Futbolun evrensel bir oyun olduğu gerçeğinden yola çıkarak , futbolu millet ya da din gibi kısır ırkçı kavramlar içine hapsetmeyen kitlenin öncelikle kimin kazanabileceğine dair fikir yürüttükten sonra ancak iyi oynayanın kazanması dileğini es geçmeden ortaya konulacak futbol karşısında estetik ve futbol zevki açısından daha fazla göze hitap edecek olan bir takımı " evet lan bu adamlar oynuyor! " şeklinde tutmasıdır.
fenerbahçe ve galatasaray ı tutmaktır. hiç karşı takım tutulur mu? şimdi binlerce gafil kendi takımları olan chelsea yi değil karşı takımı tutacaklar. yazıklar olsundur.
olayı bütünleşme ve avrupa'ya karşı tek yürek olma bağlamında değil de sadece takımsal olarak değerlendiren bir zihniyet ürünü olan ve türkiye'ye zarar veren düşünce. sonuçta o akşamki skoru tebrik etmek ve yeri geldiğinde onu yakalayacak başka bir takımı tutmak da bir erdemdir. o gece bir ingilizle dalga geçmenin zevkinden neden mahrum kalayım ki bir türk ve beşiktaşlı olarak?
dünyanın her yerinde bulunan, gayet mantıklı durumdur.
örnek : fenerbahçe'nin bu sene 2 tane fazla tur geçmesi forma satışları, yayın ve sponsorluk gelirleri ve şampiyonlar liginden alınan parayla beraber minimum 15-20 milyon eurodur. ve bu para bir adet şevçenko eder.
dolayısıyla benim tuttuğum takıma doğrudan negatif etkisi olan bir durumda neden rakibimi destekleyeyim ki..
(herşeyde avrupayı örnek alanlar. avrupa maçlarında ezeli rakibini destekleyen bir avrupa takımı örnek verin bana bakalım)
ayrıca bu durumu tetikleyen en önemli sebep ise, örneğin avrupada maç kazanan fenerlilerin gelip galatasaray ve beşiktaşlılar ile dalga geçmesidir.
sanıldığı gibi türklere has bir durum değildir. mesela inter'liler milan'ın avrupa maçlarında rakip takımı destekler. roma'lılar lazio maçlarında yine rakip takımı destekler. lazio'lular da aynı şekilde rakip takımı tutarlar.
şahsen ne türk düşmanlığı ne de bayrağa ihanet filan değildir benim gözümde. arkadaşların kendi aralarındaki eğlencesidir sadece.
zira aynı hareketi, hem de defalarca, maçları birlikte izlediğim cimcom'lu ve beşiktaş'lı arkadaşlarıma yapmışlığım vardır. en nihayetinde insan sevdiğiyle uğraşırmış.
çok defalar "anunuza koycaz olm sizin, aha aha, gerrard çakacak olm, bilmem kim koyacak olum" diye bağırışlarımın ardından eğer ki gol yersek en az o arkadaşlarım kadar üzülürdüm.
sonuçta sokarım barça'ya, liverpol'a bilmem neye. ben bu ülkede futbol izliyorsam, bu ülkedeki şampiyonluk yarışı beni heyecanlandırıyorsa bana ne lan elin gavurunun takımından.
assalar da kesseler de, şu ligte fener, cimbom, beşiktaş, trabzon olmasa, bunların arasındaki rekabet bu kadar kızgın olmasa; sanıyor musunuz türkiye'de futbol bu kadar sevilir?
onun için bir febe'li olarak derim ki; her ne kadar düşman gibi olsak da, bakî kalmak için muhtacız beşiktaş'a, cimbom'a. tıpkı onların bize olduğu gibi.
hem cimbomlular da bi düşünsün, biz olmasak kimle dalga geçecektiniz "edirne'den öteye gidemiyosunuz?" diye? ya da kim koyacaktı size her sene hem içeride hem kadıköy'de. :)
edit kıvamında not: eğer bu bahsettiğim şekilde yapılmıyorsa bahsi geçen yabancı takım taraftarlığı; anuna koyayım ben öyle adamın. (bak "adam" da dedik ama, yakışmadı adam lafı buraya.)
2000 yılında zirve olmuştur. neticede bazı şahıslar kendi takımlarını desteklemeyi unutmuş, takım değiştirmekten başları dönmüştür. akabinde de tutacak takımları kalmamıştır. herkes üzerine alınmasındır.
""hiç hollanda'da yaşadınız mı? türkleri, özellikle kendi vatandaşlığında olan türkleri bu ülkenin nasıl ikinci sınıf vatandaş olarak gördüğünü hissettiniz mi? hollanda'da bir barda sizin türk olduğunuzu öğrenince "aman bomba falan koyma buralara" diyip bunun bir şaka olduğunu iddia ettiler mi? her milletten insanın kaldığı bir yurtta kalıp, bir kişinin sadece türk olmasının bile ikinizi ne kadar yakın yaptığını hissettiniz mi? ligde hangi takımı tutarsa tutsun, yurtdışındaki bütün türklerin avrupa kupaları maçlarında, özellikle de kendi ülkelerinde olan maçlarda neler hissettiğini görüp futbolun asla sadece futbol olmadığını anladınız mı?
eğer yukarıda yazdıklarımı yapmadan, sadece türkiye liginde rakibiniz olan bir takım mevzubahis maçta bir avrupa kupasından elendi diye mutluluk duyuyorsanız, bir yakın arkadaşınızın sevinmesi yerine tanımadığınız ve hiç bir ilginiz olmayan bir grubun sevinmesini tercih ediyorsanız, size en hafifinden bu anlamsız hareketleri hangi eziklikten dolayı yaptığınızı sorgulamayı önerebilirim.
"bu çok hafif" derseniz fitil olarak da var.
not: yazdıklarımın hepsi herhangi bir türk takımının herhangi bir yabancı takımla yaptığı tüm maçlar için geçerlidir.""
güzel bir yazıdır, birçoğumuzun bunları yaşamadığı için algılayamadıklarını son derece basit ve maddi örneklerle anlatan bir yazıdır.
tabi bir de gitgide düşen ülke puanımız ve ileride bırakın şampiyonlar ligi finalini, uefa kupasına katılmayı bile sadece hayallerimizde görecek olmamız da var, ama işte fanatikliğinden biraz olsun kurtulup bu yenilgilerin, turdan elenmelerin sadece ezeli rakiplere değil kendilerine de dokunmaya başlayacağını görebilenlere.
ev ortamında izlenen maçlarda ki birilerinin çıkardığı gıcıklıktır, şımarıklık olsun, cilve olsun, gürültü çıksın, belki karşı taraf kazanır hahhahaha die sonunda eğleniriz die içinde bulunduğu tamamen boş tutumdur. ennihayetinde o bir oyundur ama niye insan kendi bayrağını temsil eden takımı tutmasın ki? şakası bile hoşa gitmez.
sasilmamasi gereken davranis bicimi zira diger ulkerlede de bu durum sozkonusudur, gecmis senelerde sanirim bir 10-15 yil oncesi bir turk takimi avrupa maci yaptiginda tum ulke olarak desteklerdik bunun sebebini ise futboldaki basarimizin eksikligine dayanadiriyorum o yillardaki,fakat futbolda ne zaman ki adimiz duyulmaya basarili sonuclar almaya baslaninca,basarili olan takimin rakipleri bundan rahatsiz olmaya basladi ve rakip takimlari desteklemeye basladi.bu gayette dogal bir davranis bicimi,bugune kadar arsenal in herhangi bir avrupa macinda destekleyen tottenham li gormedim.
uzun sozun kisasi sporu da milliyetcilige alet etmenin anlami yok isteyen istedigi takimi desteklemekte ozgurdur.evet.
futbol gibi bir eğlence unsurunu şova dayalı bir milliyetçilik anlayışı olarak değerlendirmemek gerektiğinden zevkle yapılan ve arkadaşların birbirlerini kızdırması için ideal ortamı yaratan aktivite.
dünyanın her yerinde örneğin, milan-inter, glasgow rangers-celtic, everton-liverpol derbilerinde insanlar rakiplerinin rakiplerini desteklerler ve çok eğlenirler. bizde ise futbol kitleleri uyuşturmada çok önemli bir silah olduğundan ve siyasi arenada yüzü gülmeyen türk insanının avrupalılara karşı -maalesef- aşağılık kompleksinden futbol müsabakaları bir savaş havasına bürünmüştür. galatasarayı desteklemeyen bir fenerli veya tersi vatan haini ilan edilir. esasen ciddiye alınacak olay değildir.
galatasaray'ın uefa kupasını almasından sonra o eski milliyetçi tavır büyük ölçüde ortadan kalkmıştır. eskiden milli maç havasında izlenen maçlar artık tamamen kulüp bilinci içerisinde izlenmeye başlanmış ve Türkiye içindeki rekabet yurtdışına da yansımıştır. olaya ayrı bir renk gelmiştir kanımca..
neden yapildigini hala anlayamadigim,onlarin alacagi puanla kendisinin de bir sonraki sene s.ligine on elemesiz gidecegini hesap etmeden yapilmis futursuzca bir hareket
tvde maç izlerken afallamaya sebebiyet veren durum..
ac milan-fenerbahçe şampiyonlar ligi maçı kankayla beraber izliyoruz;
spiker: topu yine kazandık soldan atak geliştiriyoruz
tttddd: aha milan gole gidiyor
kanka: yok hacı top fenerde
tttddd: hee tamam ben bir an şey sandım
türk insanına has değildir.birçok örnek verecek olursak:
her zaman a.bilbao, barcelona, valencia gibi takım taraftarları r. madrid'in rakibini;
celticsliler g. rangers'ın rakibini; bolognalılar roma'nın rakibini tutarlar. isterse "karşı takım" kuzey koreli, kübalı falan olsun...