plato'nun heraklitos'un agzindan aktardigi soz, ancak baska kaynaklardan da yakin versiyonlari rivayet edilmistir.
aslinda heraklitos'un diger yazdiklariyla birlikte okundugunda, bu soz surekli degisimi vurgulamaktan ziyade zitlarin birligi argumaninin bir parcasi olarak cikiyor karsimiza.. ancak eflatun bunu bulundugu context*ten cikararak, goruntuler aleminin degiskenligini ve geciciligini gostermek uzere kullaniyor.
felsefik bir sözdür.aynı nehire girsen de sular değişmiştir.suları takip etsen yer değişmiştir,2sini de değiştirmedin diyelim zaman değişmiştir,onu da ekarte ettin diyelim sen değişmişsindir şeklinde yorumlanabilir.
nehir özel bir mülkün içinde yer alıyorsa ve ilk yıkanışınızda arazi sahibinin ahırında hoş bir anınız olduysa ikinci kez yıkanmanın birazcık g.t istemesi durumu
her ne kadar bildik bir söz de olsa, anlam bozukluğu içermektedir... iki kere yıkanamayacak olduğumuz şey, nehrin o anki suyudur; evet ama nehir dediğimiz şey, suyun geneline verilen isim olduğu için, iki değil kırk iki kere bile aynı nehirde yıkanabiliriz... durumu bir diyalogla anlatacak olursak;
a: geçenlerde yeşilırmak'a gittik yine süperdi...
b: biliyorum ahmet söyledi, haftaya gideriz yine...
a: oğlum sen de bi alışsan hep orda yıkanırsın, çok keyifli...
b: siz ne zamandır gidiyorsunuz ki?
a: ohooo! biz 2 senedir hep kızılırmak'ta yıkanıyoruz...
diyalog bi b.k anlatamadı ama siz anladınız sanırım... almadıysanız cümle içinde kullandım ona bir bakın ama sanırım o da bi b.ka benzemedi...
örnek cümle: benim babam aynı nehirde iki kere yıkanmış.
zamanında "çok da sikimde" diyerek karşılık verenlerin olduğunu düşündüğüm söz. hem felsefecisin hem de böyle bi söz söylüyosun adamı sikerler valla, galileo kafasını boşuna giyotin masasında bırakmadı o devirlerde.
aynı nehirde değil 2 kere 2 bin kez bile yıkanırsın. kim engeller. ha akan su için söyleniyorsa, su bir saniyede bulunduğu yeri terk ettiği için söz anlamsız kalıyor.
bu da tinnitus'un sözü:
"Ne kadar ıkınırsan ıkın, yediğinden fazlasını sıçamazsın."
aynı nehirde iki kere yıkanmak isteyen kim sorusuna sebebiyet veren felsefik saçmalama. hayır şahsen benim bi takıntım yok yani, illa da aynı nehirde yıkanacağım diye. yıkanabiliyorsan ne ala, gerisi fasa fiso.