çok çeşitleri olsada, genel olarak iki ana grupta karşımıza çıkar. beyaz lezyonlu, kırmızı lezyonlu.
kırmızı leyzonlular; genelde kanama odağının yada iltihabın göstergesi olup ağrılıyken, beyaz lezyonlular; fırsatçı mikroorganizmaların, savunmasız bir anımızı yakalayıp, atağa geçmesi sonucu ortaya çıkan, emildiğinde insana değişik bir haz veren, ağız yaralarıdır diyebiliriz.**
öldürmeyen ama süründüren şeydir. öldürse daha iyi. naparsanız yapın tedavisi yoktur. geçmesi gerektiği zaman geçer. bazı insanlarda hiç olmazken bazı insanlarda sık sık olur. hayatın adaletsiz olduğunun kanıtlarından biri daha..
genellikle enfeksiyon ve yüksek ateş kökenli yaralardır. fazla kullanılmış diş fırçaları, ağıza sokulan yabancı cisimler* veya direk yaralanma sonucu yumuşak dokunun şey olması. *
Tip dilinde Aft olarak gecen, kisinin yemek yemek bir kenara konusmasina dahi imkan vermeyen agizda olusan cesitli yaralara denir.
Turunçgiller, sirke, turşu, patates cipsi, tuzlu ve baharatlı çerezler gibi ağız mukozasını tahriş edebilen yiyecekler aft oluşumunu hızlandıran önemli faktörler arasında sayılmaktadır. Yanak, dil ve dudak ısırma, sert yiyeceklerin tahrişi ve sert dis fircasiyla dis fircalamak gibi eylemler aft icin uygun zeminin olusmasina yardimci olur.
Aftlar herhangi bir tedavi uygulanmasa da genellikle 7-10 gün sonra kendiliğinden iyileşmektedir.
Oyy oy! beni mahveden yaradir. O kenacort-A denen pomadla artik kardes gibiyiz. Neden ciktigi hakkinda bir fikrim olmamakla beraber, genelde stres zamanlarinda zirve yapar kendisi.