30 sene sonra su an uygulanan ekonomik strateji degistirilmez ise; su an avrupa´nin yasamis oldugu krizi birebir yasayacak olan ülkeler arasina girebilecek olan ülkedir.
genc nüfus fazla, yasli nüfus az diye yapilan yatirimlar. su anki genc nüfusun borclanmasina ve ekonominin canlanmasina sebep olurken; gencken borclanmis olan kisiler bu borclari sebebiyle gelecekte genc nüfus icin pek bisey yapamiyacaklar ve hatta borclanmis olan gencler ileride yeni nesiller dünyaya getiremiyeceklerdir. bu da ülkede yasayan yasli nüfusun artmasina sebep olup borc balonunun sismesine sebep olacagi icin; su an büyüyen ekonomi icin sevinenler, ileride sebebini bilmedikleri ekonomik krizde sokaklarda ve meydanlarda pankart tutup, slogan atacaklar ve o zamanki hükümeti suclu bulacaklar.
şöyle düşünün, fifa dünya sıralamasında bangladeş'in 100 sıra atlaması mı yoksa almanya'nın bir sıra yukarı tırmanması mı daha büyük başarıdır? ulan aynı kelime bile kullanılmıyor cümle kurulurken, birine tırmanmak birine atlamak deniliyor, düşün yani!
ne hikmetse, türkiye büyümede avrupa lideri iken en büyük ekonomiler sıralamasında geriye düşüyor. amınıza koyayım hiç mi kafanız çalışmıyor lan! bazen siyasete atılasım görüyor bu kadar gerizekalı bir millet gördükçe.
hızlı büyüme türkiye için önemli olsada herkesin kabul ettiği şey kontrollü ve daimi büyümenin daha önemli olduğudur. ayrıca türkiyenin avrupa nın en hızlı büyüyen ekonomisi olmasında inşaat sektörünün hala lokomotif olmasının etkisi büyüktür.
büyüme varda biz neden büyümeden yararlanamıyoruz diyeceğim başlıktır. bu hükümet büyüme var dedikçe vergiler yükseliyor. kimse bana büyümeden bahsetmesin yani.
emek olmadan kolay para kazanmak isteyenleri ve ideolojik bakan gerici yobazlari pek mutlu etmeyen gelismedir.
Yok avrupa zaten yeterinde buyuk, yok bize yuz yil fark attilar diyebilecek kadar gundemden uzak adamlar tabi memnun olmaz. Halbuki biraz arastirsalar avrupanin icindeki durumu gormeleri kor olmadiklari surece imkaniz. Yunanistan iflas etmek uzere cunku onlarda buradaki bazilari gibi vergilerin dusmesini sosyal devletin geregi sandilar. Kamu harcamalarini limitsizce artirip guya insanlari zevk sefa icinde yasattilar. Iste bu dusunce yapisi yunanistanin bi tarafina sezlongu soktu ve bunu goren bazi yurdum bilmemneleri aynisindan istemekte kendi ulkeleri icin. Onlara tavsiyem aglamayi artik kesip herseyi devletten beklemeyip adam gibi calismalari ve uretime katki saglamalaridir. Is begenmeyen armut pis cebime dus zihniyetindeki bir takim cakma vatanseverler yunanistana, ispanyaya, italyaya bakip ders alsinlar biraz.
söylem vatandaşın cebine paralel değildir. hee büyüyoruz aynen! valla ben özel sektör çalışanı olarak büyümüyorum cebime giren para dolar bazında düştü. avrupa'da adama bu yıl aylık 1500 euro verip seneye 1000 euro vermiyorlar.
bu amına kodumun milli geliri nasıl aşmış o kadar doları anlamadım ben.
not:
bugünün merkez bankası kuru - 1 usd = 1,85 tl
geçen yıl bugünün usd kuru - 1 usd = 1,45 tl
Bunun aslında bir çok sebebi var. Birincisi, avrupa ülkelerinin genel olarak kalkınmış ülkeler olması, dolayısıyla büyüme rakamlarının çok da büyük olmasının beklenmemesi. Ancak, avrupada da elbette kalkınmamış ekonomiler vardır, bu ülkelerin büyüme hızı anlamında geçilmesi elbette sevindirici sayılabilir.
ikincisi, Türkiye'nin yaşadığı krizler sonrası yaptığı reformlar artık meyvesini vermiş ve Türkiye ekonomisinin büyümesine katkıda bulunmuştur.
Türkiye ekonomisinin buna rağmen sorunları ise, genelde sıcak para orjinli büyümesi yani bu musluk kesildiği anda kriz çıkma ihtimalinin hala yüksek olmasıdır. Bunun yanında, bu büyük orandaki büyümenin ne kadar sürdürülebileceği tartışma konusudur. Zira, gelecek yıl için küçülme veya daha küçük bir büyüme oranı ihtimaller dahilinde değerlendirilmektedir. Bunun yanında maalesefki bu güzel büyüme rakamı dahi, ne yazık ki işsizliği çok da fazla azaltamamaktadır her ne kadar istihdam artsa da.
Gene de büyüme rakamlarının gidişatı iyi diyebiliriz ama hala gidilecek çok mesafe var.