hoppp ağaç yaşken eğilir ıslatma bakim oraya mahfedecen ağacı çişini yapacak başka bir yer mi bulamadın ulan diye ortalığa işeyen hayvanları kovalamadan önce kullanılan sözlerden biridir
ileri yaşlarda öğrenmenin genç yaşlarda öğrenmeye göre daha zor olduğuna dikkat çeken bir atasözümüzdür. bilimsel olarak öğrenme yetisi beyin hücrelerinin genç olmasıyla da alakalı bir durumdur. genç yaşta hücreler daha yenidir. küçük yaşta gitar çalmayı öğrenmenin daha kolay olması gibidir.
en biözlü sözlü atasözüdür. içinden çıkarılması gereken dersi çıkaramayanlar sebebiyle her ortamda bir sürü kütükle bulunulmak durumunda kalabilir insan. aynı zamanda her duruma uygulanabilir sözdür.
misal sözlüğe yeni alınmış yeni yazarlar 20 yaşında meşe odunu da olsalar, bu ortam için daha henüz bebe kıvamında olacaklardır. bu sebeple ilk beyanlarının sıkı takip edilip, sık uyarılmaları gerekirse ıslatıp ıslatıp dövülmeleri gerekmektedir.
yılanın başı küçükken ezilir sözü ağır kaçmakla beraber, aynen bir diğeri gibi suyun başını tutmayla ilgilidir.
tabi bunu yapacak olan kişilere biz moderatör diyoruz. gerçi onlar hala de da de da yapıyorlar ama, olsun.
not:gerçi bu başka bir başlık knusu amaolsun aklıma geldi... ekşi sözlükte ben de okuyorum nadiren. dikkatimi çeken şey şu; de ye da ya bakmıyor adamlar. sözlük formatına acayip dikkat ediyorlar ama... e tabi sözlük formatını bilyorlar ya belki de ondandır. bunun yanısıra noktalamadan sonra virgüle de dikkat etmezken götümüze kaçabilir olaylarına acaip dikkat ediyorlar. tuncay şanlı ya hemşire diyen beyanı gammazladığımda silinmemesi götümüze neyin kaçacağının bilinmediği anlamına gelir mi?
Aslında ağaç yaşken eğilir denilmesinin nedeni, sanıldığı gibi insanların gençken daha iyi şekillendirilip eğitilebileceği anlamında değil, canlı olan her şeyin her zaman eğitilebileceği anlamını taşır.
Ağaç yaşken eğilir, her zaman her canlı için bir umut vardır.
(Yaş, canlılık anlamı taşır.)