Kıbrıs yavuz plajı.
Sabahın ilk ışıkları ile önce göklerden türk milletinin sabrının tükendiğini haykırdı demir kartallar.
Sonra hava indirme komandolarımız çöktü rum eniklerinin tepesine.
Palikaryalar bunların şaşkınlığını üzerinden atamadan, binlerce mehmetçik sahile çıkmış lefkoşa'ya yürümeye başlamıştı bile.
Işte tam da bu saatlerde bütün dünya öğrendi ayşe'nin tatile çıktığını.
--spoiler--
harekatın parolası ise 'ayşe tatile çıksın' olarak belirlendi. ayşe, cenevre konferansına katılan dönemin dışişleri bakanı turan güneş’in kızının adıydı.
son günlerde amerikanın desteğiyle orası burası oynayan cıvataları gevşeyen rumlara hatırlatılması gereken kıbrıs barış harekatının efsanevi söylemidir..
20 temmuz 1974'te başarı ile icra ettiğimiz kıbrıs barış harekatı, 24 temmuz'da sonlandırılmış, cenevre'de barış görüşmeleri başlamıştı.
cenevre konferansı, 30 temmuz 1974'te imzalanan cenevre antlaşması ile sona ermiş, bu antlaşma ile 8 ağustos'ta 2. cenevre konferansı toplanması kararlaştırılmıştı.
8 ağustos'ta toplanan 2. cenevre konferansı da 6 gün sürmüş, kıbrıs barış harekatı'nın galip tarafı olmamıza rağmen ve rum ve yunanlar mağlup olmalarına rağmen, türk tarafının federatif yapı önerisi reddedilmiştir.
bunun üzerine 14 temmuz 1974 gecesi türk heyetini temsil eden dışişleri bakanımız turan güneş ankara'yı aramış, görüşmelerin uzayacağını bildirmiş ve görüşmeler uzayacak, ayşe beni beklemesin tatile çıksın diyerek kıbrıs barış harekatı'nın 2. aşamasının parolası olan meşhur "ayşe tatile çıksın" sözünü söylemiştir.
turan güneş ve ankara arasında yapılan bu telefın görüşmesinin ardından mersin'deki harekat üssümüzde beklemekte olan türk silahlı kuvvetleri unsurları, 15 ağustos 1974 tarihinde kıbrıs barış harekatı'na kaldığı yerden devam etmiş, kod adı: atilla 74 olan kıbrıs barış harekatı ile kıbrıs türkleri bugünkü sınırlarına kavuşmuş, özgür ve bağımsız bir vatan sahibi olmuşlardır. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2176334/+ https://galeri.uludagsozluk.com/r/2176336/+
Bugün 20 Temmuz. 1974'te Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs'ta başlattığı askerî harekâtın 48. yıl dönümü. Harekâtın ilk ayağı, Yunanistan hükûmetinin desteğiyle gerçekleştirilen 15 Temmuz 1974 darbesinin ardından düzenlendi. 14 Ağustos günü başlatılan ikinci harekâtla Kuzey Lefkoşa da dahil olmak üzere adanın yüzde 37'sinin Türk kontrolüne geçmesiyle sonuçlandı. 140 bin ila 200 bin Rum adanın kuzeyinden, 42 bin ila 65 bin Türk adanın güneyinden göçmen oldu.