Bilindiği gibi dünyadan kalkan roketler havayı iterek yükseklere çıkabilmekte, peki ayda atmosfer olmadığına göre aya iniş yapmış bir uzay mekiği nasıl tekrar kalkış yapar?
Mekik tam olarak havayı iterek değil, itilebilecek her şeyi iterek yol alır öncelikle. Dünyadan kalkarken ilk olarak yeryüzünü iter ve havalanır, sonrasında ise havayı iterek yoluna devam eder. Ta ki atmosferi geçinceye kadar. Atmosferi geçince ise bildiğim kadarıyla hava olmasa da mekiğin roket sistemi ardında hava benzeri bir alan bırakıyor ve yön değiştirme yada zaten hız kazanmış mekiği daha da hızlandırma bu alan sayesinde(bu alanı iterek) çok çok az enerji harcanarak uzayda bile gerçekleşiyor.
Aynı şekilde yer çekimi dünyadakinden çok daha az olan ve atmosferi olmayan Ay'dan kalkarken önce ay yüzeyi itilerek kalkış sağlanıyor ve bu kalkış dünyadakinden daha az enerji harcanarak sağlanıyor, sonrasında ise arkasında bıraktığı alanı itmeye devam ederek hız kontrolü ve yönlendirme sağlanıyor.
Dipnot:ekstra olarak, gene bildiğim kadarıyla uzayda yavaşlama, hızın bitmesi diye birşey yok. Sabit hızla giden bir cisim sabit hızını sonsuza kadar sürdürür. Hızı artarak yani ivme kazanarak devam eden bir cismin ise sürekli olarak ivme kazanmaya devam eder çünkü hızını kesecek hava yada herhangi bir direnç yoktur(büyük cisimlerin çekim alanlarına girmediğini, saf boşlukta olduğunu farzediyoruz.) bu yüzden hız kazanıldıktan sonrası kolay.
.
dipnot2:bu entry'i eksileyen Armstrong doğruyu bize anlatsın da öğrenelim.
roketler atmosferdeki havayı iterek mi ilerliyormuş? bense kendi yakıt tanklarındaki oksijen ve yanıcı yakıtı yakarak bir itme kuvveti oluşturuyorlar sanıyordum.
bunlar roket, helikopter değil. atmosferi kullanarak yükselsin. lütfen cahilliğinizi alın ve ötede oynayın.