milli kultur ve suuru gelistirmek suretiyle turk milliyetciligi fikrini yaymak, milli bunyemizi sarsan fikir buhrani ve mefhumlar anarsisi ile mucadele ederek milli varligimizi meydana getiren unsurlari yasatip kuvvetlendirmek amaciyla kurulan sivil toplum kurulusudur.
türk islam sentezinin asli kurgulayıcısı olan kurumdur. 1950lerin türk hümanizmi akımına tepki olarak doğmuştur. antik kültürün tarih kitaplarında okutulmasını tehdit olarak algılayarak, o dönemde dahi bulunan tarih kitabı türkçülüğüne (kavimler göçü, brakisefal türk ırkı üstünlüğü) ek olarak islamcılığı monte etmişlerdir.
1961 yılında ilk olarak aydınlar klübü adıyla kurulur. osman turan ve ismail hami danişmend gibi tarihçiler kulüpe üyedir. kulüp 1965te kapanır. bunun ardından 1968in devrimci akımına tepki olarak ülkü ocakları kurulmasında önemli rol oynar.
milliyetçiler ilmi semineri(1967), milliyetçiler ilmi kurultayı(1969) altında buluşan bu güruh temellerini ibrahim kafesoğlu'nun "büyük tehlikelerle karşı karşıya olan türklerin, cesur bir atılıma ve inanca dayalı bir harekete gereksinimleri vardır," söylemine dayanarak atmışlardır ve 14 mayıs 1970 tarihinde tam olarak adı geçen kurum, yani aydınlar ocağı kurulmuştur.
12 eylül darbesi sonrası, türk tarih kurumunda bu kadrolar görev yapmışlar ve 1986'da "kültür politikası güvenlik politikasıdır," temalı turk kultur planlama teskilati raporunu tezgahlamışlardır.