müze olmasının sebebi tahiminime göre avrupalı devletlerle yapılan gizli anlaşmlardır. ayasofyanın müze olması durumunda avrupalı devletler türklere bir takım imtiyazlar sağlayacaklardı. henüz yeni kurulan ve yardıma ihtiyacı olan türk devleti de bu anlatşmayı kabul etmek durumunda kamlıştır. ayasofya bu yüzden müze olmuştur atatürk zamanında. halen de müzedir. atatürkün tasvip etmediğim bir kaç icraatından biridir bu ayasofyanın müze olması.
bir sütunun üst kısmındaki beş parmak izinin, bazı rivayetlere göre, fatih sultan mehmet'in şehri savunanların cesetlerinin arasından geçerek atıyla ayasofya'ya geldiğinde, kan bulaşan elini koyduğu yer olduğuna inanılır.
Tavanına bakınca başın döneceği kadar yüksek ve bir o kadar geniş olan muazzam yapı. Duvarlarında hz. isa nın Hz. Meryem' in ve bazı hristiyan önde gelenlerinin resimleri yer almaktadır.
Tarihçi Prokopios'a göre, Miletoslu Isidoros ve Trallesli Anthemios'un mimarlığını yaptığı kilisenin inşaatında; yüz ustabaşı, bin usta, on bin işçi çalışmış; Suriye, Mısır, Yunanistan ve Küçük Asya'dan gelen gemiler dolusu malzemeyle Ayasofya'nın inşaatı 5 yıl 10 ay ve 24 günde bitirilmişti. 27 Aralık 537'deki açılış törenine patrik Menas'la birlikte gelen imparator, yapının güzelliği karşısında şöyle demekten kendini alamamıştı: "Bana böyle bir kiliseyi yaptırma şansı verdiği için Tann'ya şükürler olsun."
'savaşta, taşınabilen ve taşınamayan her türlü araç gerecin, savaşta kazananın malı olması' (bkz: ganimet)
fatih sultan mehmet'in camiye çevirdiği ve yunanistan'da ki bütün camilerin kiliseye çevirilmesinden sonra atatürk'ün onlara tanıdığı töleransın ( varsayılan) sona ermesine rağmen halen daha müze olan tarihi yapıdır.
özellikle alperenler diye adlandırılan bbp'nin gençlik yapılanmasının her bayramda avlusunda bayram namazı kılması bir bakıma müzenin camiye tekrar çevirilmesi için protestodur.
ayasofya'nın müze olması;
zamanında türkiye iç işlerine karışan batılı emperyalistlerin istekleri üzerine müze olması şanlı tarimize bir gölge düşürmüştür ve milletimize bir eziklik duygusu vermiştir.
aldığımız malın tekrar zorla alınması milletimize koyması gibi..
temennimiz ayasofya'nın tekrar camiye çevirilmesidir. burda önemli olan camiye çevirilmesi değil, kendi kararlarımızı başkalarının istekleri doğrultusunda değil,
kendimiz vermemizdir.
2012' eurovision şarkı yarışmasında türkiye'den verilen puanlar açıklanırken arka fona türk bayrağı ile birlikte konulmuştur, eğer öyle değilse biri üzerime toprak atsın.
iki semavi dinin buluştuğunu somut olarak görebildiğiniz yegane yapılardandır. içindeki bizans dönemine ait mozaikler açığa çıktığı için müze olması tarih ve sanat açısından hayırlı olmuştur. hazreti yahyanın parmağının izi olduğu söylenen boşluğa ise turistlerin ilgisi büyüktür. içindeki devasa hat yazılarının da müze yapılırken çıkarılmak istendiği ama kapılardan geçirilemediği için yerinde kaldıkları şeklinde rivayetler vardır.