şu aralar rte ne açıklma yaparsa haklı olduğumuz konularda kendisine muhalefet eden bağzı kesimler var. esasen eleştirilmesi gereken konular, rte denen adamın diplomasiyi ele alış biçimi. yoksa suriye ve mısır konusunda haksız diye türkiyenin çıkarlarını gözetmemek olmaz.
doğu akdeniz vs gibi konularda en azından geri adım atmaması (bronson, mavi marmara, uçak krizi ve ruslara verilen bir çok ödün) adına sürekli gözetilmesi gereken bir çok mesele var. bunlar kıbrıs sorunu, pyd yapılanması (maalesef rte sebep olmuştur) ve azerbaycan ermenistan çatışması.
azerbaycan bizim kardeşimizdir. hocalı soykırımını unutamayız. elbette türkiye'deki her ermeni asıllı türk vatandaşının aklını okuyamayız. demk istediğim burada bu olaylar ermeni karşıtlığına dönmemeli. çünkü türkiye'de ırkçılık ile milliyetçiliği karıştıran bir çok kesim var, sol ve sağdan radikal gruplar tencere kapak olmuşlar. her gerginlik sonrası toplumu gerecek laflar ediyorlar. elbette insan olmanın gereği her daimaklı selim davranmaktır.
iran'da yaşayan azerbaycan türklerinden dolayı -ki oldukça etkin nüfusa sahipler- türkiye'nin akıllı hareket ederek iran'ı taraf olmaya zorlamalı. bugünkü azerbaycan iran'ın bir parçasıydı. iran'ın kuzeyi'nde yaşayan türklerin bulunduğu bölge güney azerbaycan olarak geçiyor. vakti ile ermenistan ziyaretinde ahmedi memat protokol gereği sözde soykırım müzesine götürülmek istendiğinde kabul etmemiştir. aksi halde ülkenin kuzey bölgesi ayaklanabilirdi. iran için ermenistan azebaycan çatışması, halihazırda idam edilen güreşçi nedeniyle iç gerginlik yaşayan iran'ı zor duruma düşürecektir.
işin rusya boyutu malum, s-400'cüler (avrasyacı dangalaklar) umarım burada insanları kızdıracak açıklamalar yapmazlar. türkiye rusya'dan gol yiyecektir. diğer türki cumhuriyetlerin ve türk konseyi'nin alacağı karar ne gibi bir tepki doğurur, çok da beklenti içne girmemek lazım.
irbirinden bağlantısızmış gibi görülen olaylar bağlantılı olabilir. ermenistan rusya ve fransa'yı babası veya kollayıcısı olarak görmektedir. bu iki ülke 1. dünya savaşında ermeni vatandaşları müslümanlara karşı dolduruşa getirmekten hiç çekinmemiştir. türkiye ve yunanistan gibi ülkeler türkiye ne zaman zorlu bir süreçten geçse ortalığı boş bulurlar. bu refleksler bu devletlerin kimlik siyasetinin bir sonucudur ve hatta varlık nedenidir.
türkiye'nin güvenlikçi siyaset izlemesi oldukça anlaşırdır. lebette akepe döenmi boyunca ege, akdeniz sorunlarında ve özellikle kıbrıs meselesinde çok büyük ödünler verildi. bugün çomarların taşkınlıkları, milliyetçi söylemleri bana hiçbir şey ifade etmiyor.
umarım rte, azerbaycan türklerini yüzüstü bırakmaz.
Azerbaycan kaynaklarına göre Fuzuli kentinin azad edildiği savaş. Eğer bu haber doğruysa Azerbaycan eskiden nüfusu yoğun önemli bir kasabayı kurtarmakla kalmamış, güneyde insansız bölgelerin sonuna yaklaşmıştır demektir. Bu saatten sonra gidecekleri yerde karşılarına içi dolu şehirler gelecektir ve uluslararası müdahale olmazsa savaşın gerçek boyutları ve sonucu buralarda belirlenecektir.
ermenistanın ölmeyi bayılmak ile karıştırması neticesinde meydana gelmiş savaştır. burada yaşayan ve bizim kadar türk olan ermeni vatandaşları tenzih ederek ; ulan g.tü boklu bir ülkesiniz. rusyanın size verdiği silahlarla sağa sola atar gider yapıyorsunuz. yıllardır azerbaycan topraklarını işgal edip durdunuz. azerbaycan hep savunmada kaldı sizde bunu acziyet olarak görüp iyice kudurdunuz.
bugün gelinen noktada topukları götlerine vura vura şener şen deparı atıp gerisin geriye kaçıp natoyu birleşmiş milletleri falan göreve davet ediyorlar alttan alttan. azerbaycan halkınında "türk milleti" olduğunu zor yoldan hatırlamak zorunda kaldılar bu şekilde. ülkede kim ne derse desin azerbaycan sonuna kadar haklıdır. on yıllardır soykırım diye kafamızı s.ken ermenistan o zamanlar ülkemizin işgalini fırsat bilip asıl soykırım yapmaya çalışan insanlık düşmanlarının ülkesidir. ellerine fırsat geçtiği zamanlarda neler yapabildiklerini tarihin sayfaları yazmakta.
hükümeti zerrece sevmem yaptıkları 10 işten 9 unun yanlış olduğunu bilenlerdenim. ancak bu konuda azerbaycana ister silah yardımı, isterse doğrudan türk silahlı kuvvetleri ile asker yardımı yapılması doğru olandır. dünya barışıymış savaşsızlıkmış diye baskı kurmaya çalışan nato veya birleşmiş milletler veya rusya önce yavşaklığı bırakıp ermenistanı yıllardır işgal ettikleri topraklardan çıkartsınlar..
üst edit: ermenistan "taktiksel olarak geçi çekiliyoruz" diyerek bizi güldürmüştür.
daha dün "buradan geçemezsiniz" manasına gelen tweet atmışlardı.*
iki ülke arasındaki gerilim bas baya savaşa dönüşmüştür.
taraflarda dar değil açıkçası, hatta muhtemelen genişlemeye devam edecektir;
azerbaycan ve onu destekleyenler; türkiye, ukrayna, israil ve doğal olarak birleşmiş milletler.
hatta ukrayna ermenistan'a uçuşları askıya almış. Ukrayna adamdır. ermenistan ve onu destekleyenler; rusya ve muhtemelen iran.
Valla neler döndüğünü bilemiyoruz iki tarafta yalan yanlış bir sürü şeyler söylüyor. Gönlümüz Tabiki haklı olan Azerbaycan tarafında istese 2 ayda dağlık karabağı kurtardığı gibi. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki sınır bağını bile kurarlar ama burada Azerbaycan ın arkasında Türkiye nin durması lazım. Bence Rusya dan çok iran engel olmak isteyecek. Güçlü bir Azerbaycan iran'daki 30 milyon türkü örgütleyip bambaşka şeyler yaptırabilir.
azerbaycan 90'lı yıllardaki fakir ve perişan ülke değil artık. hem dünya siyasetinde çok tecrübe kazandı, hem de askeri açıdan oldukça güçlü pozisyona geldi.
türkiye'nin bu kritik dönemde doğru adımları atması gerekir. bu adım "azerbaycan'ın yanındayız. gerekli desteği sağlarız." da olabilir, "yurtta sulh cihanda sulh." da olabilir. yunanistan'la yaşadığımız gerginlikler ve abd'nin incirlik üssünü taşıyacağı dedikodularının konuşulduğu sırada ilk cümleyi telaffuz etmek ne kadar doğru olur ona devlet büyükleri karar versin. benim gönlüm azerbaycan'ın diplomatik yaralar almadan bu işin içinden kazançla çıkmasından yana elbette.
Ortalık kızıştı Azeri milleti 30 senedir gönlünde olan yerleri nihayet geri aldı. inşallah olay Rusya sarmalına dönüşmez. Can Azerbaycanımızın yanındayız.