kayda değer ülkelerde değildir. yunanistan'da gelecekler ki ab'nin buna nasıl müdahale edeceği belirsiz. kaldı ki syriza tamamen yunan halkının hislerini istismar ederek, yapamayacağı ve yapmayacağı şeyleri vaat etti. büyük ihtimal görev sürelerini tamamlamadan bir erken seçime gideceklerdir ve iktidarı da kaybedeceklerdir. tek başına iktidar olamazsa iki, üç ve dördüncü partilerin syriza'sız bir koalisyon yapması da mümkün.
iktidara en yakın ikinci sol aday ispanya'daki podemos. bu parti syriza'ya göre daha tutarlı görünüyor. fakat bunlarda da bir ab şüpheciliği var. franco öncesi ve sonrası ispanya'da hep böyle bir sol gelenek vardır. o yüzden burada gelmeleri ekstrem bir durum değil. kaldı ki ispanya çok sıkıntıda olan bir ülke. işsizlik rakamları uçmış, yolsuzluk, hırsızlık diz boyu. podemos iktidara geldiği taktirde ne kadar kalıcı olur göreceğiz.
fransa, almanya ve iskandinav ülkelerinde aşırı solun iktidara gelmesi ise namümkün. hatta burada aşırı solun önemli bir seçmeni ülkenin kültürel düzeyi en düşük müslüman göçmenleri. kaza bela adamlara bir göçmen partisi kurdursalar bir çok yerde barajı dahi geçemez aşırı sol.
olmayan, hatta tam olarak tersi gerçekleşen yükseliştir. evropa'da sağ ve radikal görüşler yükselişte. lakin, yakın zamanda ekonomik zorluk çekmiş ülkelerde bir yükseliş yok değil.