Açık Öğretim mezunlarına öğretmenlik yolu açıldı. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi bu yıl ilk kez felsefe, sosyoloji ile Türk dili ve edebiyatı bölümlerine öğrenci alacak.
Söz konusu bölümleri bitiren öğrencilerin tezsiz yüksek lisans yapmak şartı ve KPSS'yi de kazanmaları halinde öğretmenlik için önlerinde bir engel bulunmuyor.
- hocam dün yine derse gelmediniz, hasta mıydınız?
+ eee ıııı şey müdür bey, aslındaa..
- alışık değilim derse girmeye diyemiyorsun hemi? dilin varmıyor hemi? alışmışım televizyon başında ders dinlemeye diyemiyorsun hemi?
+ müdür be..
- sus lan sus! öğrencilerin de kanına girmişin zaten! trt 4'ten izlesek olmaz mı diye okula gelmemeye başlamış bikaçı!
bunu ciddi olarak söylemiş olamazlar, olmamalılar. binlerce bekleyen insan var kapıda emek, zaman, para harcayıp bekleyen binlerce insan. öğretmen yetiştiriyorsun sen açıköğretimde öğretmen mi yetiştirilir. "bu ülkede okul da yok ,eğitim de yok ,öğretmen de yok" de kurtulalım kardeşim.
yakın olduğumuz bölüm hakkında atıp tutacak olursak, 4 yıllık örgün eğitimin bile ''felsefe'' yapabilmeyi öğretemediği bir sistemde, bunun açığı nasıl olacak diye sordurtan şanstır. fen edebiyat fakülteleri akademisyen yetiştirices diye çırpınırken, eğitim fakülteleri kalifiye öğretmen yetiştiriyoruz diye uğraşırken bu açıköğretimlerinin üstünlüğü nedir anlayamadık.
- açık açık öğretiyoruz arkadaşım !
- hayır sen 5 yıl okudun da ne oldu?!
- halka açık eğitim yapıyoruz artık, uzaktan eğitimde yapacağız yakında.
- hatta biz genler üzerinde çalışıyoruz, herkes eğitilmiş doğacak!! *
bir de gazete manşetlerinde bu haberi yaşasın olley vb. duygu durumları içinde vermiyorlar mı öldürüyor beni. mevcut eğitim fakülteli öğretmen adayı kalmadı sanırım sırada yıllardır bekleyen.
öğretmenliğin okunan okul kadar kişinin yeteneklerine, mesleğini ve insanları sevmesine bağlı olduğunu da düşünmekteyim. o ayrı mesele. ancak yeni çıkan bu kuralı da çok aptalca buluyorum. bizim öğretmen açığımız yok ki.neden başka arayışlara giriliyor. etrafımızda bir sürü öğretmenlik mezunu olan gençler var. keşke onlara iş arayışlarına girseymişler. zamanında veterinerinden ziraatçisine kadar herkesi öğretmen yaptılar. haliyle veteriner öğrencisine hayvan gibi, ziraatçi de havuç, hıyar gibi yaklaştı ve böylece eğitimin içine etmiş oldular.ha bunun ististanı var mı var elbette. adam gibi eğitim verende vardır ama azınlık oldukları kesin.
yazık çok yazık.
evlerinden kalpıp başka şehirde okumaya gidip, aç kalan, parasızlık çeken, yurtlara sürünen, kredilerle geçinmeye çalışan insanları hallettin; şimdide askerlik süresini uzatayım diye açık öğretim okuyanı öğretmen yapacaksın öyle mi ?