avrupa birliğinin ortak para birimi hatası

    1.
  1. 27 ülkeyi içinde barındıran dünyanın en büyük siyasi ve ekonomik topluluğu olan avrupa birliği ve bu birliğin ortak para birimi euro.
    daha öncede bahsetmiştim, avrupa birliği olarak aldıkları en kötü karar ortak bir para birimini benimsemiş olmalarıdır.

    (bkz: http://www.hurriyet.com.t...nomi/17744424.asp?gid=384)

    bu linkte ki haber ile görüşümün doğruluğu hakkında bana tekrar olumlu fikirler verdi. koca bir coğrafya da, her biri arasında kültürel, ekonomik, sosyal ve coğrafi olarak bir çok fark olan ülkelerin aynı para birimini kullanıp, o para biriminin istikrarını sağlamanın çok zor olacağını düşünmüştüm. sanırım planları büyük ülkelerin güçlü ekonomilerinin yaratacağı sinerjinin orta ölçekli, zayıf ekonomilere sahip olumlu yönde yansıyacağıydı, ama planlar şu ana kadar tutmamış gibi gözüküyor, zaten tutmasını beklemiyorum, euro asla sağlam, çok güvenilir bir para birimi olamayacak.
    işin özünde 27 üyenin 17 si bu para birimini kullanıyor ve en güçlüleri almanya, fransa, hollanda ve italya, bu dört devin güçleri kalan 13 ülkenin ekonomik güçsüzlüğünü kaldıramaz, burada kilit ülke ingiltere (UK) aslında, 2,8 trilyon dolarlık bir ekonominin katkısı büyük olurdu ama ingilizler bu riski görüp euro bölgesinde olmayı kabul etmediler sanırım. ilk başta tüm beklentiler ortak para biriminin ab üyesi ülkeleri ve dolayısıyla ab yi daha sıkı bir şekilde birbirine bağlayacağı idi, bu bağlılık hem ekonomik hem siyasi hem toplumsal hem de kültürel bağlılık olacaktı fakat neredeyse tüm tahmin ve beklentiler bir bir çöktü, ne siyasi ne de kültürel olarak avrupa birleşemedi hatta aralarında ki bağ daha da gevşedi, elde kalan tek umut ekonomi, ve bu ortak parayı kullanma inadı devam ederse ab yi zor günler bekliyor.
    m&m 2011 yılında yazmıştı dersiniz. *
    3 ...
  2. 4.
  3. --spoiler--
    ülkeler yerel paralarını kullanmış olsalardı. büyük bütçe açıkları ve dış borçları nedeni ile paraları değer kaybetmiş olacaktı bu da ihracatı artıracak ve dış açığın azalmasında etkili olacaktı.

    dış açığın azalması borçlanma ihtiyacacını düşürecek , bu da kamu bütçesine olumlu yansıyacak ve yeni dış borç alınmadığı gibi borçlar da azaltılabilecekti.

    ayrıca ülkeler artan ihracatları nedeni ile üretim ve istihdam artışı olacak ve kamu da vergi artışı nedeni ile kamu bütçesine olumlu yansıyacaktı.

    ancak euro'nun değerli olması bu mekanizmanın çalışmasını zorlaştırdı.
    --spoiler--
    0 ...
  4. 5.
  5. avrupa birliği euro bölgesinin riskini azaltmak amacıyla, bu bölgeye mali açıdan zarar verecek ülkeleri dışlamaya mı çalışıyor acaba?

    (bkz: http://ekonomi.milliyet.c....2011/1394869/default.htm)
    0 ...
  6. 2.
  7. başbakanın türk parasına verdiği değeri kendi ortak paralarına veremeyen ab nin hatasıdır.
    0 ...
  8. 3.
  9. amerika'nın gölgesinde kalmış olan bir yapının parasının ne olduğunun hiçbir önemi yok. avro bölgesinde bir uyum vardı, avro ile bunu iyi kullandılar ama bağımlıydılar. amerika'nın ortadoğu ve çin politikalarına hiçbir zaman kuvvetli bir itiraz yöneltemediler çünkü avrupa lider olamamıştı. verilen örnekte yunanistan'ın çöküşü işlenmiş. yunanistan kıbrıs sorununu tam olarak kavrayamadı, türkiye ile sağlam dostluklar kuramadı, pkk'ya ve ermenistan'a destek verdi, yüksek askeri harcamalarla ekonomisini bozdu. bu etkenlerle ortak para biriminin bir alakası yok.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük