avrupa konseyi (bkz: council of europe); avrupa zirvesi (bkz: european council) (ki buda avrupa konseyi diye anılır avrupa zirvezi farazi bir atıştır) ve avrupa birliği konseyi (bkz: council of the european union) ile avrupa birliği üzerinde çalışanlar üzerinde tam bir çeviri ve anlam karmaşasına neden olur.
AB''nin yasama organı ve karar verme kuruluşu olarak görev yapıyor, ancak Amsterdam ve Maastricht anlaşmalarının getirdiği düzenlemelerle bu yetkisini Avrupa Parlamentosu ile paylaşıyor.
kuruluş amacı, insan haklarının ve temel özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesidir. şu an Avrupa Konseyi'nde 47 üye ülke bulunmaktadır. bu konseye bağlı kuruluşlardan birkaçı:
bakanlar komitesi
insan hakları mahkemesi
avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatı
ikinci Dünya Savaşından sonra, Avrupa ulusları kendi aralarında bir birlik kurmak ve ilişkilerini geliştirmek gereğini duydular. Bu amaçla, 1948 yılındaki La Haye Kongresinde ilk adım atıldı. 5 Mayıs 1949 da ise, 10 Avrupa ülkesinin dışişleri bakanları arasında, Londrada bir antlaşma imzalandı. Türkiyenin üyeliği, Büyük Millet Meclisinin 12 Aralık 1949 tarihli kararıyla onaylandı.
türkiyenin kurucu ülkeler arasında bulunmadığı ancak kurucu 10 üyeden hemen 4 ay sonra katılan ilk ülke olduğu konsey. avrupa birliği ile herhangi bir organik bağı olmamasına rağmen ortak projeler yürüttükleri de görülmemiş değil. avrupa birliğinin kullandığı avrupa bayrağı aslında avrupa konseyine ait ve ab bu bayrağı bu konseyin izniyle kullanıyor. ab bakanlar konseyi gibi şeylerle karıştırılmaması lazım. aihm de avrupa konseyine bağlı bir mahkeme.
avrupa birliğiyle karıştırılmaması gereken, şu aralar ülkemizde demokrasi kültürünü(!) ve insan haklarını geliştirmek adına, özellikle milli eğitim bakanlığına, proje geliştirmeleri amacıyla para yağdıran, meb in de bu parayı nereye sıvayacağını bilemediği konsey.(her şey eğitim için tabi)