mantık evliliğini tek geçeceğim karşılaştırma. sosyal statü bakımından kişinin dengi ile evlenmesi bir çok olumlu yanıyla beraber gelecektir. örneğin kişi mantığının aldığı biri ile evlenirse, zaten mantık uyduğu için zamanla birbirlerine olan aşkları devlerin aşkına dönüşebilir. çünkü yapılan bir mantık evliliğidir.. mantığın olduğu yerde zaten mutluluk kendiliğinden beliriverecektir.
oysa aşk evliliği şişirilmiş bir balon gibidir. ufak bir iğnede aniden yok olup gidebilir. birbirlerine deli gibi aşık olup evlenen çiftlerin evlilikten kısa bir süre boşandıkları görülmüştür. demek ki neymiş aşk evliliği çok ta önemli değilmiş..
aşk evliliği de mantık evliliği de zamanla alışkanlık, sevgi ve saygıya dönüşeceğinden böyle bir ayrım olmamalı dediğim evlilik türleridir. aşk evliliği yapmak demek gözünün hiç bir şeyi görmemesi, büyükleri ezip geçmek, her şeyi körü körüne göze almak demek değilse eğer, mantığına da yatan insana aşık olmuşsundur zaten.
kadınlar açısından daha da zor olabilecek seçimdir.
kadın erkeği kalbiyle sever. erkek kadar beyninde cinsellik büyük bir yer tutmaz. sevmediği bir adamın kendisine dokunması ruhunun ölmesiyle eşdeğerdir. her kadın bir midir? böyle midir? tabiki de hayır. ama böyle kadınlar erkeklere göre daha çoktur. sadece mantığın ağır bastığı evlilik ruhsuz ve duygusuzdur. para için mi evlendiniz? hayat bu ya para biterse, batarsa eşiniz ne olacak?
hepimizin insan olarak eksikleri var. bazı kötü huylarımız var. peki bizi çekilebilir kılan ne? bizi sevmeleri değil mi? sevmediğiniz insanın her kusuru gözünüzde haddinden fazla büyür. sevdiklerinizi ise hoşgörürsünüz.hele bir de aşıksanız çok fazla hoşgörürsünüz. bu tamamiyle iyi midir? hayır. önemli olan mantıkla duyguları harmanlayabilmek, bunu başarabilmek.
deli gibi seversiniz, aşıksınızdır. evlenmek istersiniz lakin, büyükler araya girer aklınızı çeler. " bu kızla yapanazsın ", " ekonomik sıkıntı çekersiniz ", " aşk karın doyurmaz " gibi laflar söylerler. sonra şapkayı önünüze koyar düşünürsünüz. haklıdırlar aslında a.k. ama sevmişsindir, söz vermişsindir. ne yapacağını bilemezsin.
öte yandan aile hemen kendine uygun bir gelin adayı bulur ve bir yolunu bularak seninle tanıştırır. kız güzeldir, işi gücü yerindedir.
şimdi sana soruyorum. aşk evliliği mi? mantık evliliği mi?
devlet bahçelinin matematiğinin yenemeyeceği tek rakamsal sorun.
aşk evliliği= x
mantık evliliği=y
ideal evlilik= x+y/2 dir.
ya da siktir edin.
sevdiğinizle evlenin. zor değil, en azından seviyorum dersiniz.
para için kariyer için efendime söyleyim mantık için muşmula suratlı bir kadını bir ömür çekmeyin.
5 yıl sonra kardeşiniz gibi görürsünüz. yazıktır lan o yüreğe. sevmek için vermişler.
büyük bir aşkla evlenirsin, aşkın heyecanı fazla uzun sürmez, bir zaman sonra sanki hiç birbirinize aşık olmamışsınız, o insan sizin için hiç bir zaman özel olmamış gibidir; ancak önemli günlerde, geçmişi düşünürken yada bir takım yakınlaşmalarda hep o evlenmeden önceki duygularınız gelir akla, yaşarsınız onla ilk günlerdeki aşkınızı. bu aşk evliliğinde görülür genelde.
mantık evliliği ise sosyal statü, ekonomik durum gibi sebeplere dayanarak yapılan evliliktir. aranızda aşk yoktur, büyüklerin dediği gibi aşk sonradan da gelmez, aşk sonradan gelen bir şey de değildir ayrıca. sadece seygi saygı çerçevesinde bir birlikteliktir. mantıklı gibi olsa da aslında bir çok mantıksız aşk peşinde koşan insana* uygun değildir.
bir de bir taraf için mantık bir taraf için aşk evliliği vardır. mesela biri zengindir, aşıktır diğeri maddi açıdan mantıklı olanı yapar ve aşık olmadığı o kişiyle evlenir; ancak bir çok insan aşık olsa dahi kendisine aşık olmayan biriyle evlenmek istemez.