Asya da maymun yakalamak icin kullanilan bir cesit tuzak dır. Bir hindistan cevizi oyulur ve iple bir agaca veya yerdeki bir kaziga baglanir. Hindistan cevizinin altina ince bir yarık açılır ve oradan icine tatli bir yiyecek konur. Bu yarık sadece maymunun elini açıkken sokacağı kadar büyüklüktedir, yumruk yaptığında elini dışarı çıkaramaz. Maymun, tatlının kokusunu alır, yiyeceği yakalamak için elini içeri sokar ve yiyeceği kavrar, ama yiyecek elindeyken elini dışarı çıkarması olanaksızdır.
Sıkıca yumruk yapilmis el, bu yarıktan dışarı çıkmaz. Avcılar geldiğinde, maymun çılgına döner ama kaçamaz. Aslında bu maymunu, tutsak Eden hicbirsey yoktur. Onu sadece onun kendi bağımlılığının gücü tutsak etmiştir. Yapması gereken tek sey elini acip yiyeceği bırakmaktır. Ama zihninde aç gözlülüğü o kadar güçlüdür ki bu tuzaktan kurtulan maymun çok nadir görülür.
Bizi tuzağa düşüren ve orada kalmamıza neden olan şey, arzularımız ve zihnimizde onlara bağımlı oluşumuzdur. Tüm yapmamız gereken, elimizi açıp benliğimizi ve bağımlı olduğumuz şeyleri serbest bırakmak ve dolayısıyla özgür olmaktır. *
insanın yapısındaki bitmek tükenmek bilmeyen daha fazlasına sahip olma isteği/güdüsü. sonu yoktur, bu duygunun etkisinde kalanlar hiçbir zaman rahat edemezler, mutlu olamazlar, kendi kendilerini içten içe yerler; kendilerine en büyük zararı verirler.
--spoiler--
Herkes bilir ki, bütün canlı varlıklarda açgözlülüğün nedeni ya korku ya da yoksulluktur. insanda ise, bazen yalnız kendini beğenmişlikten gelir açgözlülük.
--spoiler-- *
açgözlü insan ağzında kemikle mutlu mesut gezinirken sudaki aksine bakıp, ağzındaki kemiği unutarak, sudaki kemiği almak için ağzını açıp ağzındaki kemiktende olan köpek gibidir.
''bir insanın sahip olabileceği her şey, sahip olmak istediklerinden mütemadiyen az olacak şeylerdir'' lafını bu saatte söyletendir. orjinaldir. tez araştırıla