Nazilerin, 2. Dünya Savaşı sırasında kurmuş olduğu Auschwitz toplama kampına 10 dakika mesafede bulunan ve Auschwitz toplama kampından 20 kat daha büyük olan yüzbinlerce insanın yakılarak öldürüldüğü toplama kampıdır.
burada katledilen insanlar üzerinde, tıp alanında yeni buluşlar yapabilmek için çeşitli deneyler uygulanmış ve bu deneylerin uygulandığı pek çok insan şiddetli işkenceler sonucu hayatını can çekişerek yitirmiş veya sakat kaldıktan sonra öldürülmüştür. bu ölüm kampında yapılan deneylerden biri; insanların basınç odalarına kapatılarak, insan vücudunun maksimum ne kadar basınca dayanabileceğini ölçmektir. tahmin edersinizki bu odalardaki insanlar gözleri ve organları patlayarak ölmüşlerdir. bu ölüm kampında icat edilenler halen kullandığımız ilaçlarda, tedavi yöntemlerindedir.
ilgili olarak; (bkz: josef mengele)
polonyada bulunan nazi toplama ve imha kampıdır sanıldığı aksine sadece yahudiler değil nasyonal sosyalizm rejim karşıtları komünistler savaş esirleri ve eşcinsellerde toplanmıştır girişinde ''arbeit macht frei'' yani çalışmak özgürleştirir sloganı yazar.
auschwitz-birkenau (konzentrationslager auschwitz ) nazi almanyası tarafından ıı. dünya savaşı döneminde kurulmuş en büyük toplama, zorunlu çalışma ve imha kampı.
auschwitz-birkenau'ya tüm avrupa'dan 1,3 milyon insan yerleştirilmiştir. bunların, 1 milyonu yahudi olmak üzere 1,1 milyonunun öldürüldüğü tahmin edilmektedir. yaklaşık 900.000 kişi kampa geldikleri anda doğrudan gaz odalarına gönderilmiş ya da vurularak öldürülmüştür. kalan 200.000 kişi, hastalık, eksik beslenme, kötü muamele, tıbbi deneyler nedeniyle ve daha sonra gönderildikleri gaz odalarında ölmüştür.
auschwitz ismi, holokost sürecinde kurban olanların ve dolayısıyla ıı. dünya savaşı'ndaki nazi dehşetinin sembolü olmuştur. bu kamplarda, yahudi, roman, homoseksüeller gibi nazilerin düşman ilan ettikleri gruplar başta olmak üzere 6 milyon kişi ölmüştür.
1979 yılında unesco'nın insanlığın kültür mirası listesine eklenen bu iki kampın kalıntıları ve yahudi mezarlığı, auschwitz-birkenau devlet müzesi ve holokost anma mekânı olarak kamuya açılmıştır.