az ve öz konuşmak. bir atasözüyle. konuşmasını biliyorsan konuş ilham alsınlar. konuşmasını bilmiyorsan sus adam sansınlar. bazı insanlar saatlerce konuşur, derdini anlatamaz fakat bazıları da az ve öz konuşarak derdini anlatır. ve karşısında ki kişiyi ikna eder. çok laf yalansız çok mal haramsız olmaz derler. bir insan çok konuşarak yanında ki insanı rahatsız etmemesi lazımdır. erkek kadın takımının az konuşması gereklidir. toplum içinde fazla ve gereksiz laf kalabalığı yapıldığı takdirde arkanızdan küfür yemek adeta kaçınılmazdır.
benimde mensubu olduğum azınlık kesimidir; yukarida yazılanin çizilenin aksine kelime hazinesiyle alakasi olmayan durumdur, ki böyle insanlara yaz desen çok konuşanlarin dibi düşer, velhasil olay şundan ibarettir, ya konuşma partneriyle yeni kaynaşmaya başliyordur, yada özgüven problemi vardir. ki çoğunlukla ikisi bir araya gelir, az ve öz konuşan model ortaya çıkar.
uzmanlarin* bu konu üzerinde yazdığı bir başka tez ise şudur; karşısındaki kişiyle konuşurken verilecek bir ton cevap aklina gelir, hangisini söylesem acaba derken konu soğur cevap verilemez, hemen en kısa olani seçilir olay geçiştirilir..
Bir gerçeğin söylenmesi gereken yerde sustuğumuzda, oluşabilecek bir çok kötülüğe ortak olabileceğimizin, farkında mıyız acaba? Çoğumuz tarafsız olarak yaşamına göz attığında, pişman olduğu sözleri kadar, pişman olduğu suskunluklarıyla da karşılaşabilir. Bu nedenle insan, evrensel insanlık anlayışı gereği, dünyanın neresinde olursa olsun, insanla ilgili sorunlara kayıtsız ve sessiz kalmaması gerekir. konuşmanın, bilgelerin ağzında, iyinin, güzelliğin ve gerçeğin yol göstericisi olabildiği gibi, diktatörler ve bağnazların ağzında savaşların, ölümlerin ve yıkımların nedeni olabilmektedir. Zerdüşt'ün bir seslenişi "Düşünce; iyi düşünülürsün Söz iyi söylensin, iş iyi yapılsın." önemli olan bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamak felsefesini benimseyebilmektir.
"çok konuşup boş konuşmak" seçeneği ile karşılaştırınca değerini anladığımız şey."çok konuşan çok yalan söyler" lafı da vardır. o da az konuşup öz konuşmanın önemini gösterir. ayrıca çok konuşup insanlara rahatsızlık vermek de çok iyi bir davranış olmasa gerek. zira insanlar arkanızdan küfürler savururabilirler.