herakleitos 'un önermesidir. doğrudur, çünkü hem nehir akıcıdır,aynı şekilde durmaz, hem de ikinci kez yıkanacağınızdaki 'siz' ilk kez yıkandığınızdakinden farklıdır.
aynı nehirde iki adım atılmaz. ne nehir aynı nehirdir, ne attığımız adım aynı adım, ne de biz...değişimin kaçınılmazlığını ve sürekliliğini anlatan çarpıcı bir sözdür.
söylenmek istenen, herşeyin değiştiğidir. değişmeyen tek şey değişimin kendisidir sözüyle de bağdaştırılabilir. sen aynı nehirde yıkandığını düşünsen bile, o nehirin suyu akıp değişmiştir, aynı nehir değildir.
kim bilir böyle bir akşam,
böyle bir akşam
heraklit alnını
yeşil gözlü zeytinliklerde akan
suya eğdi
ve dedi :
"herşey değişip akmada ,
bu hal beni hayran bırakmada"
herakleitos'un doğru olan önermesi. nehirde devinim eden su nehri bir daha asla aynı kılmaz. her an akan su zerrecikleri değişik su zerrecikleridir. kişi ise ikinci kez o nehre girene kadar değişmiştir,en basitinden daha öncede o nehire girmiş biridir artık. *
değişimin varlığını anlatmak için verilen bir örnektir.
madem felsefe yapıcaz bu örnek yanlıştır, aynı nehirde 2 kere yıkanabilirsiniz. zira nehir akarsuya denir içindeki su zerrelerine değil. örneğin fırat nehri nerededir diye sorsam kimse çıkıpta isim koyar koymaz aktı gitti nereden bilelim nerede olduğunu demez. bu durumda aynı nehirde istenildiği kadar yıkanabilir.
bu durum fikirleri örneklerle anlatmaya çalışıldığında çok sık karşılaşılan bir durumdur.