az gelişmişlik

entry6 galeri0
    1.
  1. toplumsal yoksulluk...Terim gerçekte "geribıraktırılmışlık" anlamını dile getirir.Çünkü bu terimle dile getirlen ülkeler, azgelişmiş değil; anamalcı(kapitalist)üretim biçiminin temel zorunluluğu olarak geri bıraktırılmışlardır.

    Bunda ,Osmanlı üretim düzeninde de görüldüğü gibi,batı'nın toplumsal evrim sürecine yapıları gereği katılamamış, özellikle doğu ülkelerinde,bir anamal birikimi sağlanmayışının da payı vardır.

    deyim önce birleşmiş milletler kurulunca "eksik gelişmiş" biçiminde kullanıldıysa da "geri ülke" anlamı nedeniyle bu durumdaki ülkeleri gücendireceği düşüncesiyle "azgelişmiş" e çevrilmiştir.(underdeveloped)Yoksul ve yoksun ülkeleri anlatır.
    2 ...
  2. 2.
  3. gelişmişlik kavramının muğlak ve göreceli bir kavram olmasından mütevellit,"kime göre" "neye göre" diye sorulduğunda dadından yenmiycek söz öbeği.
    3 ...
  4. 3.
  5. akla gelen ilk semptomları, bir ülkede okur-yazar olmayanların çokluğu, kadının erkekten aşağıda tutulması, beslenme yetersizliği, sağlıgı korumada yetersizlik, milli ve iktisadi bütünlüğün zayıflığı, yapısal işsizlik, ortalama ulusal gelirin düşük olması, sınırlı bir sanayileşme, tarımla uğraşanların çokluğu ve şişkin bir hizmet kesimi, iktisadi bakımdan kapitalist ülkelere bağımlılık, beyin göçü olan, tedavisi güç hastalık!
    0 ...
  6. 4.
  7. sorunlarını buyuk kar kütlelerinden küçük kar topu haline getirip, onları çeşitlendiremeyen ülkelerin yaşadığı durum.
    0 ...
  8. 5.
  9. bugün sana yarın bana şeklinde akıcı, değişici bir durumdur. 1000 yılında avrupa az gelişmişti, 2000 yılında anadolu az gelişmiş.
    1 ...
  10. 6.
  11. cep delik, cepken delik, beyin delik, kalp delik... hangisi az gelişmişlik...
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük