avrupalıların türk hayranlığı

    7.
  1. orta çağda osmanlı ya hayranlık duymaları belki mümkün olabilir. istanbul özellikle o dönem bilim ve kültür merkeziydi ancak şu an ülkede yaşayan onlarca şerefi bozuk insana vatandaşlar olarak biz bile tahammül edemezken avrupalı ların hayran olması biraz ütopik olur.
    3 ...
  2. 8.
  3. Türkleri aç, aptal ve görgüsüz olarak görürler. Eğlenmek için her türlü kullanırlar. Özellikle ingiliz'ler, Almanlar, Avusturya'lılar, Fransız'lar, italyan'lar ve ispanyol'lar Türk'ler her fırsatta lâf sokuştururlar. Türk'lere Almanya'da 'Kanaken : Karafatma' adı boşuna konulmamıştır.
    2 ...
  4. 10.
  5. hangi avrupalılar dedirten söylem. biz mi görmedik yoksa onlar mı gizli hayran.
    2 ...
  6. 2.
  7. 6.
  8. 9.
  9. 5.
  10. daha türklerin bile kendine, kendi geçmişine itimadı yokken olası bile gözükmeyen durum.
    1 ...
  11. 12.
  12. efsanedir. ve ne hikmetse bu efsaneye de sadece biz türkler inanırız. elbette türk-islam kültürüne hiç bir zaman bir ilgi, eğilim olmamıştır diyemeyiz. çünkü o zaman türkörileri (turquerie) açıklayamayız. ilginçtir, avrupada özellikle fransada bu türköri dönemi de yine bizim lise tarih kitaplarımızda hiç bir işe yaramamış bir proje olarak gösterilen osmanlı-fransa barışı döneminde gelişmiştir. yani şu kanuninin meşhur fransayı kendi yanına çekme politikası işte. ama bu dönemi türk hayranlığı diye açıklamak biraz fazla uçuk olur. o dönem hayran kalınan şey: türklerin ve müslimlerin ilmi, tekniği, fenni değil; müreffeh yaşam biçimiydi ve bu hayranlık da zaten coğrafi keşifleri tetikleyen bir faktör olmuştur.
    1 ...
  13. 3.
  14. olmayandır.
    türkiye denince çölde gezen develeri olan kabile algısı var güncelde.
    bu da bilinçli olarak yaratılan, filmlerle falan da desteklenen bir sahte algı.
    1 ...
  15. 1.
  16. an itibariyle türkleri burka içinde gezen şeriatla yönetilen bir halk olarak bildiklerinden avrupalıların bile hatırlamadığı hayranlık.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük