Kuzey kutbunda oluşan renkli ışık yansımaları, fotoğrafçılar için eşsiz bir manzara. Güney kutbunda oluşan aynı durumun ismi ise aurora austrailis'tir.
özellikle kanada nın kuzeyinde görülen bir doğa olayı... kış mevsiminden bahara geçerken görülüyormuş genelde, sürekli hareket eden, gök kuşağı gibi birşey...
kızılderililer, aurora borealis ile, kutsal atalarının yer yüzüne inerek toprağa hayat verdiğine -baharı getirdiklerine- inanıyorlarmış...
normalde çok ağır gerçekleşen harika doğa olayı. ancak hızlandırılmış videolardan gördüğümüz kadarıyla oluşan şekliyle daha bir büyüleyici görünüyor. keşke normalde de o kadar hızlı aksa da günün birinde gidip görebilsek diyor insan.
ilk defa eski yunan' da coğrafyacı pytheas bu olayı gündeme getirmiş ve celcius da 1741' de tam üst üste aurora gözlemlendiğinde büyük bir manyetik akım oluştuğunu görmüş, bunu da manyetik kontrolün bir kanıtı olarak tanımlamış.
kuzey ışıkları demektir.güneş'ten gelen yüklü parçacıkların dünya 'nın manyetik alanına girmesiyle oluşan gökyüzü gösterileridir.
biz burada mavi göz yüzüne bakıp aa ne kadar güzel derken , bazı insanlar bu muhteşem manzaraları izleme şansına erişebiliyor.
bir diğeri için:
(bkz: aurora australis)
sadece kuzey kutbunda gerçekleşen hadisedir. güney kutbunda oluştuğu safsatası da vardır ama inandırıcı değildir. Aurora Borealis, esasen kuzey kutbundaki toplanma alanından dünyaya dağılan ve yeniden dünyadan geri yuvalarına dönen cinlerin, şeytanların ve meleklerin görüntüsüdür. dünyaya dağıldıktan sonra yoğunlukları azaldığı için artık gök yüzünde görünmezler. ancak kuzey kutbuna yakın yerlerde toplu olarak bulunduklarından fark edilmeleri kolaylaşır. neyse lafı uzattım, şunu seyredelim.