böyle bir iddianın kaynağının belli olmamasına rağmen, söylenip söylenmediği bile bilinip bilinmeden onlarca karşıt görüşün yayıldığı başlık.
hangi deli attıysa o kuyuya taşı çıkarsın artık, biz de susalım.
bir edebiyatçı olarak, türkçe' nin tarihi ve yaşayan lehçe ve şivelerinin türk dilinin zenginliğini gösterdiğini belirtmek ve telafuz farklılıklarının iklim,coğrafya siyasi ve içtimai farklılıklar,toplumların hayata bakış açısı,yaşayışları ve diğer çevresel faktörlerden geldiğini unutmamak gerektiğini belirterek, azerilerin sizin bizim gibi türk olduğunu ve yukarıda anlatılanlar doğrultusunda azeri türkçesinin, gramer ve şekil farklılıklarıyla batı türkçesinin bir kolu olduğunu, zengin ve büyük bir edebi gelenek oluşturduğunu unutmamak gerektiğinide bilmeliyiz.
bunu azeriler değil de bence türkiye türkleri yapıyor. azeriler bence en güzel türkçe'yi kullanıyor. bizim saçmaladıklarımız yanında onların ki hiç kalır.
yıllarca rusya'nın asimile etme çabalarına rağmen, kendi değerlerini ayakta tutan bir millet için söylenmemesi gereken bir cümledir. bizim de türkçe'ye sahip çıktığımız tartışılır.
(bkz: karamanoğlu mehmet)
söyleyene 'önce kendi kullandığın türkçe ne bak' demek gereken yargıdır. 'fars, arap ve amerikan etkisindeki bu güzel dile * sen sahip çıkıyor musun, önce onu söyle' denilmesi gereken yargıdır aynı zamanda.
azeriler türkçe degil, türkçe'nin bir lehcesi olan azeri türkcesi konustugu icin sacma bir görüstür, yanlistir. azerilerden önce kendi dilini konusamayan o kadar türk var ki önce onlari yargilayalimdir.
kendi konu$tugu dil ile azeri lehcesi arasinda nasil bir fark oldugunu bilmeyen ve ustune ustluk genelde dil asimilasyonuna bizati i$tirak eden ki$ilerden cikabilecek sacma onerme.