(bkz: coğrafya dersleri)
eğitim imkanı , sağlık imkanı , kişi başına düşen milli gelir , ülkenin tarıma verdiği önem*** gibi durumların hepsi birer farktır.
az gelişmiş ülkelerde toplumsal tabakalar cemaatler şeklinde iken, gelişmiş ülkelerde bireyselleşme vardır.gelişmiş ülkelerde din bir değer olmaktan çıkmış iken, gelişmemiş ülkelerde yönlendirici güçlerden biridir.gelişmiş ülkeler bir sektöre odaklanmışken gelişmemiş ülkelerde mutlaka daha iyi yapılacak bir çok iş vardır.gelişmemiş ülkelerde tipe bakarak adamın neci olduğunu anlayabilirsiniz, gelişmiş ülkelerde böyle konseptler yoktur çünkü kimse kimseyi şucu bucu diye ayırt etme ihtiyacı hissetmez önemli olan insan olmaktır.
çok gelişmiş ülkeler kutuplara yaklaştıkça çoğalırken, az gelişmiş ülkeler ekvatora yaklaştıkça artar.
bunun sonucu olarak iklimsel olarak az gelişmiş ülkelerin sıcaklık ortalamaları daha yüksektir.
çok gelişmiş ülkeler, az gelişmiş ülkelere; onlar kadar ya da onlardan daha az gelişmiş bir düşman yaratarak, onların tüm enerjilerini sömürerek uyutur.
az gelişmiş ülkeler ise bu durumu fark edemeyecek kadar aptal insanların çoğunlukta olduğu ülkelerdir.
sokakta dilenen insanı nispeten daha az görürsünüz. işsizlik yok denecek azdır veya işsizlikten kimse cinnet geçirip karısını çocuğunu doğramaz. eğitim sistemi artık oturmuş, çocuklar geleneksel eğitimden daha çok globalleşen dünyayı eleştirebilecek donanımsal yeteneği kazandırmayı amaçlar. sağlık hizmeti ise sorundan ziyade çözüm odaklıdır. insan ilişkilerinde ise hoşgörü ve saygı hakimdir.
az gelişmiş ülkeler için çok birşe söylemeye gerek yoktur. yukarıdaki söylemlerin hepsine kaos hakimdir.
çok gelişmiş ülke sömürdüğü için gelişmiştir. Genelde çoğu da dinsizdir. Müslüman olup gelişmiş olan ülke yoktur çünkü müslüman biri maddiyatçı olmaz sömürmez zayıfı aksine yardım eder. Ama her türlü ahlaki değeri akla karşı terkeden batı her türlü ahlaksızlık ve hileyle yükselmiştir. Kuran'da batının şuan yaptıklarına tamamen karşı olduğunu söyleyen Allahın müdahale etmemesi ilginçtir.