genelde erkeklerde yaşanan bir unutkanlıktır. birilerinin "fermuarın açık kalmış" veya "dükkanın açık" şeklindeki uyarılarıyla fark edilir. mahçup ve biraz da utanılarak kapatılır. bu gibi durumlarda "dükkanın açık kalmış" şeklinde bir uyarı aldığınızda, üstelik kalabalık bir mekandaysanız "dükkandan ne alacaksanız alın, kapatacağım" şeklinde yaratıcı bir cümle kurar durumu lehinize çevirebilirsiniz.
don giyildiği durumlarda küçük bir yüz kızarıklığıyla atlatılabilecek bir durum olmakla beraber, don giyilmediyse olayın vehameti kelimelerle tarif edilemez.
erkeğin malı meydandadır lafını destekleyen, görünüş itibari ile hoş olmayan ama rüzgara karsı hızlı hızlı sekerek kostukca tasakların serinlemekten bir hoş olmasında önemli etken olan durumdur.
bu fermuar pantolonun fermuariysa, halk arasinda sanki sozsuz bir anlasmaya varilmis gibi asla belirtilmez. acik kalmis bir fermuar uyarisi yapmak icin 'fermuarin acik ' yerine inatla baska cumleler konmaya calisilir.
- abi, dukkan diyorum!!
+ ne dukkani oglum? ne diyorsun aksam aksam?
- ya abi supermarket acik kalmis diyorum anlasana...
+ ne supermarketi? ne sacmaliyorsun be?
- abi anla n'olur anla beni ya..
+ ...
- abi fermuarin acik yaa..
+ ehehe... lan soylesene 1 saattir agzinda geveliyorsun. supermarketmis...
başka birisinde görüldüğü zaman panik yapılmaması gereken fermuardır. direk adamın yüzüne karşı "fermuarınız açık kalmış" demek çok ayıp kaçacağından bu durumun üstesinden sessizce gelinir. adama yavaş yavaş yaklaşılır. bir adres sorulur. adam cevabını verdikten sonra afedersiniz duyamadım denilip iyice sokulunur. adamın vücuduyla 5-10 santim kalacak şekilde ayarlanıp tek elle el kulaktayken diğer el adamın fermuarını yukarı doğru çeker. sonra adama teşekkür edip ortamdan ayrılınır. eğer ki adam yaptığınız iyiliğin farkına varsa emin olun ki o da size teşekkür edecektir.
not : bu iyilik denenmemiştir. deneyenler sonuçlarını aktarabilir.