Sevilla‘da bir markete girdim su alayım serinlerim diye, bilen bilir dehşet bir sıcağı vardır hatta bu yüzden siesta yaparlar neyse manav bölümünden şeftaliye benzeyen ama yayvan olan (adını bilen var ise bilgilendirirse çok makbule geçer) şeyler dikkatimi çekti. Dedim alayım yemek yiyemiyoruz insan gibi bari meyve yiyeyim, kadın geldi yanıma tane ile koyuyor. Koydukça da onayımı alıyor, bende de ispanyolca hak getire adımı biliyorum tek söylemeyi. ingilizce de kadın bilmiyor.
Tek tek söyleye söyleye bir kilo aldım o meyveden.
Karpuzlar da dilimli, böyle hayat mı olur alırsın karpuzu kesersin ortadan koyarsın dolaba. Buz gibi yersin onu. Dilim dilim satmak nedir.
Sabah kahvaltısında kızarmış ekmek ile sütlü kahve içen insanlar Bunlar. Sucuklu yumurta yaparsın, patates kızartırsın, menemen yaparsın nerdeeeee..?
Valla çok şükür bu günümüze, benim gibi Yemek yemeyi seven bir insan alışamaz öyle kolay kolay.
Avrupa Amerika Afrika vs. hayalî olan insanlara anlatmak gerekir ülkemiz cennet bedavadan bir tik pahali yaşıyoruz çok şükür. Maydonosun bağı 5 dolara almadıysanız beni anlamazsınız der ve susarım.
Almanya’da karpuzun güncel kilogram fiyatı markette 1.29 €
Bu arada sanırım Almanya’da karpuz yetişmiyor. Eğer yetiştiriliyorsa serada çok zahmetli bir şekilde ve yüksek maliyetle yetiştirilebiliyordur çünkü iklim pek müsait değil.
Türkiye’deki fiyatı çok değişken. Market fiyatı 2.50₺ pazar fiyatı 1.50 ₺ civarında seyrediyor. Karpuzun merkez üssü diyebileceğimiz Adana, Mersin, Diyarbakır şehirlerinde kesin fiyatı bilmemekle beraber market fiyatının 1.50 pazar fiyatının ise 1 lira veya biraz daha altında olabileceğini düşünüyorum.
Özetle Avrupa’da 1500 € Türkiye’de 1500 ₺ alan bir asgari ücretlinin maaşını aynı değerde kabul edersek Avrupalı asgari ücretli karpuz yetişmeyen yılın 10 ayı yağışlı geri kalan 2 ayı kar yağışlı Almanya’da maaşıyla marketten 1200 kilo karpuz alabilirken Türkiye gibi çekirdeğini tükürdüğün yerde karpuz çıkan memleketteki asgari ücretli marketten 600 kilo karpuz alabiliyor.
Şimdi benim Çomar kardeşim. Elin almanı karpuzu dilimle alıyorsa maddi imkanı olmadığından değil ihtiyacı o kadar olduğundandır. Bak mesela ben de çoğu zaman hep alışveriş yaptığım yerden yarım karpuz alıyorum. Dolaba sığmıyor çünkü tam karpuz. Akıl var mantık var. Napacam koca karpuzu amk.
Kuru soğanin kilosu 4 lira olunca, markette 3 tane orta boy soğan alani da gördü bu Çipil gözler hamdolsun. imhtihan dünyası işte Kimi zenginlikle kimi fakirlikle...
Sadece Avrupa değil. Asya'nın da, bir çok yerinde "tane, dilim" halinde satılan çok bölgesi vardır. Türkiye kilo ile satın alma işlemini gerçekleştiren necizane ülkelerden biridir. Ama, yine de avrupaya kıyasla, vatandaşım çokta ucuza yiyemez. Yaman bir çelişki vardır, bilinmez.