vodafone'un mesajla kutladığı gün. siyasi mesaj vermeyi de ihmal etmemişler: "ülkemiz 9 mayıs 1950'de temelleri atılan ab'ye tam üyelik yolunda kararlıkla ilerlemektedir."
Schuman parade adlı geçit töreniyle Varşova nın resmi caddesi Nowy Swiat ta başlayan ve kurulan standlar, gösteriler, danslar eğlenceler eşliğinde kutlaması az önce bitmiş Avrupa Birliği kutlaması.
bu ülkelerin bu işlere ne kadar yatırım yaptığını gördüm gözlerimle bugün, sahnelere çıkıp şarkı söyleyen minikler, herşeye meraklı katılımcı gençler, elbette dalga geçenler ama çoğunlukla sahip olduğunu koruyan, kollayan anlayış vardı. konuştuğum onu aşkın kişiyle avrupa birliği ni tartıştım, yanıma gelip polonya'nın beşinci yılını simgeleyen kartla fotoğrafımı çeken teyzeyle neden avrupa birliğinde olmak istemeyişimi anlatmaya çalıştım. o da bana herkesin buna ihtiyacı var dayatmasını sundu, yine de paylaştık, güldük eğlendik. tarihten nasibini bizim kadar alan millet olmamasına rağmen otu boku büyütüp kazandığı herşeyi sahiplenme zihniyetini ben de istiyorum arkadaş ülkemde. avrupa birliğini istemiyorum, bunu istiyorum sadece..
9 Mayıs tarihi Avrupa Birliği'nin temellerinin atıldığı tarih olarak kabul edilmekte ve 1973 yılından itibaren de bu gün Avrupa Günü olarak kutlanmaktadır.
Robert SCHUMANN'ın birleşik bir Avrupa fikrini gündeme getirdiği ve Schumann Deklerasyonu olarak bilinen sunuş ile Avrupa Birliği'nin de temellerini attığı gün. Kendini barışa adamış Jean Monnet'in fikir babası olduğu ve bugünün AB'nin temellerinin atıldığı 9 Mayıs 1950 tarihli bu bildirgede, askeri gücün temelini oluşturan kömür ve çelik sanayinin yönetiminden sorumlu uluslarüstü bir Avrupa kurumunun yaratılması öneriliyordu. Schumann'ın çağrı yaptığı ülkeler, geride yalnızca maddi ve manevi yaralar bırakan savaşlarda birbirini neredeyse yok eden ülkelerdi. Bu çağrıya Almanya, italya, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg'un olumlu yanıt vermesiyle AB'ye doğru giden ilk adım, 1951 Nisanında Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu'na ilişkin kurucu antlaşmanın imzalanmasıyla atılmış oldu. Bugünkü AB'nin doğduğu gün olarak kabul edilen 9 Mayıs'ın Avrupa Günü olarak kutlanması kararı da 1985 yılında Milano'da yapılan AB hükümet ve devlet başkanları zirvesinde alındı.
Her yıl 9 Mayıs gününde dünyanın çeşitli ülkelerinde Avrupa Birliği'nin misyonunu, tarihçesini, politikalarını geniş kitlelerle paylaşabilmek amacıyla festival havasında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
(bkz: 9 Mayıs)
(bkz: 9 Mayıs Bildirgesi)