ben tosbik, işletme okuyacağım açıktan, kaydımı yaptırdım. şuan özel bir şirkette dış ticaretteyim(ingilizce'm sayesinde). yaşım 18. devamlı gelirim: 1100 lira.
yaşıtlarım, üniversite öğrencisi oldular, dersleri başladı. şuan sadece okula gidip gelmekteler. devamlı gelirleri: baba parası.
4 yıl sonra;
ben tosbik, işletme mezunuyum(örgünden farkı olmayan işletme diplomasıyla). şu şirkette, şu poizsyonda çalışmaktayım(belli değil). yaşım 22. devamlı gelirim: min. 3000 lira.
4 yıl sonra yaşıtlarım; mezun olamamış okumaya devam edenler: baba parasına devam.
--üniversitenin şu bölümünden mezun.
iş aramakta olanlar; baba parasına devam.
iş bulmuş olanlar; devamlı gelirleri max. 1300 lira.
şimdi buradaki incelik nedir? neden o da ben de mezunken aramızda 1700 tl (en az) maaş farkı var? hatta ben açıktan bitirmişim( o yerdiğiniz fakülte).
4 yıl tecrübeli, sektörde pişmiş bir insanı mı işe alırsın? yoksa tecrübesiz, sadece teori bilen insanı mı?
amaç, iş öğrenmek. 4 yıl boyunca kendimi geliştirdiğim takdirde; ki zorunlu olarak insan öğreniyor ek bir çabaya gerek olamadan, işi bilen kim? ben.
peki ya sen üniversite mezunu boş adam? yaşın 22 olmuş, hala babandan para alıyorsun(burada baba temsili. herhangi bir kapıya el açmak yani). utanmıyorsun da.
kafası olan, kullanır. mühendis olmayacaksan, doktor olmayacaksan, açıktan okunabilecek bir bölümü örgün okumak neden?
kimseye muhtaç olmayın. insanlar sizi güvenilir görsün, ama siz kimseye güvenmeyin. tıpkı babanıza bile güvenmemeniz gerektiği gibi. o kapılar bir gün kapanır. ama eli iş tutan adamı kim durdurabilir?
edit: 4 yıl sonrası için reserved bu satır. tam da bu satır. egolarınızı tuzlayıp yedirecek edittir.
gayet mantıklı bir şekilde cevaplanan fakat aynı bölümleri örgün okuyan arkadaşların zoruna giden soru.
arkadaşım ibf bölümlerini örgün okuyan arkadaşları da biliyoruz. günde 2-3 saatlik dersle 4 yıl yalandan okula gidip gelmekle bir halt olmuyor. arkadaşın bahsettiği gibi "teknik eleman" olacağın bir bölüm okumuyorsan açıktan okuyup 4 yıl çalışmak, kendini geliştirmek çok daha mantıklı. aöf sınavları da kolay oluyor bildiğim kadarıyla, çalışmaya yahut kendini geliştirmeye engel değil.
fekat en güzeli sağlam yerlerde eş, dost sahibi değilseniz bu bölümleri hiç okumamak.
istanbul ve ankara gibi şehirlerin "ingilizce" eğitim veren üniversitelerini saymazsak diğerlerinin de aöf'ten farkı yoktur diye düşünüyorum.