Engin Günaydın ve Peker Açıkalın'ın sürükleyip götürdüğü, Ata Demireri unutturan yeni tiplerin ortaya çıktığı ve "Gaffur"karakteriyle babalarımızn çizgili, pazar pijamalarının yeniden hayatımıza sokan "Durum-komedi"türüne ait bir dizi...
yeni asya yazarı davut şahin'in köşe yazısında bir okuyucusundan alıntı yaparak bahsi geçen dizide kullanılan isimlere dikkatle bakılırsa:
Gafur: Kelime anlamı olarak, bağışlamada, merhamette sınır tanımayan anlamına gelmekte olup Allah’ın 99 isminden biridir. Çarşamba günleri ATV’de yayınlanan Avrupa Yakası dizisinde psikopat, elinde bıçakla dolaşan, kendisinden her türlü kötülük beklenebilen, cinsel sapkınlıklar sergileyen, özürlü giyinen, komşunun karısına göz dikmiş tipleme.
Burhan: Sağlam delil mânâsına gelmekte olup Kur’ân-ı Kerim’in isimlerinden biridir. Avrupa Yakası dizisinde ise psikopat, aptal, cinsel sapkınlıklar sergileyen, dedikoducu, salak tiplerden birinin adı.
Tacettin: Dinin tacı anlamına gelmekte olup Avrupa Yakası dizisinde en şapşal, salak, beyinsiz, herkesin arkasından dalga geçtiği, kolay işletilebilen cahil karakterin adı.
isimlerin bu şekilde kullanıldığını görmekteyiz. doğrusu pek de hoş değil.
Belki daha geniş bir kesit tarafından seyrediliyor ama eski seyircisinin artık komik bulmadığını duyduğum, kendimin de bu görüşe katıldığı dizi. Mantık hataları bolca ve bazı karakterlerin konuşma biçimleri veya repliklerine abanılması diziyi bayık hale getiriyor.
diziden fazla birşey beklemeden izlerseniz ayrıca gülmek, makara yapmak istediğiniz bir zamanınıza denk gelirse, bir 'mission accomplished'ı hakeden dizi. ve evet, britanya'nın köpeğiyim.
avrupa yakasının gaffur ve burhanla birlikte popülerliğinin artmasının sebepleri vardır. Bilindiği üzere dizi başta elit bir çevrenin ilginç sosyal dünyasını anlatmaktaydı ama günden güne popülaritesi azalmaktaydı çünkü dizi sosyo-ekonomik olarak orta ve ileri düzeyde, belli bir beğeni ölçütüne sahip kentlilere hitap ediyordu. halk elbette uzun vadede böyle bir diziyi izlemez ve takip etmezdi. senarist ve yapımcılar ise buna çözüm ürettiler. halkın kendine yakın bulacağı ve kendiyle özdeşleştireceği taşra kökenli karakterleri dizinin bünyesine kattılar.
Örneğin burhan'a gelelim. burhan taşra kökenli fakat taşrayla olan bağlarını reddeden ve beyaz türklerin bir parçası olmaya çalışan biridir. gaffur ise büyük kentlere 80 sonrası dahil olan taşralı varoş gencidir.gaffurun bir kimliği vardır. kendi sınıfsal rolü gereği hareket etmekte ve zaman zaman aşağılık kompleksine kapılmaktadır. Burhan ise daha elit bir topluluğa dahil olup sınıf atlama hevesindedir. bu yüzden gaffur'da kendini ve taşrayla olan derin bağlantısını görür ve gaffurdan uzaklaşmak ister.senaristler diziyi bu zıtlıklar üzerine inşa etmişlerdir.
taşra, insanın karakterinin daha serbest oluştuğu ve standart değerlerin zaman zaman dışına çıkılabilen insanlar üretir. taşra özünde zengindir çünkü bireyin karakterinin tüm zenginliğiyle yaşamasına izin verir. Kent insanı ise farklıdır. aldığı eğitim ve zihninde oluşan yüzlerce standart değerlerden dolayı rahat hareket edemez. bu yüzden taşra canlı, dinamik ve yaratıcıdır. mizah da taşralı karakterlerle zenginleşir.
Senaryo tıkanıklık ve eksikliklerini yeni tipler sokarak aşmaya çalışan, ne var ki her yenilemeden bir süre sonra gene tıkanan ve yayınlanan son bölümü (20.12.2006)itibariyle gene tıkanmışlık görüntüsü veren, acil senaryo yazarı desteğine ihtiyaç gösteren dizi.
espiri sıkıntısı çekmeye başlayan dizidir. yakında gaffur da sıradanlaşacak bütün yük buhran abiye kalacak o zaman ne olacağını merak ettiğim dizidir. *
gaffur adlı tiplemesiyle peker açıkalının ayrı bir renk attığı çarşamba akşamalrı reyting rekorları kıran, 'biri şunları durdursun yaw!!!' denilesi komik ve zengin gösterişli bir dizi..
Dizideki asıl arızalı karakterlerin ismi bana birşeyler anımsatıyor; acaba paranoyak mıyım?
Gaffur: Kelime anlami olarak, bagislamada, merhamette sinir tanimayan anlamina gelmekte olup
Allah'ın 99 isminden biridir. Carsamba gunleri ATVde yayinlanan Avrupa Yakasi dizisinde psIkopat, elinde bicakla dolasan, kendisinden her turlu kotuluk beklenebilen, cinsel sapkinliklar sergileyen, ozurlu giyinen, komsunun karisina goz dikmis tipleme.
Burhan: Saglam delil manasina gelmekte olup Kur'an-i Kerimin isimlerinden biridir. Avrupa Yakasi dizisinde ise psIkopat, aptal, cinsel sapkinliklar sergileyen, dedikoducu, salak tiplerden birinin adi.
Tacettin: Dinin taci anlamina gelmekte olup Avrupa Yakasi dizisinde en sapsal, salak, beyinsiz, herkesin arkasindan dalga gectigi, kolay isletilebilen cahil karakterin adi.
en kısa zamanda engin günaydın ın ayrılması gerektiği dizi. bence yeterince populer oldu ve bundan sonra kendinden yiyecek. ayrıca hayatımda izlediğim en kasıntı dizidir.
artık ofis çekimlerinin kahır haline geldiği dizi.. bize ne kardeşim tanrıverdi ile fatoş'un aşk hikayesinden.. ayrıca şöyle de bir açık yakaladım dizide. eski bölümlerden birinde sacit ve makbule'nin isimleri geçmektedir ve volkan sacit'e "abi" şeklinde hitap etmiştir. ama yeni bölümlerinden biliyoruz ki sacit ve aslı aynı yaşlardadır ve sacit volkan'a "abi" demektedir..
bugün özetini okuduğum kadarıyla olaylar şurada yazdığı gibi gelişecektir: http://www.sabah.com.tr/gny/tel01-200.html#1
yani fatoş evlenmek istemeyecek, tanrıverdi heyecana kapılacaktır..
görelim bakalım..
ata demirerli bölümleri çekilmez hale gelen fakat engin günaydının harika performansıyla herkesi ekrana kilitlediği türkiyede yayınlanan nadir güzel dizilerden bir tanesidir.
ota boka gulme efekti koyan, izleyici mal yerine koyan, hep ayni seyleri tekrar edip duran nasil bu kadar populer oldugunu anlayamadigim dizi. biri kapidan girince ya da oyuncularindan biri su bile icse gulme efekti koyuyorlar. engin gunaydin'in harcandigi film. klasik, siradan bir komedi dizisi. bir demet tiyatro, sidika gibi dizelerin yanindan bile gecemez. karsilastirma yapmak aslinda kotudur. biri o halde guzeldir, digeri obur turlu. ama hep ayni seylerde onumuze konmazki. butun karakterler her dizide hemen hemen ayni tip espri yapiyorlar.