led ampul. hem tasarruflu hem aydın. a++ alırsanız daha da tasarruflu aydın olursunuz. hatta ve hatta iyi bir aydın olursanız şirinleri bile görebilirsiniz.
Neşet Ertaş demişki: Dünya senin vatanınmı yurdunmu ve Mahsuni Şerif demişki: Parsel parsel eylemişler dünyayı. Benim için bu iki söz en az anlanılması gereken esaslardan.
insan yığınları büyük hırsıza kızmaz.
Özlemi odur… insan yığınları yalancıya kızmaz.
Kendiside yalancıdır da, ondan…
insan yığınları yoksula kızar. “Aptallığından” der.
Yığın, toplum değildir.
Yığın, otoriteye itaat ederek hareket eder.
Toplum, bireylerden oluşur, sorgular örgütlenir.
Kitlenize bakın, anlarsınız.
Yığın mıdır, toplum mudur?
Kararınızı ona göre verin.
Aydın bir kişilik; "öğrenmeyi öğrenmiş kişidir."
Her şey bir yana zeka olmalı. Akıllı olmak ile farklı bir şey zeki olmak. Akıllı olmak öğretilebilir ama zeka doğuştan gelen potansiyelin çevresel şartlarla belli bir aralık içinde dalgalanarak oluştuğu bir kavrama potansiyeli.
Yani siz ne anlatırsanız anlatın karşıdakinin anladığı kadarsiniz ve hiç kimse anlamak istemeyen biri kadar sağır olamaz. Bu yüzden hepimiz olduğumuz kadarız işte.
Ayrıca bilgi kesin değil. Yerçekimi gibi fiziki bir gerçek bile kutupta ayrı ayda ayrı marsta ayrı. Her şey izafî.
Başkasına zararı yoksa her insan kendi algı dünyasına dalabilir bence bunda bir sorun yok. Yalnız işte adam diyor ki ulan ben biliyorum doğruyu ve buna inanmayanların ölmesi gerek. Şimdi hadi buyur buradan yak.
En kutsal hak yaşama hakkı ama meşru müdafaa da onun kadar kutsal bence. Diğer yanağını dönene bir şey diyemem ama ben dönmem yani.
tüm ön yargılardan sıyrılarak herkesi ve her görüşü dinleyebilmek. empati kurmak. ve elbette ki okumak. her konuda her düşünce yapısını okumak incelemek. kimyasal ayrıştırır gibi insanları düşüncesine göre ayrıştırmamak.
gerektiğinde sizinle aynı siyasal görüşten olan iktidarın karşısında bile muhalif olabilecek denli yürekli olabilmek. ne kadar bilgili olursa, olsun; ne kadar duyarlı, insancıl olursa, olsun; ödlekten aydın olmaz!...
en önemli şart çok okumaktır. ama bir ideolojiye saplanıp kalmadan, her kesimden insanı okumak. sonra yavaş yavaş kendini sürüye dahil olmak zorunda hissetmeyen, kendi fikirleri olan biri olmaya başlarsınız. ama ilk yapacağınız şey tüm önyargılarınızı çöpe atmak, öğrenmeye, yeni fikirlere açık olmaktır. okumak üslubunuzu yumuşatacak, hırslarınızı, önyargılarınızı törpüleyecek fikirlerini dikte etmeden " paylaşan" biri olmaya başlayacaksınız.aslında bu çok zor kazanılan bir mertebe ve günümüzde bu sıfatı hakeden çok az insan var.