aşiretten kastedilen bir toplumsal sistemdir. türkmenlerdeki aşiret kavramı salt soy, sop, bağ, boy gibi özelliklere bakar. oysa kürtlerde ve araplarda aşiret sistemi ve kültürü vardır. onlarda aşiret salt bir topluluğu değil geleneksel, muhafazakar, çok katı, gerici bir sistemi de kapsar.
berdel, başlık parası, kan davası, ağanın üstünlüğü, kız çocuklarının okutulmaması, toprak kavgaları, feodal düzen gibi ortadoğunun kalıtsal toplumsal hastalıkları da türkmen aşiretlerde değil ancak arap ve kürt aşiretlerde görülür. türkmenler ve bilhassa türkmen alevilerde kadın kutsaldır, para gibi alınıp satılamaz. arapların ve kürtlerin aksine türkmenler ataerkil değil anaerkildir. oysa ortadoğudaki kürt ve arap toplumlarında feodal düzene sıkı sıkıya bir bağlılık söz konusudur. üstelik kadının değeri üç erkek kadar bile değildir.
evet aşiret deyince hep kürtler akla gelmesi aşiret üzerinden kürtlerin kötülenmesidir, halbuki arap aşiretleri türkmen aşiretleri bunlar bir sürü, aşiret sistemide devletin olmadığı veya zayıf olduğu yerde bir nevi klan topluluğu gibidir yani zaten akraba insanların birbirleriyle dayanışmayla kurduğu topluluktur.