylar.
Sektör büyük değişim noktasında. Alaylı yetişen ustalar ve onların üniversite mezunu çırakları. Adamlar çekirdekten yetişme her şeyin dibini görmüşler çok iyi ustalar. Ve kendi çıraklıkları gibi çırak istiyorlar ama dönem değişti z kuşağından o dönemin çırağı çıkmaz çünkü öz farkındalığı yüksek. Bu adamlar dayakla usta olmuş adamlar. Bunu ayırt edemedikleri için yardımcılarından memnun olmuyorlar. Çünkü gençler konuşup tartışmak istiyor ustalar ise yüzde yüz itaat. Bu çatışma sektörde göze batıyor.
iyi restoranlar ucuz genç işçi daha rahat buluyor çünkü öğretecekleri tecrübe birkaç yıllık maaşın fazlasını getireceklerini biliyorlar ve gençlerin bunu kabul edeceğini. Ortalama üstü maaş veren işletmelerin mesai saatleri, standart menüsü ve eksik yatan sigorlarlar, mesaileri de insanı yerinde saydırıyor. Bu yüzden gençseniz ya çok iyi mutfağa az maaşla giriyorsunuz ya da iyi maaşa kendinizi geliştiremeyecek bir mutfağa. Ve ortaya diş sıkmalı uzun bir kariyer yolculuğu çıkıyor.
Sektörün derdi bitmiyor. Cinsiyetin, çalıştığın yerin niteliği, ustaların çalışma disiplini, iş arkadaşlarının uslubu, maaşın, sigortan ıvırı zıvırı bitmiyor. Ama avantajları da var. işsiz kalmayacaksınız asla, ömür boyu öğrenilebilecek bir iş. Yurt dışına çıkmak için hızlı bir basamak. iyi maaş kazanan çok insan var. Aylık 300k alanı biliyorum. Danışman değil düz şef. Kendinizi ne kadar geliştirebildiğiz ve ne kadar iyi satabildiğinize göre avantaj ve dezavantajları değişen bir sektör.