Osmanlı şairlerindendir. Asıl ismi Hasan'dır. 1766'da Gaziantep'de doğdu. 1837'de istanbul'da öldü. Çocukluğunda yemenici çıraklığı yapardı. Sık sık çıkan ayaklanmalar ve kargaşalar sebebiyle Gaziantep'den ayrılıp Darende Elbistan ve Kahramanmaraş'da bir kaç sene kaldı. Sonra istanbul'a gitti. Yirmi yaşında medresede tahsile başladı. istanbul'da vezir konaklarına devam ederek kendisini devrin ileri gelenlerine tanıttı. Bilhassa sadaret kaymakamı Tayyar Mahmud ve Kaptan-ı derya Abdullah Ramiz Paşa tarafından çok yardım yapıldı. 1831'de Babıali'ye Arabi ve Farisi muallimliğine tayin oldu. Ayni yazdığı şiirlerle Üçüncü Selim Han ile ikinci Mahmud Hanın birçok iltifatlarına kavuştu. Divan'ındaki kasidelerinde bunu belirtmiştir.
Ayni'nin Nazm-ül-Cevahir isimli Türkçe Arabi Farisi manzum bir sözlüğü yeniçeriliğin kaldırılması ve askeri teşkilatı ile alimlerin menkıbelerine yer veren Nusretname adlı mesnevisi ve Divan'ı vardır. Divan'ında yer alan Sakiname'sinde 50 sene içinde tamir edilen ve yapılan eserleri anlatır. *
lityum - sahnede albümünün en nadide parçalarından biridir kendisi.
kadın siyah, işte sen
adam beyaz, işte ben
çektin gittin yine sen
kırık dökük yine ben
aynı sen aynı ben
aynı yer hep aynı keder
aslında buralarda herşey aynı
kurak bir çöl belki ben
yakan güneş sen
araftaki bir ruh ben
günahımın adı sen
''Tüm Hakları Yalnızlığıma Aittir'' albümünden herkesin kendinden bir parça bulabileceği muhteşem feridun düzağaç parçası.albümün açık ara en iyi fd albümü olduğunun kanıtı.
bu sabah uyandigimda
yükselmis duvarlar
bir yabanciydin yanimda
çekip gitsen su anda,
bana kalsa rüyalar
ne degisti senden sonra?
geceler ayni
günler ayni
yüzler,
ayni sözler
ask uzaklarda...
alistim yokluguna
bana dokundugun anlar
artik hiçbirsey sorma.
çekip gitsen su anda,
bana kalsa yalanlar
ne degisti senden sonra?
geceler ayni
günler ayni
yüzler,
ayni sözler...
ask uzaklarda...
uzaklarda...