azerbaycan

entry911 galeri134 video13
    61.
  1. kardeştir, candır, canandır ancak türkiye cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulamasını kaldırmasını istediğimiz ülkedir. biz size vize uygulamazken siz nasıl olurda böyle bir uygulama içerisinde olabilirsiniz ??
    karabağ meselesinde size bizden başka sahip çıkan olmadı bari vize konusunda kardeşliğinizi gösterin. ayrıca o kapıyı da nah açarlar ahanda buraya yazıyorum.
    3 ...
  2. 60.
  3. 59.
  4. son günlerde bazı büyüklerimizin çıkarlarımız için yıllardır var olan kardeşliğimizi bitirmeye çalıştırılan dünyanın en iyi sevimli insanlarının bulunduğu ülke.

    biraz çıkarları bir kenara bırakıp bayrağında ay yıldız taşıyan bu can kardeş ülkeyi zor durumda bırakmamalı.
    4 ...
  5. 58.
  6. halkının "azırbaycan respublikası" dediği ülke.
    3 ...
  7. 57.
  8. Azerbaycan KKtc'ye dogrudan ucak seferlerini baslatan ikinci ulkedir, Yunanistan ve kibris rum kesiminin igrenc tehditlerine ragmen kktc'ye 70 isadamini yatirim yapmasi icin gondermis, ogrenci alimi ve gonderimi ile ilgili anlasma saglanmistir. Rauf denktasi ve Talat'i Azerbaycan kktc cumhurbaskani sifatiyla kabul etmis ve cesitli organizasyonlar icin ulkesine davet etmistir. fakat cogu insanin neden kktc'yi tanimadilar bidi bidi yaptigin aksine olarak Azerbaycan'in kktc'yi tanimama sebebi uluslararasi diplomasi de kktc'yle Daglik karabag'in statusunun ayni olmasidir. azerbaycana bagli Nahcivan Ozerk Bolgesi ise kktc'yi azerbaycan hukumetinin istegi uzerine resmen tanimistir. Turkiyenin de kktc'yi tanitmak gibi bir hedefi de yoktur zaten.
    Azerbaycan'in turkiye'ye ne faydasi oldu diyenler icin soylemeliyim ki Azeri isadamlarinin turkiye'de 12 milyar dolarlik yatirimi olmakla birlikte Baku-ceyhan boru hattindan tukiye yillik 780 milyon dolar kazanmaktadir. Baku-erzurum dogal gaz boru hatti ve baku-kars demiryolu hayat gecerse turkiye'nin geliri yillik bu hatlardan 5 milyar dolarin uzerine cikacaktir. Fakat ne yazik ki Daglik karabag savasi sirasinda turkiye azerbaycana yardim edelimmi atmeyelimmi sorusun cozene kadar azerbaycan'da katliamlar yasanmis, topraklarinin yuzde 20si isgal edilmistir. savas sirasinda sanildiginin aksine azerbaycan daha petrol rezerverini dunyaya ihrac edemiyor, uluslararasi baski altinda ve rus ozel servisleri tarafindan kiskirtilan ic savaslarla bas ediyordu.
    sunu da soylemeliyim ki azerbaycan turkleri turkiyeyi cok seviyor. bazi arkadaslarin diplomasiye komsu, kari-koca iliskisi gibi yaklasmasi ortaligi karistiriyor ve insanlari yanlis bilgilendiriyor.
    6 ...
  9. 56.
  10. bayan milletvekillerine hayran olunası ülke.
    6 ...
  11. 55.
  12. hükümetimiz tarafından satışa getirilmesine ramak kalmış kardeş, soydaş toprağıdır.
    5 ...
  13. 54.
  14. türkiye-ermenistan sınırlarının açılması üzerine türkiye'ye görüş bildirmek amacıyla iki milletvekili göndermiş ülke. gönderdikleri iki milletvekilide üzülerek söylüyorum, bizim meclisimizde milletvekili sıfatıyla dolaşanları utandıracak donanıma sahip, az önce teketekte konuşmalarını izledim. çok üzgünüm isimlerden biri aklımda değil, biri güler ahmedova. olayı kısaca ve çok net olarak özetlediler. zaten donanımları, bakana hediye olarak "karabağ toprağı" getirmesinden belliydi.

    zaten hepimizin bildiği şeyleri sesli olarak dile getirdiler;Türkiye ve azerbaycan kardeş ülkelerdir, bizim hiç kimseye kırgınlığımız ve kızgınlığımız yok. yalnız ermenistan'ın bu atılımları hakkında bilinmesi gereken bir şey varsa o da ermenistan'ın çözümden yana olmadığıdır. karabağ sorunun en çok zarar gören iki taraftan biri biziz ve biz tabiki çözümden yanayız, ancak çözüm önerilerimiz ermenistan tarafından sürekli reddedilmektedir. ermenistan'ın bugun uyguladığı "sınırların açılması çözümlere kolaylık sağlar, ortamı yumuşatır" politikası sadece kendisi zor durumda kaldığı içindir. ermenistan'ın ticareti %70 gürcistan üzerinden rusya'ya bağımlıdır, %30'u ise irandadır. karabağ sorunu nedeniyle azerbaycanla ilişkileri yok, türkiye ile sınırları kapalı. rusya-gürcistan savaşından ötürü, gürcistan ermeni-rus ilişkilerinin iplerini elinde tutuyor ve bu da ermenistan'ı zora sokuyor.

    sınırların açılması sadece ermenistan a yarar sağlayacaktır, çünkü zor durumdadır.

    fatih altaylı'nınsa, niye turkiye ye yaptığınız baskıyı, rusya amerika ve avrupa devletlerine yapmıyorsunuz? diye sormasına da bence " biz enerji hatlarının hiçbirini rusya'nın içinden geçirmiyoruz her hat için türkiye'yi şart koşuyoruz" mealinde verdiği cevapla, tabiki verdiği tek cevap bu değildi, yüzyılın ayarını vermiştir bence.

    vekillerin konuya olan hakimiyeti ve bunu dile getirişleri, memleketlerine sahip çıkışları gerçekten olaydı benim için. fatih altay'lı içinde öyle olmuş olacakki aldığı ayarları hazmedemedi sanıyorum, sonuçta vekillerin konuya olan hakimiyetlerine hayran kaldık bi gazeteci olarak beni bile konuşturmadılar dedi program bitiminde, valla şekerim o senin konuya olan hakimiyetsizliğinden, dersini iyi çalışmıyor olmandan kaynaklandı diyeceğim kendisine burdan el sallayarak.

    sen kıbrıs'ı niye tanımadıklarını soruyor fakat insanlarını bu insanların yarısı kadar eğitim seviyesine çıkarmıyor, kendilerini ifade etme şansı vermiyorsun. sonra kalkıp, azerbaycan rüşvetçi, yok para sevenler ülkesi yok bıd bıd. sanki türkiye'de rüşvet namına hiçbir şey yok. açtırmayın şimdi adamın ağzını. sen kalkıp kendi hakkını savunmuyorsan napsın azerbaycan sana. bak adamlara geldiler çat çat çat lafı söyleyip gittiler. sen kıbrıs barış harekatının tarihini google'a bakmadan söyleyebilecek misin peki? eoka dan falan haberin var mı?

    sonuç olarak, van minute ile değil, vata millet sakarya bu şekilde savunulur, diyerek takdirimi kazanan bir ülkedir azerbaycan benim gözümde. geri kalmışlık, ülkelerin tarihi sürecinde aldıkları yol ve başlangıç noktasından bu zamana vardığı yer ise, evet türkiye geri kalmış bir ülkedir, hayır azerbaycan geri kalmış bir ülke değildir.
    4 ...
  15. 53.
  16. Topraklarında çoğunlukla;
    *Azeriler
    *Diğer Türkler
    *Tatarlar
    *Ruslar
    *Ukraynalılar
    *Ermeniler
    *Talişler
    *Yahudi
    *Kürtler
    *Lezgiler
    *Avarlar
    gibi uyrukların yaşadığı ülke.
    1 ...
  17. 52.
  18. ermenistan konusunda türkiye ye haksızlık etmiş olan sözde kardeş ülke.

    türkiye ne yapsın ? amerika birleşik devletleri aşırı derecede baskı yapıyor. avrupa birliği bir yandan uğraşıyor. paramız bitince ya da silahımız olmayınca bunları azeri kardeşlerimiz verecek mi bize ?

    bir de kktc yi neden tanımıyorsunuz ey azeri kardeşlerim ? baskı var di mi üzerinizde. yaa bu işler o kadar kolay olmuyor.

    hadise ye filan da oy vermeyin. ihtiyacımız yok.
    4 ...
  19. 51.
  20. keyfi uygulamaları nedeniyle tarihinde 2 kez nota almıştır türkiye'den.* sadece ermeni asıllı olduğu için bir müzisyen vatandaşımızı ülkesine almamış; konser için azerbaycan'a giden sertab erener'e de o kişiye de saygısızlık etmiştir. dost ülke kardeş ülke deyip benim ülkemin vatandaşına böyle bir terbiyesizliği reva görmesinin bir sebebi olamaz. dertleri ermenistan'la olmalı, ermenilerle değil. kıbrıs'ı tanımamaları da ayrı bir şekilde ilginç tabii. lakin biz böyle trip atmıyoruz kendilerine!
    2 ...
  21. 50.
  22. bu ülkenin şimdiye kadar türkiye'ye ne faydası olmuş olduğunu bir siyasetçinin, bilim adamının ya da normal bir vatandaşın anlatmasını istediğim ülke. kıbrıs'ı tanıdı mı? hayır. kendi nüfusunun yarısı bir ülkenin kendi ülkesini işgalini durduramamış ülke hangisi? hem de o kadar petrol kaynağına rağmen? azerbaycan. hiçbir ülkenin yapmayacağını yapıp ermenistan ile sınırları kapatan ülke hangisi? türkiye. bir de türkiye'nin petrol zengini azerbaycan'a yaptığı milyarlarca dolar yardımlar var. bilmiyorum. daha ne yapmamız gerekiyor.
    3 ...
  23. 49.
  24. vatanim. insanlari caliskan ve yardimsever. turkiyeye karsi inanilmaz bir sevgi besliyorlar. okuma yazma orani 97.41%, her yeni eve piyano mutlaka alinir. 70 yil sovyet hukumdarliginin kanini ve kulturunu unutturamadigi guzel ulke. *
    5 ...
  25. 48.
  26. rusya'nın etkisiyle türklükten, müslümanlıktan olabildiğine uzaklaşmış olan memleket.

    yeni yeni kendilerine geldiler. benliklerine dönmeye çalışıyorlar. böyle bir durumda bizim onlara destek olmamız gerekir. zaten her alanda destek oluyoruz. umudumuz bunların artması yönünde.
    3 ...
  27. 47.
  28. çakma türkiye. her konuda bizi örnek alarak hayatlarının hatasını yapanlar sürüsü. oysa burunlarının dibindeki rusya'dan nemalanmaya çalışsalar neler başarabileceklerine kendileri bile inanamazlar.
    2 ...
  29. 46.
  30. coğrafi verileri:

    konum: güneybatı asya'da, hazar denizi'nin kıyısında, iran ve rusya arasında bir bölgede yer almaktadır.
    coğrafi konumu: 40 30 kuzey enlemi, 47 30 doğu boylamı
    haritadaki konumu: güneybatı asya
    yüzölçümü: toplam: 86,600 km²
    kara: 86,100 km²
    su: 500 km²
    sınırları: toplam: 2,013 km
    sınır komşuları: ermenistan (azerbaycan sınırı) 566 km, ermenistan (nahçıvan sınırı ) 221 km, gürcistan 322 km, iran (azerbaycan sınırı) 432 km, iran (nahçıvan sınırı) 179 km, rusya 284 km, türkiye 9 km
    sahil şeridi: 825 km (hazar denizi)
    iklim: dünyadaki mevcut 11 iklim tipinden 9'unun hüküm sürdüğü azerbaycan'da iklim oldukça çeşitlidir. azerbaycan'da iklim başlıca 3 etki altındadır: büyük kafkas dağlarının kuzeyinden gelen soğuk hava kütlelerinin etkisi; küçük kafkas dağlarının güneyinden gelen sıcak hava akımlarının etkisi; 825 km.lik sahil şeridiyle bölgenin yanı başında bulunan hazar denizi'nin bölge iklimi üzerindeki etkisi. bölgenin en rutubetli ve yağış alan yeri talu dağları ile lenkeran ovalığı (1600-1800mm), en kurak bölgesi ise abşeron yarımadasının güneybatı kısmıdır.
    arazi yapısı: orta yükseklikte bir ülke olan azerbaycan'ın ortalama yüksekliği 657 m.dir. ülkelerin en yüksek dağları olan bazar düzü ve tufandağ'in zirveleri 4197-4489 metreye ulaşmaktadır.
    deniz seviyesinden yüksekliği: en alçak noktası: hazar denizi -28 m; en yüksek noktası: bazardüzü dağı 4,485 m
    doğal kaynakları: petrol, doğal gaz, demir yatakları, metaller, alüminyum
    toprakları: tarıma elverişli: %20
    sürekli ekilen: %5
    otlaklar: %25
    ormanlık arazi: %11
    diğer: %39 (2003 verileri)
    sulanan arazi: 14,550 km² (2003 verileri)
    doğal afetler: kuraklıklar; bazı deniz seviyesine yakın topraklarda su baskınları, deprem
    akarsuları: 371.000 km².lik bir alanı kapsayan ve 75000 m³.lük bir hacme sahip olan hazar gölü ülkenin sınırlarının bulunduğu tek denizdir. volga, ural, kür, aras, terek, samur, sulak gibi birçok nehrin sularını döktüğü bu göle hacmi büyük olduğu için deniz de denilmektedir. hazar'ın kuzeyden güneye ortalama uzunluğu 1200 km, eni ise ortalama 300 km. dir. denizin ortalama derinliği 180 m en derin yeri 1020 m, en sığ yeri ise 5 m. civarındadır.

    nüfus bilgileri:

    nüfus: 7,961,619 (temmuz 2006 verileri)
    yaş yapısı: 0-14 yaş: %25.8 (erkek 1,046,501; bayan 1,011,492)
    15-64 yaş: %66.3 (erkek 2,573,134; bayan 2,706,275)
    65 yaş ve üsleri: %7.8 (erkek 246,556; bayan 377,661) (2006 verileri)
    nüfus artış oranı: %0.66 (2006 verileri)
    mülteci oranı: -4.38 mülteci/1,000 nüfus (2006 tahmini)
    cinsiyet oranı: doğumlarda: 1.05 erkek/kadın
    15 yaş altı: 1.04 erkek/kadın
    15-64 yaşlarında: 0.95 erkek/kadın
    65 yaş ve üzeri: 0.65 erkek/kadın
    toplam nüfusta: 0.94 erkek/kadın (2006 verileri)
    bebek ölüm oranı: 79 ölüm/1,000 doğan bebek (2006 tahmini)
    ortalama hayat süresi: toplam nüfus: 63.85 yıl
    erkeklerde: 59.78 yıl
    kadınlarda: 68.13 yıl (2006 verileri)
    ortalama çocuk sayısı: 2.46 çocuk/1 kadın (2006 tahmini)
    ulus: azeri
    nüfusun etnik dağılımı: azeri %90, dağıstanlı %3.2, rusya %2.5, diğer %4.3
    dinler: müslümanlar %96, ortodoks %2.5, diğer %1.8
    dil: azerice %91, rusça %3, diğer %6
    okur yazar oranı: 15 yaş ve üzeri
    toplam nüfus: %98.8
    erkek: %99.5
    kadın: %98.2 (2003 verileri)

    yönetimi:

    ülke adı: azerbaycan cumhuriyeti
    yerel adı: azerbaycan respublikası
    eski adı: azerbaycan sovyet sosyalist cumhuriyeti
    ingilizce: azerbaijan
    yönetim biçimi: başkanlık tipi cumhuriyet
    başkent: bakü (bakı)
    idari bölümler: 59 il, 11 şehir, 1 bağımsız cumhuriyet; abşeron, ağcabedi, ağdam, ağdaş, ağstafa, ağsu, ali bayramlı, astara, baki, balakan, berde, beylaqan, bilasuvar, cebrayil, celilabad, daşkesen, deveci, füzuli, gedebey, gence, goranboy, göyçay, hacıgabul, imişli, ismayilli, kelbecer, kürdemir, laçın, lenkeran, lenkeran, lerik, masallı, mingeçevir, naftalan, naxçivan bağımsız cumhuriyeti, neftçala, oğuz, gabala, gakh, gazakh, gobustan, guba, gubadlı, gusar, saatlı, sabirabad, şeki, salyan, şamakhı, şemkir, samukh, siyazan, sumgayıt, şuşa, tartar, tovuz, ucar, khaçmaz, khankandi, khanlar, khızı, khocalı, khocavend, yardımlı, yevlakh, zengilan, zagatala, zerdab
    bağımsızlık günü: 18 ekim 1991
    milli bayram: azerbaycan demokratik cumhuriyetinin kuruluş günü, 28 mayıs (1918)
    anayasa: 12 kasım 1995
    hukuk sistemi: uygar hukuk sistemi temel alınmıştır.
    üye olduğu uluslararası örgüt ve kuruluşlar: asdb (asya kalkınma bankası), bsec (karadeniz ekonomik işbirliği), ccc (gümrük işbirliği konseyi), ce (avrupa konseyi), cis (bağımsız devletlerin topluluğu), eapc (avrupa - atlantik ortaklık konseyi), ebrd (avrupa yatırım ve kalkınma bankası), ece (birleşmiş milletler avrupa ekonomik komisyonu), eco (ekonomik işbirliği örgütü), escap (asya ve pasifikler ekonomik ve sosyal komisyonu), fao (tarım ve gıda örgütü), ibrd (uluslararası imar ve kalkınma bankası), icao (uluslararası sivil havacılık örgütü), icftu (uluslararası serbest ticaret birlikleri konfederastonu), icrm (uluslararası kızılhaç ve kızılay hareketi), ida (uluslararası kalkınma birliği), idb (islam kalkınma bankası), ifad (uluslararası tarımsal kalkınma fonu), ifc (uluslararası finansman kurumu), ifrcs (uluslararası kızılhaç ve kızılay toplulukları federasyonu), ilo (uluslarası çalışma örgütü), imf (uluslararası para fonu), imo (uluslararası denizcilik örgütü), intelsat (uluslararası telekomünikasyon ve uydu örgütü), interpol (uluslararası polis teşkilatı), ioc (uluslararası olimpiyat komitesi), iso (uluslararası standartlar örgütü), itu (uluslararası haberleşme birliği), nam, oas (amerika devletleri teşkilatı), oic (islam konferansı örgütü), opcw (kimyasal silahları yasaklama organizasyonu), osce (avrupa güvenlik ve işbirliği örgütü), pfp (barış için ortaklık), un (birleşmiş milletler), unctad (birleşmiş milletler ticaret ve kalkınma konferansı), unesco (eğitim-bilim ve kültür örgütü), unido (endüstriyel kalkınma örgütü), upu (dünya posta birliği), wftu (dünya işçi sendikaları federasyonu), who (dünya sağlık örgütü), wipo (dünya fikri mülkiyet teşkilatı), wmo (dünya meteoroloji örgütü), wtro (dünya ticaret örgütü)

    ekonomik göstergeler:

    ekonomiye genel bakış: azerbaycan'ın ekonomisinin temelini tarım ve hayvancılık,sanayi , doğal kaynaklar, enerji ve dış ticaret oluşturmaktadır. elverişli iklim koşulları, çeşitli tarım ürünlerinin yetişmesine imkan sağlamıştır. hayvancılık tarımdan sonra önemli bir faaliyettir. ülkede 1992 yılı itibariyle 1.7 milyon baş sığır, 5 milyon baş koyun mevcuttur. kür ve araz nehirleri üzerinde ve kür nehrinin hazar denizine döküldüğü alanlarda balıkçılık yapılmaktadır. sovyetler döneminde merkezi planlama stratejileri çerçevesinde, azerbaycan tarım ülkesi olmaya zorlanmış ve kendi sanayisini kurması engellenmiştir. mevcut sanayi tesislerinin çoğu da eski teknolojiyi kullanmakta olup, verimlilikten düşüktür. son yıllarda bu sıkıntını giderilmesi için azerbaycan devleti bir takım tedbirler almıştır.
    enflasyon oranı (tüketici fiyatlarında): %9.6 (2005 verileri)
    iş gücü: 5.45 milyon (2005)
    sektörlere göre işgücü dağılımı: tarım ve ormancılık %41, endüstri %7, hizmet %52 (2001)
    işsizlik oranı: %1.1 resmi verilere göre (2005 verileri)
    bütçe: gelirler: 3.18 milyar $; giderler: 2.986 milyar $ (2005)
    endüstri: petrol ve doğal gaz, petrol ürünleri, çelik, demir yatakları, çimento, kimyasallar, petrokimyasallar, tekstil
    endüstrinin büyüme oranı: %40 (2005 verileri)
    elektrik üretimi: 20 milyar kwh (2003)
    elektrik üretimi için kaynaklar: fosil yakıtlar: %86.46
    hidro: %13.54
    nükleer: %0
    diğer: %0 (2003)
    elektrik tüketimi: 20.25 milyar kwh (2003)
    elektrik ihracatı: 700 milyon kwh (2003)
    elektrik ithalatı: 2.35 milyar kwh (2003)
    tarım ve hayvancılık ürünleri: pamuk, tahıl, pirinç, üzüm, meyveler, sebzeler, çay, tütün, büyükbaş hayvancılık, domuz, koyun, keçi
    ihracat tutarı: 6.117 milyar $ (2005 verileri)
    ihracat ürünleri: petrol ve gaz %75, makineler, pamuk, gıda ürünleri
    ihracat ortakları: italya %30.3, fransa %9.4, rusya %6.6, türkiye %6.3, türkmenistan %6.3, gürcistan %4.8, israil %4.5, hırvatistan %4.1 (2005)
    ithalat tutarı: 4.656 milyar $ (2005 verileri)
    ithalat ürünleri: makine ve araç - gereçler, gıda ürünleri, metaller, kimyasallar
    ithalat ortakları: rusya %17, ingiltere %9.1, singapur %9.1, türkiye %7.4, almanya %6.1, türkmenistan %5.8, ukrayna %5.4, çin %4.1 (2005)
    dış borç tutarı: 1.873 milyar $ (2005)
    para birimi: azerbaycan manatı (azm)
    para birimi kodu: azm
    mali yıl: takvim yılı

    iletişim bilgileri:

    kullanılan telefon hatları: 1,091,400 (2005)
    telefon kodu: 994
    radyo yayın istasyonları: am 10, fm 17, kısa dalga 1 (1998)
    radyolar: 175,000 (1997)
    televizyon yayını yapan istasyonlar: 2 (1997)
    televizyonlar: 170,000 (1997)
    internet kısaltması: .az
    internet servis sağlayıcıları: 2 (2000)
    internet kullanıcıları: 678,800 (2005)

    ulaşım ve taşımacılıq:

    demiryolları: toplam: 2,957 km (1993)
    karayolları: toplam: 27,016 km
    asfalt: 12,698 km
    asfalt olmayan: 14,318 km (2003)
    su yolları: yok
    boru hatları: doğal gaz 3,190 km; ham petrol 2,436 km (2006)
    limanlar: bakü (bakı)
    hava alanları: 36 (2006)

    kaynak: http://www.ulkeler.net
    4 ...
  31. 45.
  32. bir başka yanlış telaffuz şekli de azarbeycan'dır, ali babacan da söz konusu azerbaycan'ın daha nasıl telaffuz edileceğini bilmeyenlerdendir.
    1 ...
  33. 44.
  34. artık rusça dublajlı filmlerin azerice altyazıyla yayınlandığına günümüz itibariyle şahit olduğum, yerel kanallarında yaprak dökümü, yabancı damat, aşka sürgün, bir istanbul masalı gibi dizilerin altyazısız yayınlandığı, her geçen gün azericeye türkçeden yeni kelimelerin katıldığı, bu gidişle 10-15 sene sonra herkesin her yerde türkçe konuşacağını, hatta resmi dilin azeri türkçesi yerine türkiye türkçesi olarak değiştirileceğini öngörmenin çok mantıklı olduğu ülkem.
    9 ...
  35. 43.
  36. azerbaycan bugunkü azerbaycan cumhuriyetini tanımlasa da aslında bir bölge adıdır.

    bu bölgenin güneyi iran toprakları içindeki güney azerbaycandır.15 milyonun üzerinde azeri nüfusa sahiptir.taliş dediğimiz farsça konuşan iran asıllılar da bu bölgede yaşar.

    karabağ dediğimiz ermeni asıllıların yaşadığı bölge de bu yapının içindedir.rusya federasyonuna bağlı dağıstan özerk cumhuruiyetindeki derbent yöresi de azerbaycan halkını barındırır.iran, ermenistan ve rusya içindeki azebri bölgelerini de syarsak 8 milyon değil 25 milyonluk bir halkın bölgesidir.
    4 ...
  37. 42.
  38. şu hikayenin geçtiği ülke.
    bir ingiliz gazeteci, azerbaycan da sosyalist toplumu araştırmak üzere bir eve misafir olur. yemekler yendikten sonra misafir şofbeni sorar, zira sıcak suya ihtiyacı vardır. ev sahibi başını öne eğer ve devletin onlara şofben vermediğini söyler. misafir "yazık, şofben gerekli. küçük bir üçret karşılığında alabiliyoruz biz ülkemizde. sonra istediğimiz kadar sıcak suyu elde edebiliyoruz."devam eder"peki sıcak su ihtiyacını nasıl karşılıyorsunuz?" sorusuna, ev sahibi " he o mu, o çeşmelerimizden sürekli akmaktadır. hemde bedava"der. başı öne eğme sırası misafirindir.
    8 ...
  39. 41.
  40. 40.
  41. ülkem.

    hani klasik memleketim şarkısı varya.
    hani pafosu yüksek sözlerle dolu şarkı varya.
    havasına suyuna.taşına toprağına diye devam ederya.
    şöyle en inanılmaz çoşkuyla.

    ben bu anlamda memleketi hiç sevmedim.
    bana göre memleket acılarınla sevilir.
    ben memleketimi petrolüyle veya deniziyle sevmiyorum.

    ben memleketimi bir milyon mecburi vatanından göcgünü ile seviyorum.
    yitik toprağıyla seviyorum.
    başı belalı oluşuyla seviyorum.

    memleket kalkınmış * umrumda değil.
    ben memleketimi sarı geliniyle, göremeceğim karabağıyla seviyorum.
    ben işte böyle acayip seviyorum.

    nazım'ın dediği gibi...

    memleketim, memleketim, memleketim,
    ne kasketim kaldı senin ora işi
    ne yollarını taşımış ayakkabım,
    son mintanın da sırtımda paralandı çoktan,
    şile bezindendi.
    sen şimdi yalnız saçımın akında,
    enfarktında yüreğimin,
    alnımın çizgilerindesin memleketim,
    memleketim,
    memleketim...
    2 ...
  42. 39.
  43. 12 puan etmeyecek şarkılarına türkiyeden 12 puan almış ülke.

    madem eksilenmiş düzelteyim.
    1 puan alması bile şaşırtacak kadar berbat bir şarkıyla yarışmaya katılmış, tamamen türk olmalarının getirdiği zorunlulukla türkiye'den 12 puan almış ülke.
    3 ...
  44. 38.
  45. eurovision'da azeri sahne grubu ne kadar milli kültürüne tezat teşkil eden unsurlar ile izleyenleri şaşırtmışsa da halkının ermenistan'a 0 vermesi -ve hatta bizim ermenistana verdiğimiz onca puana karşılık- gerçek kültürel eleştirinin hangi odaklara yapılması gereğini gözler önüne serdirebilmiştir.
    2 ...
  46. 37.
  47. azerbaycan cumhuriyeti ve iran islam cumhuriyeti arasında bölünmüş bölgedir. eskiden bugünkü ermenistan da türkmençay anlaşmasına kadar iran azerbaycanı'nın bir parçasıydı. kısacası iran azerbaycanı, günümüzde batı azerbaycan (merkezi urmiye) ve doğu azerbaycan (merkezi tebriz), erdebil ve zencan illerine bölünmüştür.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük