aydan kut

entry1 galeri0
    1.
  1. Aydan Kut, 1967 yılında birincilikle girdiği Güzel Sanatlar Akademisi'nde klasik ve stilize resim çalışmalarının yanısıra teorik eğitimini de aldı. ilk temel bilgilerini Prof. Sadi Diren'den alan Kut, 1972 yılında Seramik Kursu'ndan mezun oldu. Sanatçının Gorbon Işıl Seramik Fabrikasi'nda Genel Müdür Yardımcısı ve Designer olarak yürüttüğü görev sırasındaki izlenimleri ile Bati Berlin'de Kültü Senatorluğu'nun verdiği "Serbest Sanatçı" izniyle sürdürdüğü Almanya'daki çamur çalışmaları ve yurtdışında edindiği bilgiler, onu heykele donuk teknikler, yeni doku ve renk arayışlarına yöneltti.

    Sonraki yıllarda soyut ve üç boyutlu çalışmaların yanısıra ilgi alanına "insan" ve buna paralel olarak figür çalışmalarına giren sanatçı, form ve mask üzerinde çalışmaya başladı. Form ve masklarda, kendisini büyüleyen eski uygarlıklara ağırlık veren Kut, çalışmalarında doğru orantı ve uyumu yakalamaya özen gösteriyor. Sanat çevrelerinin büyük ilgi gösterdiği Aydan Kut'un eserleri, basında da geniş bir yer aldı. Onun her eseri "yasamın ayrı bir yüzü", sanatçının başka hiçbir yolla girilmez gizli dünyasından kısa, küçük öyküler belki...

    "Her şeyimi okuluma borçluyum" diyor sanatçı. Her şeye bu kadar derinden bakabilmeyi, feme akademik kuralları göz önünde bulundurarak, doğada var olan dengeleri, matematiksel uyumu araştırmayı okulum aşıladı bana. Ben de aldığım tüm birikimimle, Üsküdar Amerikan Kız Koleji'nin haklı gururunu taşıyarak, evrendeki düzeni, uyumu sezen herhangi bir insan gibi ahengi, ritmleri çok sevdiğim seramik çamurunda şekillendiriyorum. Okulumun bana kazandırdığı kendine güven, kararlılık, ilimlilik ve sevecenlikle...

    1973 "50. Yıl Türk Seramik ve Cam Sanatı Sergisi", Ankara, Prag, Budapeşte
    1978 6. Uluslararası istanbul Festivali "Plastik Sanatlar Sergisi" 1979 istanbul II. Sanat Bayramı, "Yeni Eğilimler Sergisi" (Onur Belgesi)
    1978-1980 Batı Berlin'de Kültür Senatorluğu'nun verdiği "Serbest Sanatçı" izniyle çalışmalarını sürdürdü. Berlin Sanatçılar Derneği'ne üye seçilerek, karma sergilere katıldı. "Verein Fur Kunsthandwerk" Berlin, Stuttgart, Koblenz Grup Sergileri 4. kez Frankfurt Fuan'na katıldı.

    KiŞiSEL SERGiLERi:
    1981 Galeri A, Kişisel Sergi, Istanbul
    1981 Atatürk'ün 100. Doğum Yılı için Paris Unesco binasında açılan Çağdaş Türk Seramik Sanatı Sergisi"
    1983 XVIII. Avrupa Konseyi, Anadolu Medeniyetleri Sergisi, istanbul
    1985 Gorbon Sanat Atölyesi Grup Sergisi, istanbul
    1988 Soyak Galerisi, Üsküdar Amerikan Kız Lisesi Mezunları Sergisi, istanbul
    1988 50. Devlet Resim ve Heykel Sergisi kapsamında düzenlenen "Devlet Seramik Sergisi, Ankara"
    1988 Gorbon Sanat Galerisi, Kişisel Sergi, istanbul
    1992 Maçka Sanat Galerisi, Füreya Koral'a Saygı Sergisi, istanbul
    1995 PiMAPEN Kültürevi, Kişisel Sergi, istanbul
    1995 Destek Reasürans, 70'li Yıllardan Günümüze Seramik Sergisi, istanbul
    1999 Uluslararası Seramik, Porselen ve Cam Teknolojileri Fuarı, istanbul
    1999 Eczacıbaşı Vitra Seramik Atölyesi Sergisi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
    1999 "Kişisel izler", Eczacıbaşı-Vitra Seramik Sanat Atölyesi Sergisi, Resim Heykel Müzesi, istanbul
    1999 "Kişisel izler", Eczacıbaşı-Vitra Seramik Sanat Atölyesi Sergisi, Resim Heykel Müzesi, istanbul
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük