Yaratıcılıktan çok adam soyadının bilinmesi için yapar. Bazı godoşlar da yaratıcılık olsun diye yabancı isimler koyuyor. Bence ingilizce isim yerine Türkçe soyadı daha iyidir.
dünyanın en zengin insanlarının da içinde bulduğu topluluk.
gitar markalarını örnek verecek olursak:
fender
gibson
jackson
oo ne güzel havalı isim diyorsun ya hani:
gibson = gib oğlu
jackson = jack oğlu
iyi midir kötü müdür bilinmez. belki de isim düşünecek zamanlarını dükkanı nasıl büyütürüm diye düşünüp sizin beğenmediğiniz o soyadını göklere çıkarır.
bazen içlerinde burukluk kalmıştır da o yüzden sırf bu işe girmişlerdir diye düşünür insan. düşünsenize ilkokulda çocukla dalga geçerler haydaroğlu diye; çocuk hırs yapar şirket kurar büyütür kendisiyle dalga geçen çocuklara 2 ay çalışsa alamayacağı haydaroğlu ürününü gönderir. *
Türkçe soy isimden türemiş marka/isimlere sığırlık yaftasını yapıştıranlar nedense örneğin ana dili ingilizceyse pek bu kurumlardan iştahla mal ve hizmet alımı yapar...
adını soyadını koyup sonuna da "ve mahdumları"'nı ekleyen gazoz ayştaynlarımızdan biraz acemileridir. ha ilgili işletmeye yakışmayan adlara sıkça raslanılsa da soyadıyla gurur duyan galler prenslerimiz asla bu işten vaz geçmedikleri için aşağıdaki gibi AT ŞEYiNE KONMUŞ KELEBEK MiSALi işyeri adlarına sıkça rastlanır.
- demir pastanesi
- süllüoğlu manavı
- bozkurt kasap
- ince kuruyemiş
- pamuk inşaat malzemeleri
- hüsmenoğlu seyahat
- muhiddin taşlıçayır ve mahdumları bakkaliyesi
"muhiddin taşlıçayır ve mahdumları bakkaliyesi" şimdi, bu ne ?
şimdi bu bakkal yalnızca muhiddin taşlıçayır amcayla onun çocuklarına mı satış yapıyor; biz girip bir şey alamaz mıyız ?
tabelayı görende nasa ayarında bir bütçeye sahip işyerinin tabelası sanacak. oysa 30 metrekarelik bir sıradan bakkal burası. sorun şu ki işletme sahibi hacı dedemiz hala osmanlı imparatorluğu vatandaşı havalarında. "mahdumları" ne ; hacım bak çocuklarını da bu işe alet ediyorsun ya büyük hata ediyorsun. zaten herkes kazandığını evi, eşi ve çocukları için harcıyor. bunu tabelana yazmanın anlamı ne ?
anadolumuzun çeşitli yerlerinde benzeri binlerce tabela bulabilirsiniz. hatta genç cumhuriyetimizin gözbebeği başkent ankara'nın mithatpaşa ceddesinde bile böyle bir tabela görebilirsiniz..
yaratıcılıkla kastedilen şey, bir başkasının ismini soyadını veya başka bir meta ismini dükkana koymaksa, soyadını koyarak en kendisi için ve kendinden sonraki kuşakları için iyisini yapmış olan esnaftır.
dünyaca ünlü marka olmuş Soyadlarının sahipleri kurduklarında soy adlarının dünyada bu kadar kabul göreceğini biliyorlar mıydı?
Sadece bunlardan bir kaçı;
Ford Motor Company, Henry Ford
Suzuki Motor Corporation' Michio Suzuki
Rockefeller Center, John D. Rockefeller
McDonald's, Richard ve Maurice McDonald
Pierre Cardin, Pierre Cardin
Gianni Versace, Gianni Versace,
Bosch, Robert Bosch
Mercedes-Benz, Karl Benz
Ferrari, Enzo Ferrari
Bunlar ve bunlar gibi kullanılan ve dünyada kabul gören markaların ardında Aile dayanışmasını ve başarıyı görürüz.
işte bizde Soyadına işyeri açmayı küçümseyen veya megalomanlıkla suçlayanlar sadece türkiyede açılan işyerlerini ve esnafları takip ediyorlar sanırım.
Onlar yaparda Türkiyede kilere neden reva görülmez?
hacıoğlu Lahmacun,
Hacı Muhittin bekir ve mahdumları şekerlemecisi Bunları Niye görmezden gelirler ki.
Bırakın yapabilen yapsın.
Milletin açtığı işyerinin ismini ne koyacağını da mı çok bilmişlere danışacaklar.
türkiyede çokca bulunan insanlardır. kendi soyadını bir çocukta yaşatmak gibi algılayıp soy ismini dükkan ismi yaparak soy ağacını yürüttüğünü de sanarlar.