çömlekleriyle ün yapmış, çömlek yapımının da denenebildiği, tarih kokan, eski avanos tarafında kesinlikle kalınması gereken ilçe. (bkz: venessa pansiyon)
kızılırmak üzerine kurulmuş asma köprüden geçip, ilçe merkezine doğru ilerlediğinizde,
gördüğünüz manzara ve burnunuza gelen toprak kokusu ile kendinizi antik bir şehrin sokaklarında
dolaşıyor gibi hissetmenizi sağlayan, bir evin içinde olması gereken birçok araç gereçin topraktan
yapılmış biçimlerini bulabileceğiniz nevşehir ilinin kayseri sınırına yakın olan ilçesi.
meşhur çömlekçisine uğramadan geçilmeyecek yer. bir şeyler alacagınızı hissettiklerinde sizin de yapmaniza izin veriyorlar. ancak bir çömleğin pişip beklemesi haftalar alıyor. zaten yapılan şey çömlekten çok yaratıga benziyorsa önemi yok*
Nevşehir'in 18 km kuzeyinde olan Avanos'un antik dönemdeki adı Venessa'dır. Çok sayıda çanak çömlek atölyesi bulunan ilçede seramik yapım geleneği Hititlerden beri süregelmektedir. Kızılırmak'ın getirdiği kırmızı toprak ve milden elde edilen seramik çamuru, Avanoslu seramik sanatçılarının elinde şekil almaktadır.
Çömlekçilik:Avanos'ta da Hititler'den beri çarkla çanak-çömlek yapıldığı bilinmektedir.Bu el sanatı kavimden kavime,babadan oğula geçerek günümüze kadar gelmiştir. Avanos'un dağlarından ve Kızılırmak'ın eski yataklarından yumuşak ve yağlı kil topraklar elenir ve iyice yoğurularak çamur haline getirilir.Çark adı verilen ve ayakla döndürülen tezgah üzerindeki çamurun maharetle şekillendirilmesiyle istenilen çanak yapılmış olur.işlik denilen atölyelerde üretilen çanaklar önce güneşte,daha sonra da gölgede kurutulduktan sonra,saman ve talaşla yakılan fırınlarda 800 dereceden başlayıp 1200 derece sıcaklık arasında özenle pişirilir.
Yörede yemek kapları,su testileri,kışlık yiyecek saklamak için çömlekler ve küpler,su kükleri tanınan çanak ürünleridir. Avanos,günümüzde ''Kapadokya'nın El Sanatları ve Alış-veriş Merkezi'' olarak tanınmaktadır.
iklim:Yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk yağışlıdır.
nevşehir ilinin turistik bir ilçesidir. birçok eski medeniyetin kalıntıları ve çanak çömleği ile ün yapmıştır. bazılarının uydurması olan "aşıklar köprüsü" diye bir köprüsü yoktur. bildiğin asma köprüdür,karşıdan karşıya geçmek için kullanılır. he bir de taş köprüsü vardır,ordan da araçlar geçer. yaz kış turistlere ev sahipliği yapmaktadır.
ortasından kızılırmak geçen ve peribacaları barındıran-her ne kadar peribacalarını ürgüpte olduğu zannedilse de hemen hemen hepsi avanostadır-harkulade ilçe,yaz günleri gece ikilere üçlere kadar gezebilirsiniz ve ırmağın kıyında doyulmaz şarabının tadına bakabilirsiniz ayrıca bakımsız olmalarına rağmen eski evleri de harika görünür, birazcık çaba harcansa yatırım yapılsa ve yurtdışına tanıtılsa hiç kuşkum yok ki dünyanın en güzel yerleri arasında girer.
Nevşehir iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kent, ilçenin nüfusu 39.661 yalnız kentin nüfusu 10.010 (1990). Kentin eski kesimi Kızılırmakın sağ kıyısındadır. Yeni kesimleri Kızılırmakın sol kıyısına da kaymıştır. Avanosta çanak-çömlek yapımcılığı turistik önem taşır
Nevşehir merkez, göreme olmasa turizm ile alakası yoktur. Avanos, turizm ve eğlence için on numara bir mekandır. Kızılırmak kıyısında, taş bir ev almak ve o manzarayı izlemek ne güzel olur, değil mi ? Soğuk mudur ? Soğuktur vesselam.Ama o üzüm mevsimi adamı bitirir.. Üzüm şırasından köftür diye bir tatlı yaparlar. '' aman sabahlar olmasın'' modunda, kendinizi kaybedersiniz yerken. Lokum şeklinde, kurutulur. Bir yıl boyunca indirirsiniz öyle. Şarap olayında, on numaralar. Hadi oraya yerleşelim topluca.
Nevşehir'in ve civarının en güzel ilçesi. iç anadolu'da böyle güzel bir yer mi varmış dedirten şehir. Yakınına yolunuzun düştüğü vakit uğranılması gereken bir yer.