Aslında bakteri ve mantarların varlığı kokunun kaynağı değildir. Bakteriler ölmüş deri hücrelerini ve ortamdaki nemi(teri) tüketmektedirler. Tüketilen bu ürünler artık materyallere dönüşür. işte bu artık materyaller ayak kokusunun asıl nedenidir.
Dolayısıyla çözüm de, bu artık maddeleri yok etmekten geçer. Sentetik içerikli çoraplar ayağın nemini almaz, havayla temasını da engellediğinden nemli ve sıcak kalmasına neden olur. Böylece bakteri üremesi ve koku oluşması için çok uygun bir ortam oluşur. Bunu önlemek için pamuklu, gözenekleri sayesinde ayağın oksijenle temasını sağlayan çorapları tercih etmek gerekir.
Aynı çorabı uzun süre giymek de aynı nedenlerle ayak kokusunu artıran bir faktördür, sık sık çorap değiştirmek ayak sağlığı ve kokuyu önlemek için önemli bir önlemdir. Bunun yanında, günde 2 kez yıkamak, yetecektir. Sevgiler.
mantar mevcut ise doktora başvurulur. ilaç tedavisinin yanında temiz ve kuru tutmaya özen gösterilir. pamuklu çorap ve fazla dar olmayan ayakkabı tercih edilir.
bazı ayakkabılar da ayak kokusuna sebep olabilir.
abdest alınca ayakları kurulamak önemli. günde 5 kez yıkanan ayak kokmuyor olsa da.