basınç altında sıvıya dönüşen ve bu sebeple derin su dalgıçlarının vurgun yemesine sebep olan gaz.efenim sıvı haldeykene azot hızlı hızlı yukarı çıkarsanız, birden gaz haline dönüşeceğinden danmarları tıkar tabi beyin damarını tıkarsa hadi geçmiş olsun.kurtulsanız bile kırıtmanız kaçınılmaz olur...
bitkide fazlalığı aşırı gelişme dolayısıyla bitki dokularında yavşaklığa neden olan element.
yani aşırı büyüme dolayısıyla doku kalitesi düşer ve yumuşak olur. yapraklar koyu yeşil renkte, büyük ve şişkin, üstlerinde çoğunlukla noktalar halinde kabarcıklar görülür. genç yapraklarda şekil bozuklukları ve yaprağın kırmızı ya da kahverengi olduğu gözlenir. çiçek oluşum ve dayanımı düşer. çiçeklerin renkleri bozulur. hastalıklara karşı dayanım da olumsuz etkilenir. azotlu gübrelerin aşırı kullanımı bakır noksanlığına sebep olur.
eksikliği öncelikle yaşlı yapraklarda açık yeşil-sarımsı yeşil-yeşilimsi sarı-sarı-krem renklerini takip ederek renk değiştirmesiyle görülür. bu esnada genç yapraklar yeşil rengini koruyabilir ancak normalden zayıf ve küçük gelişirler. azot noksanlığının devamı ile kloroz tüm bitkiyi sarar. kök-gövde dengesi bozulur, kökler uzun olur ancak yan kök oluşumu durur.
bitki gelişiminde yaşamsal önemi olan bir bitki besin maddesidir. protoplazma yapısının esasını oluşturur, klorofil moleküllerinin yaılarında da yer alır. bitkilerin toprak üstü vegatatif kısımlarının sürgün ve yaprakların iyi gelişmini sağlar.
Periyodik cetvelin VA grubunda yer alan ametal element. Nitrojen de denir. Renksiz, kokusuz bir gazdır. Azot sözcüğü Yunancadan gelir ve cansız demektir. Gerçekten de eskiden bu gazın canlılara yararı olmadığına inanılırdı. Gerçi yalnız oksijenin solunuma katıldığı doğrudur ve bir azot atmosferinde yaşayamayız. Ama azot, yararsız olmaktan uzaktır. Çünkü bedenimiz (kemikler, sinirler, kaslar) ve bitkilerin dokuları (sapları, yapraklan v.b.) en başta, içinde büyük miktarda azot bulunan proteinlerden oluşur: azot olmasa, hayat da olamazdı. Kuru havada hacim olarak % 78 oranında bulunur ve sanayide sıvı havadan, ayrımsal damıtma yoluyla elde edilir. Doğada bulanan bileşikleri daha çok sodyum nitrat (NaNO3, Şili güherçilesi) ve potasyum nitrattır (KNO3, Hint güherçilesi).
Hastane anestezilerinde bulunan element. Simdi baska bir ornek
Azot oksijen karisim oranini anastezi icin bilmiyorum ama otomobil icin n2o (nitrojen) veya coluk cocugun bildigi sekilde nos olarak kullanilan versiyonu benzinden 1200 kat daha hizli yanar. Bu da size bir dakika icinde yaklasik hizinizin yuzde otuz artmasini saglar. Film veya oyunlardaki gibi roketlemez. Motorunuzun elverisli olmasi gerek yoksa pistonu ucarken gorebilirsiniz.