AutoCAD yazılımı ismindeki büyük harflerin (CAD) açılımından da anlaşılacağı gibi (Computer Aided Design Bilgisayar Destekli Tasarım) teknik çizim dünyasında bilgisayarın kullanımı için oluşturulmuş, tasarımlama ve sayısallaştırma veya çizim işinin bilgisayar ortamında yapılmasına olanak veren bir programdır. ~http://www.autocadkursu.info/ ~
çoğu teknik elemanın ekmek teknesi, 10 sene, 15 senede kullanılsa asla tam olarak öğrenilemediğinden "sen ne olduğunu bilmiyon adam daha önce düşünmüş te komutunu bile eklemiş" tarzı düşünceler ile insanı bir korku sinsilesine sürükleyen bir çizim programı.
çoğunlukla mimarların kullandığı kutsal çizim programıdır. mühendisler de kullanır.
hem 2 boyutta hem de 3 boyutta çizim yapılır. elde çizimin sıkıntılarını görüp yaşadıktan sonra mimarların göz bebeği olmuştur.
sanılanın aksine çok geniş kullanımı olan bir çizim programı değildir,özellikle makine tasarımı,katı modelleme konularında adı bile geçmez.
(bkz: solidworks)
(bkz: ideas)
(bkz: catia)
(bkz: mechanical desktop)
ancak 2 boyutta çalışılan yerlerde (bkz: mekanik tesisat)her daim kullanılan pratik bir programdır.
autocad programı daha çok matematiksel olarak tasarım ve modelleme alanında kullanılır.. aslında autocad le her türlı tasarım ve modelleme yapılabilir ama biraz karmaşık ve artık işiklandırma gölgelendirme render etme gibi özelliklerde yetersiz kaldığı için ,3d animasyon ve oyun tasarımı gibi projelerde kullanılmamaktadır. onun yerine 3d studio max, maya, lightwave gibi tasarım programları kullanılmaktadır. hatta john carmack gibi bazı psikopat porgramcılar istedikleri gibi modelleme yapabilmek için kendi programlarını da yazabilir.. ama ne olursa olcun autocad bilen bir tasarımca yeri geldiğinde diğer CAD programlarına da hakim olabilir ve kullanabilir..
3 boyutta 3dsmax ile pek de yarışamamakla birlikte özellikle 2 boyutlu mimari çizimlerde gerekli, bir çok kere hayat kurtarmış program.sektörde bilmek şarttır.
80'li yıllarda ilk versiyonu çıkmış ve bu günlere kadar gelmiş çizim programı. tasarımcıların, makine ressamlarının, mimarların hatta sanatçıların bile kullandığı çizim programı.
çoğu eğitim merkezinin kursunu verdiği çizim programı. ama bazen öyle bir kurs veriyorlar ki. öyle ki sokağa koydukları tabelada bile programın ismi " auotcad " olarak yazılmış. ***
mimarların, inşaat mühendislerinin işine yaradığı kadar elektrik ve elektronik mühendislerinin de işine yarayan harika program. bunun azıcık değiştirilmiş bazı yan programları vardır, devre çiziminde kolaylık sağlar.
msgsü'de kullanımına çok geç izin verilen,itü'deyse daha bir şey öğretilmeden kullandırılan programdır.
bkz:t cetveliyle her iki banyoyu da yapan kişilik.
çizim masasında iki büklüm bir biçimde cebelleştiğim,elimin kolumun mürekkep olduğu,kağıtların havada uçtuğu günlerimi yadediyorum kurulduğum sandalyemde..tipimi kurtardım,fiziki deformasyonu engelledim bu programı öğrenerek..
neler çekmişim masa tepesinde öyle diyorum..ama bakınca aynaya hafif kambur,gözlere inen perde ve mouse kullanılan elin bilekle birleştiği yerde bir kahverengi küçük nasırcıkla...olsun bu kadar kusur kadı kızında da olur iç geçirmeleriyle..iyi ki varsın dediğim mimarlık aleminin vazgeçilmez programı.
iki dönem paraleldi Tcetveliydi,gönyeydi, pergeldi,explodeddı,gosttu,raph sculptureydi,çeşmeydi, havuzdu, eğimdi,eğriydi, oblikti, perspektifdi,kağıt pislendiydi,yok sildim izi kaldıydı, ölçünün tekini yanlış çiydiydimdi, yok kağıda sığmadıydı, yok portfoliocasedi, yok bazukaydı, çizimler için saatlerimizi harcadıktan sonra yaz stajında klimalı labda öğrendiğimizde cennetten inmiş izlenimine kapıldığımız program.
3ds max'le sürekli kıyaslanan ve render bakımından daha kötü olmasına rağmen daha kolay bir program olması sebebiyledir ki daha çok tercih edilen çizim mucizesi. perspektif alma işini saniyelere bırakması bile tapılması için yeterlidir.**