Avustralya'da 10 bin deve helikopterlerden vurularak öldürülecek.
Hayvanlar kuraklık yaşanan alanlarda tahribata yol açıyor.
Uzmanlara göre develer suyun kokusunu 5 km öteden alabiliyor (Reuters)
▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎
Kuraklıktan muzdarip Güney Avustralya'da 10 binden fazla deve çok fazla su içmelerini engellemek için helikopterden vurularak öldürülecek.
Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) topraklarındaki Aborijin liderlerinin talimatı sonrası profesyonel nişancılar avlanmaya çarşamba günü başlayacak.
Avustralya’da alevler yarım milyara yakın hayvanı öldürdü
Avustralya yangınları bazı türlerin soyunu tamamen kurutmuş olabilir
Avustralya yangınlarında bilanço ağırlaşırken öfkeli itfaiye eri, Başbakan Morrison'a veryansın etti
Çeşmelerle su depolarının da aralarında bulunduğu ellerindeki tüm su kaynaklarına ihtiyaç duyan yerel halk, hayvanların topluluklarına girmesinden ve zarara yol açmasından şikayet ediyor.
The Australian gazetesine konuşan APY idaresinin yönetim kurulu üyelerinden Marita Baker şunları ifade etti:
"Sıcak ve rahatsız koşullarda sıkışıp kalmış durumdayız, rahatsız hissediyoruz çünkü develer çitleri yıkıp içeri giriyor, evlerin etrafına geliyor ve klimalardan su içmeyi deniyor."
Bu hayvanlar aynı zamanda sera gazı salımıyla ilgili endişeler nedeniyle de avlanacak çünkü gazeteye göre bu hayvanlar yılda bir ton karbondioksitin etkisine eşdeğer metan salıyor.
Güney Avustralya Çevre ve Su Bakanlığı sözcüsü, deve sayısındaki artışın bölgede pek çok soruna sebep olduğunu belirtti.
Bakanlığın news.com.au'a verdiği ifadeler şöyle:
Bu, altyapının ciddi hasar görmesi, aile ve toplulukların tehlikeye girmesi, APY topraklarında otlatma sıkıntısının artması ve bazı develer susuzluktan ölürken ya da suya ulaşmak için birbirlerini çiğnerken hayvanların ciddi refah sorunlarıyla sonuçlanıyor. Bazı vakalarda ölü hayvanlar önemli su kaynaklarını ya da kültürel alanları kirletti.
Ülke genelindeki toplam sayısının 1,2 milyon olduğu tahmin edilen deve sayısını kontrol altına almak için yürütülecek operasyonunun beş gün sürmesi planlanıyor.
ABC News'in haberine göre hayvanların ölüleri yakılarak ya da gömülerek ortadan kaldırılmadan önce kurumaya bırakılacak.
Develer Avustralya'ya 19. yüzyıl boyunca Hindistan'dan ve Afganistan'dan getirildi ve bu hayvanlar ulaşım ve inşaatlarda kullanıldı.
Eğer avlanma gerçekleşmezse sayıları her 8 ya da 10 yılda bir iki katına çıkacak.
Bu operasyon, ülke çapında devam eden orman ve çalı yangınlarında bir milyardan fazla hayvanın öldüğü tahmin edilirken başlatılacak.
HuffPost'a konuşan Sidney Üniversitesi'nden ekoloji uzmanı Chris Dickman; daha önce yaklaşık yarım milyon olarak hesaplanan telef olan canlı sayısının iyimser bir tahmin olduğunu, bu sayının yarasa, kurbağa ve omurgasızları içermediğini ifade etti.
Dickman'a göre bu hayvanları da dahil edince "hiçbir şüphe olmaksızın" kayıplar 1 milyarı aştı ki Dickman bunun da "çok iyimser bir sayı" olduğunu belirtti.
Doğal hayatı koruma yanlıları ve yaban hayat uzmanları, çalı yangınlarının bazı hayvan türlerini tamamen ortadan kaldırmış olmasından korkuyor.
Yangınların üçte birini küle çevirdiği ve artık "kavrulmuş boş arazi" olarak anılan Kanguru Adası'nda, "Kanguru Adası keseli faresi" ismi verilen küçük keseli canlılar ve parlak siyah kakadular tamamen ortadan kalkmış olabilir.
peki şöyle düşunürsek çok fazla üreyen deve canlısı fazlasıyla su ve ot tükettiği için öldürecek ya birkaç sene içinde insan nüfusu fazla gelirse ne olacak o zamanda mı helikopterle insanlara çapraz ateşlemi yok edecekler düşündürdü açıkçası.
Bir de Müslümanlara derler kurbanda katliam yapıyorlar diye. Yükleyin gemilere Afrika daki aç insanlara gönderin hepsini. Resmen insanlık dışı bir uygulama. Katliam.
1932’de avustralya’da Devekuşları tarım alanlarına büyük zarar veriyordu. O yıllarda tüm dünyada büyük kıtlık vardı ve hükümet devekuşlarına savaş ilan etti.
Ordu birlikleri jip üzerinde makineli tüfeklerle bu kuşları vurmaya çalıştılar. devekuşlarının iç organları çok küçük olduğundan gövdelerinden vurulduklarında ölmüyorlardı. Zaten jipin sesini duyan kuşlar kaçıyordu. Tek çözümün bu kuşları kafasından vurmak olduğu anlaşıldı. Ancak koşan bir devekuşunu kafasından vurmak imkansızdı.
Savaşın sonunda Avustralya ordusu başarısız oldu, kuş sürülerini kovalarken ani manevra sonucu jipler devrildi, bazı askerler ciddi şekilde yaralandı, kimileri yanlışlıkla birbirini vurdu.
Sonuç olarak Avustralya ordusu topsuz, tüfeksiz kuşlara karşı savaşta araç gereç zayiatına uğruyor ve personel kaybediyordu.
Bir süre sonra yenilgi kabul edildi. Ordu geri çekildi. Devekuşlarının yaşam alanı tarım alanlarından ayrılarak 240 km dikenli çitle çevrildi.
Bu savaş Avustralya ordusunun kendi toprakları içindeki ilk ve tek yenilgisidir.
Avustralya’da öldürülmeyi bekleyen develer için iHH harekete geçti ...
Kuraklığa neden olmak gerekçesiyle öldürülmeleri kararlaştırılan develer için harekete geçen vakıf, bu hayvanları kesip etlerini ihtiyacı olanlara dağıtmayı planlıyor.
----------------
Çok su tükettikleri için ekolojik dengeyi bozdukları iddia edilen develer Avustralya’da kuraklığa neden olmakla suçlanıyor.
Ülkedeki 10 bin devenin helikopterlere binecek keskin nişancılar tarafından öldürülmesi planlanıyor. Talimat Aborjin liderlerinden gitti.
Büyük yangınlarla mücadele eden ülkedeki kuraklıktan sorumlu tutulan develer için Türkiye merkezli insan Hak ve Hürriyetleri insani Yardım Vakfı (iHH) harekete geçti.
Ülkedeki partner yardım kuruluşuyla temasa geçen iHH, develerin en azından bir kısmını alıp etlerini ihtiyaç sahiplerine dağıtmayı düşünüyor.
"Ülkedeki parten STK ile temas kurduk"
iHH Genel Başkan Yardımcısı Serkan Nergis, vakfın düşüncesini Twitter hesabından yaptığı paylaşımla açıkladı.
"iHH olarak Avusturalya’daki arkadaşlarla irtibata geçerek çok su tükettikleri gerekçesiyle helikopterden ateş edilerek katledilecek develer için ne yapabiliriz araştırmasını yapıyoruz. Mesela develer kesilip etleri ihtiyaç sahiplerine dağıtılabilir... Umarım bi sonuç alabiliriz.."
Independent Türkçe’ye konuşan Nergis, “Önce develerin beslenme alışkanlıklarını tespit etmemiz gerekiyor. Etlerinin yenilip yenmeyeceğini ortaya koyacağız” dedi.
Develerin tüketime uygun olduğu anlaşılırsa resmi makamlarla iletişime geçip develere talip olacaklarını söyleyen Nergis, “Develerin etlerini konserve yapıp ihtiyaç sahiplerine dağıtma gibi bir planımız var. Maliyet analizine göre bu konserveler Suriye’de ya da Avustralya’ya daha yakın bölgelerdeki ihtiyaç sahiplerine dağıtılabilir” ifadelerini kullandı.
daha önce bu et yapılması veya sucuk yapılması fikrini ortaya koymuştum (#42678318) madem ki bukadar canlı illahaki öldürülecek. doğada çürüyüp gideceğine ihtiyacı olanlara gitsin
Ya abi ahahhah olm salak misiniz siz ihh. Develeri kurtarip kesip etlerini dagitacagiz ne demek lan, gerizekali misiniz amina koyayim. Madem develer illa olecek, birak oldursunler, lesleri de dogadaki diger canlilara besin olsun. Kurtaracaksan al develeri, ver bi ciftlige. Ne gerizekali insanlar var ya. Suriyelileri kadinlari olumden kurtarip, turkiyede orospuluk yaptiran iyilik sever melekler gibisiniz.
Avustralya'nın güneyinde kuraklık nedeniyle 5.000 yabani deve, helikopterlerden tüfeklerle açılan ateşle öldürüldü.
Yerli aborjin halkının yaşadığı Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) bölgesinin yerel idaresinden yapılan açıklamada, Pazar günü başlatılan deve itlafının beş gün sürdüğü ve Perşembe günü tamamlandığı belirtildi.
APY yerel yönetimi, hayvan hakları savunucularının tepkilerine karşın bölgede yaşanan kuraklığı gerekçe göstererek develeri ve yabani atları itlaf etme kararı almıştı.
Kuraklık nedeniyle develerin su bulmak için büyük gruplar halinde yerleşim yerlerine gittiği ve bölgede yaşayanların tehlike altında olduğu iddia edilmişti.
APY Yönetim Kurulu üyelerinden Marita Baker, "inanılmaz bir sıcak altında sıkışıp kalmıştık. Dışarı dahi çıkamıyorduk. Develer her yeri işgal etmişti. Klimalardan dahi su içiyorlardı. Sokaklar develerle dolmuştu. Çocuklarımızın güvenliği için endişeliydik" diye konuştu.
Develerin öldürülmesiyle ilgili Avustralya hükümetinden yapılan açıklamada ise "itlafa son seçenek olarak başvuruldu. Operasyon sırasında hayvanların acı çekmemesi sağlandı" dedi.
Deve nüfusu 1 milyonun üzerinde.
Develer, Avustralya'nın endemik canlı türlerinden değil. 19. yüzyılda ingilizler tarafından Avustralya çöllerini geçmek için kıtaya getirilen develerin nüfusu son yıllarda artış gösteriyordu.
Güney Avustralya Çevre ve Su idaresi, sayıları artan develerin bölgenin doğal bitki örtüsüne zarar vermeye başladığını da söylemişti.
Avustralya'daki toplam yabani deve sayısının 1 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
Hayvan hakları savunucuları ise hükümeti ve yerel idareyi farklı çözüm arayışlarını denememekle suçluyor.