Adını Sevdiğim Avşar Beyleri
Size Bir Vezirlik Yakışıp Durur
Topla Dizginini De Tanı (Aman Of) Kendini
Garşımda Düsmanlar Bakışıp Durur (Efendim)
Gar Mı Da Yağmış Şu Avşarın (Aman Of) Düzüne
Sızılar Mı Girmiş Gır Atımın (Of Of) Dizine (Efendim)
Selam Söylen (Aman Of) Şu Avşar'ın Kızına
Kendi Gülüp Bizi Ağladıp Durmasın (Aman Durmasın Efendim)
günümüzde her ne kadar notası mevcut ise de ustasından öğrenilerek çalınabilen bir türküdür. Figürler nota üzerinde gösterilemektedir. Bu parçayı hakkıyla çalan insanlar genelde 60 yaşın üzerindedir. Çünkü artık bu parça kimse tarafından öğretilmemekte. Öğrenmek isteyenler ise bağlamada parmakları yetersiz kaldığı için öğrenememektedir.
Selçuklu imparatorluğu, yerini tarihin en güçlü imparatorluğunu kuracak olan Osmanlılara bırakmıştı.O sıralar, Osmanlılarla,başkenti Kütahya olan Germiyanoğulları arasında kız alıp verme olmuştu. Osmanlılar, Germiyanoğullarına çeyiz olarak Acıpayam dolaylarındaki Yeşil Sahra denilen eşeler bölgesini vermişlerdi. Germiyanoğulları 5-6 bin atlıyla Yeşil Sahra'ya doğru yola çıktılar. Merkezi Isparta'da bulunan Hamitoğulları durumdan haberdar olup, kuşkuya kapıldılar. Hamitoğulları da kuvvetlerini Yeşil Sahra'nın güneyine yığdılar. Tarihsel bir raslantı olarak Karaağaç Bey'in komutasındaki Avşar aşireti de aynı yere geldi. Horasandan yola koyulmuş, kendilerine uygun yurt araya araya da buralara gelmişler. Karaağaç Bey ovayı görünce ;tamam diye düşündü. Sonunda bulduk yurdumuzu dedi.Oba kondu, Karaağaç bey sağa sola gözcüler yolladı. Kuzeye Honaz'ın kazık beline çıkan gözcüler Germiyanoğullarının, güneye gidenler ise Hamitoğullarının kuvvetlerini görüp, Karaağaç Bey'e ilettiler. Karaağaç Bey, obanın Ulu su Albaba'ya akıl danıştı. Albaba bana kalırsa diye girdi söze kavgaya tutuşmayalım, zaten Horasan dan kırıla kırıla geldik.500-600 kişiyle bu kuvvetlere karşı koyamayız dedi. Karaağaç Bey, belki de yaşamında ilk defa, Albaba'yı dinlemedi. Çok az kuvvetle, Kazıkbelinde Germiyanoğullarını kırıp geçirdi. Germiyanoğullarından,canlarını kurtarabilenler geri dönmek zorunda kaldılar. Olayı haber alan Hamitoğlu Bu adam buraları haketti diyerek savaşa tutuşmaktan vazgeçti.
O günden beri Yeşil Sahra Avşar Beyliği nin yurdu oldu. Burada kurulan kente Asi Karaağaç dendi. Isparta'da Şarki Karaağaç olduğu için meşrutiyet yıllarında buraya Garbi Karaağaç denildi. Cumhuriyet'ten sonra da ovadaki payam ağaçlarından dolayı Acıpayam adı verildi. yöremize.
işte Karaağaç Bey'in ,Germiyanoğullarını ateş olup kavurması, harman olup savurmasıdan dolayı o zaman obanın ozanı sazı eline aldı, vurdu sazın teline Avşar Beyleri türküsünü çağırıverdi.
burdurun karamanlı ve denizlinin acıpayam ilçeleri arasındaki eşeler yaylasında vuku bulmuştur bu olay, yöreye baktığınızda zaten acıpayam ve karamanlı ilçelerinin ve civar köylerinin avşar kökenli olduğunu öğrenirsiniz.