doğal olarak olması gereken sınavdır. hukuk fakültelerinin 500-600 kişilik sınıflarda ders yaptığını ve her sene binlercesinin 4 senesini derse girmeden fotokopiden çalışarak mezun olduğunu düşünürsek, avukat olacak şahısların 1 sene avukatlık bürosunda balon staj yaparak avukatlık belgesi alması bu ünvanı alacak şahısların bir sınava tabi tutulmasını zorunlu kılmaktadır. ünvan konusuna gelince, avukatlık ünvanı hukuk fakültesi mezunlarına zorunlu olarak verilen bir ünvan değildir. hukuk fakültesi mezunları üniversite eğitimlerini tamamladıklarında "mezun" ünvanını alırlar. kariyerlerini isteklerine göre savcı, hakim, avukat yada danışman vs olarak değerlendirebilirler. örneğin ekonomi yada maliye okuyanlar neden fakülteden mezun olur olmaz "mali müşavir" yada "hesap uzmanı" gibi bir ünvan almıyorlar diye düşünmekte fayda vardır. bu ünvanı alacak kişiler liyakata uygun bir şekilde değerlendirilerek seçilmelidirler. çünkü çok sayıda mezun vardır ancak meslek mensubu olması gereken kişi sayısı daha azdır. üstelik avukat olmak mali müşavir, hesap uzmanı yada maliye müfettişi olmakla kıyaslanamayacak kadar kolaydır. bir senelik stajın ardından bu belge alınır. en basitinden bir mali müşavirlik stajı en başta "staja başlamak" için geçilmesi gereken çok zor bir sınav gerektirir ki ancak bu şekilde staja başlanabilir. iki yıl süren staj sürecinden sonra stajı tamamlayıp belge alabilmek için 7-8 tane klasik sınava girilir ki insanı hayattan bezdirebilir. sonuçta avukat olmak isteyenlerinde 1 yıllık bir stajdan sonra 1 tane sınava girmesi gayet basit ve doğal bir olaydır.
kendisiyle yüzleşmek zorunda kalacak ilk avukat adayı kitlesinin bu sınavın varlığından ya da zorluğundan daha çok sınava ilişkin belirsizlikten şikayet etmesine neden olan sınavdır. sınavın ne içeriği belirlidir ne zorluğu. sınava girecek avukat adayı kısacası kendisini ne beklediğini bilmeksizin girecektir bu sınava. üstelik sınav yapılıncaya kadar stajını bitirmiş avukat adayı resmen askıda kalmaktadır. ne stajyerdir ne avukat ve avukat olabilmek adına boş halde sınav tarihinin gelmesini beklemektedir. teorik olarak bir avukatlık sınavının olup olmaması konusunda her iki fikirde olanlar da kendi görüşünü destekleyici argüman sunabilir ve bu konu tartışmaya açık olabilir; fakat tartışmasız olan adı geçen sınavı yapılması ve bu sınava tabi kişiler adına bunca zaman hiçbir düzenlemeye zahmet edilmemiş olması ve bu sebepten ötürü pratikte bir kaosun ortaya çıkmasıdır.
hukuk ve hukukcu tanımları coktan secmeli sacmalıklara sıgacak cinsten degildir.seckin üniversitelerde hukuk biliminin egitimi de sınavı da gayet bilincli sekilde yapılmaktadır. dolayısıla egitim ve secicilik fakülteden baslamaktadır. ozel üniversitelerin artmasıyla ortaya cıkan salgın her meslek icin onune gecilmesi gereken bir husustur ancak bunun yolu sınava cekmek olmamalıdır. en azından coktan secmeli bir sınavın bu alanda yetersizliği acıktır.zira sınavda sorulacak sorular ezbere dayalı olacaktır(aksi test teknigine aykırıdır)ve bu da iyiyle kötüyü ayırabilecek bir durum degildir. akıllara hakimlik sınavı gelebilir. ancak durum burada farklıdır. zira hakimlik devlet memurlugudur ve en azından tayin bölgeleri acısından(yine yeteri olmamakla beraber)böyle bir sınama gerekebilir. ancak avukatlı yasada da belirtildigi gibi serbest meslektir ve kimse bakkalları sınava cekerek iyisini kötüsünü ayırmaya kalkmamaktadır.gerci deveye sormuslar.............
TBMM Genel Kurulunda, avukatlık sınavının kaldırılmasını öngören yasa teklifi kabul edilerek yasalaşmıştır.. Yeni mezun arkadaşların gözü aydın olsundur..*
türkiye'de sistem böyle işliyor, hele ki son 5 yılda artırılan kontenjanlar, bünyesinde yeterli akademisyen bulundurmadan açılan üniversiteler göz önüne alınırsa, bu sınavları yapmanın zorunluluğu ortaya çıkıyor. devletin eğitim politikası kalitesiz olursa, elemek için böyle sınavlar artarak gelecektir. şöyle küçük bir hesap yaptım, benim üniversiteye girdiğim yıl bir buçuk milyon öğrenciden 150 bini fakülteli olabiliyordu. şimdi ki verilere baktığımızda bunun 3 4 katına çıktığını görüyoruz. bu da açıkça koyuyor zorunluluğu ortaya. ha sana bana dokunuyor bu, politikacılar oy topluyor onların işine geliyor. üniversiteler kişinin kendilerini yetiştirdikleri kurumlar olarak görülüyor, ama bu türkiye gerçekliğinde hiç samimi değil. kimse entelektüel olmak için okumaz, birbirimizi yemeyelim. bu millet para sıçmıyor yahu, karnını zar zor doyuruyor. öğrenci okuyor bitirince kazandığı tek şey diploma, ya o borç? devlet bile seni borçlandırıyor. daha ne olsun.
her şey daha da zorlaşacak, ne diyelim ya herkese kolaylıklar diliyorum. yakında doğum arttı, nüfusumuzdaki çarpık artış sebebiyle insan olma sınavları da gelebilir, şüphelerim yok değil. öjeniyi, devlet politikası haline getirebilecek atılımlar görüyorum ülkede. ama (bkz: korkunun ecele faydası yok)
bize de vurmuş sınavdır. sınavı geçemeyenler limon satacak. destekleyenleri de hukuk fakültelerine davet ediyorum. buyrun gelin birlikte okuyalım, sınavlara birlikte girelim.
ha geldi ha gelecek derken, bu sefer ciddi ciddi geldiği haber olunan sınav. ama ben hala inanmıyorum, hele bi sınav olsun, sınavda fişlenme mi olur, sınav soruları peşkeş mi çekilir ne olursa artık ondan sonra biz bu konuyu sözlükte tartışırken, "hah tamam, işte şimdi bir sınav geldi diyebiliriz" diyeceğim. malesef ülkemizde masumiyetini koruyan sınav kalmadı.
Staja başlayabilmek için en az 70 puan alınması gereken sınav. Stajyer yönetmeliğinde mevcut değişiklik yapılmıştır. Görünen o ki, sınava tabi tutulmamak için, hukuk fakültesini bu sene bitirecek olan öğrencilerin, staj için derhal başvuru yapması gerekmektedir. Tabi yönetmeliğin ocak ayı gibi resmi gazete'de yayımlanacağını farz ederek bunu söylüyorum.
yeni avukatlık yasasında kendisine yer bulmuş sınavdır. ancak sınav ve staja ilişkin maddeler bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra hukuk fakültesine kayıt olanları kapsamaktadır. yani şu an öğrenci ya da mezun olup beklemede olanlar sınav ve stajdan muaf olup eski sisteme tabii olacaklardır *.
iptal başvurusu için yönetmeliğin yayınlanmasını dört gözle bekleyen avukatlar ve avukat adayları bulunmaktadır. önceki yıllarda belli bir dönem uygulanan avukatlık sınavı kanunla düzenlendiği ve anayasa mahkemesinin iptal kararıyla beraber kanunda boşluk oluştuğu için yönetmelikle sınav getirmek kalıcı bir çözüm olmayacaktır. iptal başvurusunda bulunacak olan kimselerin dayanak noktalarından birisi de 1982 anayasasının 13.maddesinde yer bulan "hak ve hürriyetlerin ancak kanunla sınırlanabileceği" ibaresidir. bir diğer dayanak da haklı beklenti kavramıdır.
sınavın getirilmesi kuşkusuz yerlerde sürünen mesleğe belli bir saygınlık kazandıracaktır. her yıl parazit gibi çoğalan hukuk fakülteleri ve kontenjanları ile buralardan gelen on binlerce mezunu durdurmak için bu yola başvurulmak zorunda kalınması ise iktidarın devlet yönetmekteki beceriksizliğinin ve ileriyi göremeyişinin en açık göstergesidir. sırf daha fazla vergi elde etmek ve elinin altında bulundurup daima kullanabileceği çok sayıda işçiye sahip olmak için yeni hukuk fakültelerinin açılmasını teşvik eden yönetimler yüzünden yargının üç ayağından biri olan savunma makamı ayaklar altına alınmıştır.
bugün adalete güvenmeyen insan sayısı toplumda bu derece fazlaysa, mahkemelerden çıkan kararlara/ilamlara toplumun güveni kalmamışsa bunun en önemli sebeplerinden birisi de savunma makamının kendisine yakışır seviyede görevini ifa edememesidir. savunmanın yerlerde sürünmesinin sebebi ise kuşkusuz piyasadaki niteliksiz avukatların fazlalığıdır. bu niteliksiz avukat fazlalığının sebebi ise depo ruhsatı dahi verilemeyecek derecede yetersiz olan binaların(!) yürütme tarafından hukuk fakültesi diploması veren kurumlara dönüştürülmesidir. bu sınavın getirilmesi elzemdi. hukukta kazanılmış hak müessesi diye bir kavram olmasa mevcut avukatların tamamının bu sınava girmesi gerektiğini savunacağım ama ne yaparsın ki hukuk karşısında avukatların boynu kıldan ince!
2015 yılından itibaren uygulanması halinde iptal edilecektir. Hukuk fakültesine yeni kayıt yaptırmış kişilerin menfaat ihlali olacaktır. Bu yıl kayıt yaptıracak kişilere uygulanması daha doğru olacaktır. 2014 yılında hukuk fakültesine başlayacaklara uygulanmalıdır. Sınavın çözüm olacağını sanmıyorum. Ösym' nin yapacak olması herkeste şüphe bırakacaktır. Tus ya da dus gibi uzmanlık sınavlarındaki zorluk derecesi olmalı. Yoksa hakimlik sınavı falan hikaye. Sabah erken uyananın hukuk fakültesi açtığı bir ülkeyiz ne yazık ki. Apartmanı diken hukuk fakültesi açıyor. Sınavı yaptın diyelim. Birkaç yıl sonra soru havuzun daralacak. Aynı sorular sorulacak. Bir de şu geliyor aklıma vakıf üniversitelerinin mütevelli heyetleri bu ülkenin en zengin kişileri. Bunları da memnun ederler sanırım. Kurslar da açılmaya başlar avukatlık sınavı için.
Cinsel saldırı ile cinsel istismar ayırt edemeyen vakıf üniversitesi mezunları, eşya hukukunun medeni kanunda düzenlendiğini bilmeyen taşradaki hukuk fakültesi öğrencileri ne yapacak merak ediyorum doğrusu. Gerçi kursa giderler son sınıfta.
sonraki senelerde mezun olacak arkadaşları ilgilendiren sınavdır.Bu uygulamayı sonuna kadar desteklemekle birlikte çözümün sadece sınavdan ibaret olmayacağını düşünüyorum. Otoban kenarına açılmış her üniversiteye hukuk fakültesi açarsan hukukun da diğer meslekeler gibi sıradanlaştırırsın.Halbuki hukuk diğer bölümlerden çok farklı bir misyona sahip bir meslektir.Avukatlık amme hizmeti gören adalet amacına hizmet eden en önemli mesleklerden birisidir.
Ülkenin felahı için hukukunun da sağlam temellere oturmuş olması gerekir.Aksi halde günümüzde ki gibi kanun devleti olur anlık sorunlara çözüm üreten bir ülke olursun.
sınava girecek arkadaşlara da tavsiyem fazla tedirgin olmasınlar zira bu nesil eğitim sistemimizdeki birçok yeniliğin ilk denekleri olma vasfına sahipler.Bu sınavda bir şekilde geçilir..
Şuanda hukuk fakültesi okuyanları da kapsayacak şekilde mutlaka gelmesi gerekli olan sınavdır. Her yer hukuk bürosu dolmaya başladı. Her hukuk bitiren avukat oluyor. Belirli bir kota konulmalıdır.